Samfunn
Kraftig oppgjør med KrF og Dagfinn Høybråten
Avtroppende nestleder Inger Lise Hansen i KrF tar et kraftig oppgjør med partikulturen generelt – og med partileder Dagfinn Høybråten spesielt.
– Jeg ble sendt på gangen da stortingsgruppen behandlet saker. For meg ble det et sterkt signal om at det jeg sto for ikke skulle presenteres for stortingsgruppen. Jeg følte meg kneblet og bundet på hender og føtter, sier Inge Lise Hansen.
På vei ut av norsk politikk og partiledelsen, levner nestlederen i Kristelig Folkeparti partileder Dagfinn Høybråten liten ære. I et lengre intervju med TV 2s Trude Teige i programmet TRUDE/ onsdag kveld beskriver hun en fryktbasert partikultur, med utstrakt bruk av hersketeknikker som utfrysing, usynliggjøring og tilsidesettelse.
KrF-leder Dagfinn Høybråten kjenner seg ikke igjen i Hansens beskrivelser og framholder at han aldri har forsøkt å usynliggjøre henne.
– Jeg mener partiet gjennom strategiprosessen har tatt tak i utfordringen knyttet til å bygge god partikultur. Jeg er overbevist om at partiets nye ledelse er seg bevisst behovet for å følge opp dette, sier han til NTB.
Refser partifellene
Hansen hevder hun ble holdt utenfor møter, skjøvet langt ned på talerlistene og konsekvent omtalt som observatør på gruppemøtene i Stortinget. Det toppet seg da hun ble holdt helt utenfor strategimøtene til stortingsgruppen i forkant av valget i 2009.
– Måten jeg ble behandlet på kunne fått meg til å føle meg liten, uviktig og ubetydelig. Men ingen kan ta fra meg selvrespekten, sier Hansen i programmet.
Hun refser sine partifeller for ikke å stå fram med støtten de gir henne i lukkede rom, men tilskriver tausheten partikulturen, som ikke gir åpning for å ha andre meninger i offentlighet.
– Kanskje er det fordi de har opplevd selv å møte en partikultur hvor de har opplevd å bli kneblet, møtt med at «dette kan du ikke si» eller å ha fått så mange negative tilbakemeldinger at de ikke orker mer. Du kan godt ha egne meninger i KrF, og folk kan kjenne til dem, men du skal aldri uttale dem høyt eller mobilisere på dem – selv ikke i interne fora, sier Hansen.
Turbulente år
Etter seks nokså turbulente år i KrF-ledelsen er Inger Lise Hansen på vei ut. Hun er skuffet over å bli vraket av valgkomiteen og kaller det hun har vært igjennom det siste året for «kraftig kost». Valgkomiteen kommer til å innstille på Dagrun Eriksen og Stavangers varaordfører Bjørg Tysdal Moe som nestledere under påtroppende leder Knut Arild Hareide.
Som 25-åring ble Hansen ble innvalgt på landsmøtet i 2005 og fikk allerede da beskjed om å kjenne sin plass. Standpunktene hun hadde som leder for ungdomspartiet – spesielt hennes positive holdning til partnerskapsloven – var uspiselige for lederen i moderpartiet, framholder hun. Hun sto på sitt da hun ble intervjuet etter at valgresultatet var klart.
– Alle visste hva jeg sto for da jeg ble valgt, men dette var ikke spesielt populært. Jeg fikk beskjed av Dagfinn Høybråten om at jeg måtte trekke intervjuet og at jeg måtte endre standpunkt, sier hun. (©NTB)