Nyskaping
Internasjonal klesforretning avskaffer fysisk salg
Som et ledd i en stor endringsprosess samler Ball Group all engroshandel til butikker i en onlineplattform og dropper selgere, skriver selskapet i en pressemelding.
Kjørende selgere, som halvårlig kommer på besøk i tøybutikken og viser frem neste sesongs kollektionsprøver, har i mange år vært en fast tradisjon i motebransjen. Det ser nå ut til å forandre seg. Den internasjonale motevirksomheten samler nå alt salg til hundrevis av norske butikker i en b2b–onlineplattform. Tiltaket lanseres, etter at virksomheten i 2016 solgte halvparten av forretningen og fokuserte 100 prosent på pluss size–tøy og merkevaren Zizzi. En komplett ny struktur, ledelse og strategi har kommet på plass, noe som har skapt stor fremgang i forretningen – på både topp- og bunnlinje, skriver selskapet. Konsernets neste skritt blir å styrke den digitale kontakten til de profesjonelle kundene.
Tar skrittet fullt ut
– Bransjens fremtid er digital. Alle snakker om det, men det er de færreste som i likhet med oss har organisasjonen til at ta skrittet fullt ut, Kuno Kildetoft Mehlsen, CEO i Ball Group. Han legger til at de heller vil treffe det rette valget som de første i dag – fremfor å følge etter konkurrentene om fem år.
– Derfor oppgraderer vi kontakten til de profesjonelle kundene, så den utelukkende foregår på vår nyutviklede onlineplattform. Vi vil vinne kampen om retail og online, og vi er overbevist om at vår strategi er den riktige, sier Kildetoft Mehlsen.
Virksomhetens salgssjef, Rasmus Borges Olsen, påpeker at butikkene skal få bedre betingelser, hurtigere reaksjonstid og muligheten til å bestille varer på sofaen om kvelden, når de har tid.
– Fra sentralt hold skreddersyr vi kolleksjonspakker, som kundene kan redigere i eller ganske enkelt klikke ok på. Samtidig vil vi gjerne skape nærhet på andre måter, og arrangerer blant annet halvårlige moteshow for alle profesjonelle kunder. Kanskje mister vi enkelte kunder, men vi forventer til gjengjeld at de resterende kjøper ennå mer, forteller Borges Olsen.
– Fortsatt behov for selgere
Virksomheten er dermed blant de første i Norge som hopper på det heldigitale toget, som suser gjennom de fleste andre bransjer. Bror Stende, direktør for faghandel med mote i arbeidsgiverforeningen Virke, ser Ball Groups tiltak som en positiv utvikling:
– Den digitale utviklingen er også på vei inn i klesbransjen, og mellomleddet med den kjørende selger er på vei ut. Det er spesielt de veletablerte merkevarene som ser de digitale plattformene som fremtidens forretningsmodell. Både fordi det gir økonomiske fordeler, og fordi det gjør det lett for kunden at skaffe seg et overblikk over de forskjellige kolleksjonene samt muligheten for å velge og vrake, mener Bror Stende.
Han påpeker at digitale b2b–løsninger er i sin spede begynnelse i bransjen, og at de hovedsakelig er et alternativ for de merkevarene som allerede er etablert på markedet.
– For mindre kjente klesmerker, som er på vei inn på markedet, vil behovet for en kjørende selger fortsatt være der. For dem er den personlige kontakten avgjørende for å kunne bryte igjennom, sier Stende.