Samfunn
Lunde mener nytt KrF-program parkerer beskyldninger om høyrevridning
Forslaget til nytt partiprogram slår beina under dem som mener KrF ikke lenger er et sentrumsparti, mener komitéleder Erik Lunde.
Kristelig Folkeparti (KrF) er i ferd med å legge bak seg en tung høst med fallende målinger og konkurranse fra det nystiftede partiet Sentrum.
Onsdag la partiets programkomité fram forslag til nytt partiprogram som de mener vil bidra til å løfte partiet tilbake over sperregrensen og hindre flere avhoppere til Sentrum.
Komitéleder Erik Lunde mener det nye programmet vil skape begeistring blant KrF-velgerne og en gang for alle parkere beskyldningen om at KrF ikke lenger er et sentrumsparti, som blant annet har kommet fra enkelte avhoppere til det nye partiet.
Helt i midten
– Jeg tror ikke man kan finne ett eneste eksempel i dette programmet på at partiet beveger seg bort fra sentrum, sier Lunde til NTB.
Lunde mener sentrumspolitikk gjennomsyrer alle politikkområdene i programmet, og er særlig synlig i den økonomiske politikken.
– Men noen i Sentrum har forsøkt å fremstille det sånn at KrF er på vei mot et annet sted enn programmet legger opp til, sier han.
Flere av KrF-erne som har gått over til Sentrum, sto på rød side i den opprivende veivalgstriden i partiet i 2018, da flertallet valgte å gå inn i Solberg-regjeringen.
Vil strupe olje- og gassvirksomheten
Lunde sier en skjerpet klima- og miljøprofil særlig kjennetegner det nye programmet.
Programkomiteen foreslår blant annet å heve CO2-avgiftene tilstrekkelig mye til at Norge når sine forpliktelser nasjonalt og i Parisavtalen.
Endret skatteregime for å ikke bidra til økt letevirksomhet i olje- og gassektoren og nei til nye brede konsesjonsrunder, er blant andre forslag.
– KrF skal legge til grunn at storskala petroleumsaktivitet på norsk sokkel går inn i en sluttfase, heter det i programmet.
Komiteen foreslår også en rekke tiltak for å få til en økt sirkulærøkonomi og redusert forbruk.
To dissenser
Programmet har få dissenser, men fordeling av foreldrepermisjon splitter komiteen.
Komiteen går inn for å fjerne dagens tredeling av foreldrepermisjonen, men er uenig i fordelingen. Et mindretall ønsker å la foreldrene fordele permisjonen fritt, mens flertallet ønsker å forbeholde ti uker til hver av foreldrene.
Det er også uenighet om skattlegging av fiske og utnyttelse av andre naturressurser. Et flertall ønsker at man i større grad skal ta i bruk ressursrentebeskatning fra slike næringer, og at «det skal være en rimelig fordeling av skatteinntektene mellom stat og kommune». Et mindretall på to medlemmer støtter ikke dette forslaget.
Ingen hånd til Frp
KrF og de andre regjeringspartiene sitter denne uken midt i krevende budsjettforhandlinger med Fremskrittspartiet, der de vanskeligste spørsmålene nettopp handler om saker der KrFs og Frps hjertesaker kolliderer: Bistand, kvoteflyktninger og alkoholavgifter.
Det er ingenting i programforslaget som tyder på at samarbeidet mellom de to partiene vil gli lettere fremover. Programkomiteen vil ikke røre alkoholavgiftene og vil at KrF skal stå på kravet om at 1 prosent av BNI skal gå til bistand. De vil også at Norge skal ta imot det antall kvoteflyktninger som FNs høykommissær for flyktninger til enhver tid ber om, altså vanligvis langt flere enn det norske myndigheter pleier å være villig til, og høyt over Frps krav om null kvoteflyktninger til neste år.
Programforslaget skal nå på høring i partiorganisasjonen før det skal debatteres og voteres over under KrFs landsmøte i slutten av april neste år.