kunnskap

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har snakket mye om «kunnskap og kompetanse» de siste årene, i likhet med mange av hans kolleger i Regjeringen og på Stortinget. Men vet de egentlig hva de snakker om?

Misbrukt kompetansebegrep

Å snakke om kunnskap OG kompetanse i én og samme setning er kunnskapsløst.

Publisert Sist oppdatert

rlig det siste året har vi kunnet høre fra en rekke sentrale personer at det i fremtiden skal eller må satses på «kunnskap og kompetanse». De fleste vil trolig si seg enig i dette, og ikke tenke særlig mer over utsagnet. Problemet er at enten snakker de som sier dette mot bedre vitende, eller så mener de faktisk at det er en forskjell på kunnskap og kompetanse.

Meg bekjent er kunnskap en del av kompetansebegrepet. I tillegg til ferdigheter, holdninger og evner (egenskaper). Flere mener at motivasjon og erfaringer også ligger i kompetansebegrepet. Kompetanse er altså noe mer enn kunnskap. Noe mye mer.

Det er ikke bare statsminister, kunnskapsminister, leder i LO, NHO-leder, leder i Arbeiderpartiet og mange andre som går på en slags autopilot og sier dette. Til og med en professor i ledelse klarer å si «kunnskap og kompetanse» i et foredrag om kompetanse!

Så her bør alle og enhver ta en opprydding i eget begrepsapparat og -forståelse. For meg vitner disse utsagnene på en grunnleggende kunnskapsforvirring om kompetansebegrepet. Mulig dette bare er semantikk fra meg, men jeg mener virkelig at dette er et kunnskapsløst utsagn. Som trolig går like fort og på «autopilot» som det særdeles mye brukte: «Jeg tenker….».

En annen ting er hvorfor vi bare har en kunnskapsminister eller et kunnskapsdepartement? Hvor blir det av resten av kompetansebegrepet? Kanskje kunnskapsminister høres bedre ut enn kompetanseminister? Og hvorfor har vi bare kunnskapssenter, kunnskapsdirektører og kunnskapsmedarbeidere?

Uansett: legg merke til når profilerte personer fremover sier «kunnskap og kompetanse». Der det hadde vært særdeles interessant om en journalist hadde spurt: «Hva mener du med kunnskapog kompetanse? Er det ikke slik at kunnskap er en del av kompetansebegrepet?

Trolig hadde kunnskapsforvirringen blitt for overveldende og øyeblikket maksimalt pinlig for den som ble utsatt for dette kunnskapsspørsmålet. Slik sett er det beste for oss alle at ingen bruker denne kunnskapsløse og/eller ikke-kompetente kombinasjonen fremover!

Frode Dale er forfatter og ledelsesrådgiver

Powered by Labrador CMS