Samfunn
IEA: Norge må åpne for gasskraft uten rensing
Norge bør bygge gasskraftverk uten rensing for å bidra til å redusere globale utslipp, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).
– Hvis ikke Norge bygger gasskraftverk, vil noen andre bygge kullkraftverk et annet sted i verden, sier IEA-direktør Nobuo Tanaka, som tirsdag var i Oslo for å overlevere energibyråets rapport om Norges energipolitikk.
Tanaka peker på at når vannkraftforsyningen er lav, må Norge ofte importere energi fra europeiske kullkraftverk for å dekke energibehovet.
– Når det regner lite og vannkraften ikke strekker til, trenger dere noe annet. Da importerer dere enten kjernekraft eller kullkraft. Resultatet er høyere globale CO2-utslipp enn nødvendig, sier Tanaka til NTB.
En relativt lett måte å bedre forsyningssikkerheten på vil være å bygge gasskraftverk, mener IEA.
Vil åpne Lofoten
Påbudet om at nye gasskraftverk må ha teknologi for lagring og fangst av CO2 er positivt med hensyn til behovet for å gjøre den globale energisektoren karbonfri på lang sikt, mener IEA. Men på kortere sikt og i et regionalt perspektiv virker forbudet altså mot sin hensikt, heter det i rapporten fra IEA.
– Den norske politikken står fast ved rensing, og vi mener bygging av gasskraftverk uten rensing ikke er en god idé, sa statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet før han fikk overlevert rapporten tirsdag.
Tanaka gleder seg over regjeringens ferske avgjørelse om å gi grønt lys for olje- og gassvirksomhet ved delelinjen i Barentshavet. Men det er offshorevirksomhet som er fremtiden innenfor energisektoren, sier han, og peker på havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
– Vi ber om at unødvendige forsinkelser unngås. Norge må selv bestemme hva det betyr, men energibehovet kommer til å øke kraftig, så vi håper at Lofoten vil åpnes i nær fremtid, sier Tanaka.
Eksemplarisk
Foruten anbefalinger om å satse på gasskraft og åpne helt opp for leting i nord, er rapporten full av lovord om norsk energipolitikk.
Takket være de store inntektene fra olje- og gassforekomstene på norsk sokkel ligger alt til rette for at Norge kan investere stort i klimatiltak som vil sørge for kraftige utslippsreduksjoner, anfører energibyrået i rapporten.
– Norges klima- og energipolitikk står fram som et godt eksempel for andre land. Men Norge må investere i nye tiltak for å nå målet om karbonnøytralitet i 2050, sier Tanaka, som flere ganger understreket at Norge er et forbilde.
Verdens tredje største
Norge får også ros for å bidra til internasjonal energisikkerhet gjennom rollen som verdens tredje største eksportør av energi etter Russland og Saudi-Arabia.
– Vi tar rapporten som en bekreftelse på at vi i hovedlinjene er på rett spor, sier statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet til NTB.
Han mener gjennomgangen bekrefter at Norge er helt i verdenstoppen når det gjelder arbeid for å redusere globale klimagassutslipp og i utvikling av ny teknologi
Rapporten er utarbeidet etter en dybdehøring om norsk energipolitikk i fjor. Den baserer seg på samtaler med representanter for norske myndigheter, industri og interesseorganisasjoner (©NTB)