Ledelse

Sjefer fra egne rekker mest lønnsomt

Toppsjefer rekrutternt eksternt fra koster mer og legger fram dårligere resultater.

Publisert Sist oppdatert

Selskaper som bruker tid og penger på eksterne søk etter en ny toppsjef kan ha kastet bort både tid og penger, konkluderer Management Issues.

En studie gjort blant de 500 største selskapene i USA (S&P-selskapene) viser at selskaper som velger interne kandidater til toppsjefstillingen gjør det signifikant bedre enn selskaper som plukker inn eksterne ledere til toppjobben.

Studien er gjort for tidsperioden 1988-2007, og i utvalget er det identifisert 36 selskaper som bare har plukket toppsjefer fra egne rekker. Disse selskapene gjør det bedre enn de øvrige selskapene på syv målbare punkter, herunder lønnsomhet (rentabilitet), inntekter, vekst og resultat per aksje.

Ifølge Management Issues karakteriseres ikke eksterne toppsjefer nødvendigvis av at de gjør en dårlig jobb. Kostnaden knyttet til å hente dem inn er imidlertid signifikant høyere enn når man rekrutterer interne kandidater. Videre var gjennomsnittslønnen, inkludert ulike bonuser, langt høyere for eksternt rekrutterte sjefer enn for toppsjefer som kom fra egen organisasjon.

Et annet funn var at de eksterne toppsjefene ble værende kortere tid i toppjobben. Fire av ti eksternt rekrutterte toppsjefer ble i jobben i to år eller mindre, og nesten tre fjerdedeler var ute før det var gått fire år. Mange av dem forsvant ut med gyldne fallskjermer.

Studien er gjort av the Kelley School of Business ved Indiana University og konsulentselskapet A.T. Kearney. Paul A. Laudicina, styreformann i A.T Kearney, konkluderer at det er langt mer risikabelt og kostbart å rekruttere toppsjefer eksternt fra enn å planlegge for en etterkommer fra egne rekker. Han mener styrene har en jobb å gjøre når det kommer til å planlegge karriereløp for mulige interne toppsjefkandidater.

Ukeavisen Ledelses analyse av toppsjefskifter i de 50 største selskapene ved Oslo Børs i 2010, viste at flertallet av det totale antallet toppsjefer - 30 av 50 - er rekruttert fra egne rekker.

Når det gjaldt de nye konsernsjefene som kom inn i 2010, var fire rekruttert internt. Thomas Wilhelmsen (Wilh. Wilhelmsen), Bjørn Wiggen (Orkla), Henning Beltestad (Lerøy Seafood Group) og Karl Ronny Klungtvedt (Prosafe) kom alle fra selskapenes egne rekker.

Rickard Gustafson (SAS AB) og Alf Helge Aarskog (Marine Harvest) ble rekruttert eksternt.

Powered by Labrador CMS