Samfunn
− Naturen har nådd sannhetens øyeblikk
I skyggen av klimaspørsmålet og norsk krangel om ulv, avholder FN denne uken et toppmøte som konstaterer at verdens biologiske mangfold er redusert med 25 prosent – noe som kan være ødeleggende for hele økosystemet, inkludert menneskeheten.
Biologisk mangfold måles opp mot hva som en gang har vært det opprinnelige antallet arter i et område. Når det gjelder verden sett under ett har forskerne satt et tap av biologisk mangfold til 90 prosent av det opprinnelige mangfoldet som «akseptabelt». I dag er verden nede på 75 prosent, noe som er langt under den grensen forskerne mener er «sikker» med tanke på for eksempel pollinering fra innsekter som sikrer plantevekst og andre økosystemer som er avgjørende for vår overlevelse.
Det er landbruk og menneskelige «innhugg» i naturområder som er hovedårsaken til at naturmanfoldet reduseres verden over.
«Sannhetens øyeblikk»
− Verden har nå nådd «sannhetens øyeblikk» når det gjelder å beskytte sine vitale økosystemer, sier FNs sjef for biologisk mangfold, Elizabeth Maruma Mrema, da FN-toppmøtet om nettopp biologisk mangfold – COP15 – startet i Kunming, Kina mandag. Dette toppmøtet er kanskje like viktig som det mer berømte klimatoppmøtet som avholdes i Glasgow i Skottland i november, men får mye mindre oppmerksomhet.
Mrema kunne opplyse deltakerne at verden ikke hadde oppnådd de nødvendige gjennombruddene i den forrige mangfoldsplanen som har vært gjeldende fra 2011 til 2020 og at vi ennå ikke er i stand til å ivareta økosystemer som var viktige for menneskers velvære.
Verden har nå nådd «sannhetens øyeblikk» når det gjelder å beskytte sine vitale økosystemer
Ny plan for de kommende 10 år
Den første runden av COP15-forhandlingene om biologisk mangfold vil vare fram til 15. oktober, og håpet er at FN-landene skal klare å komme til enighet om en ny biologisk mangfoldspakt i løpet av neste forhandlingsrunde i april-mai neste år.
I en ny global mangfoldsplan ønsker FN å få verdens land til å forplikte seg til blant annet å:
-
Bevare og beskytte minst 30% av de globale land- og havområdene mot mennesklig aktivitetet.
-
Redusere utbredelsen av fremmede arter i ulike økosystem og utrydde slike arter der det er mulig for å eliminere eller redusere virkningen av dem.
-
Redusere utslipp av natur- og miljøskadelige næringsstoffer med minst halvparten, og redusere bruken av plantevernmidler med minst to tredjedeler, samt eliminere utslipp av plastavfall
-
Unngå at tiltak mot klimaendringer bidrar til å ødelegge biologisk mangfold
-
Øke FN-bevilgningene til arbeidet med biologisk mangfold med minst 200 milliarder dollar per år.
At dette haster, er det mange «beviser» for rundt om. For eksempel har Storbritannia kun 53 prosent av sitt naturlige biologiske mangfold intakt i dag, viser en analyse fra Naturhistorisk Museum i London. USA har 69 prosent av sitt mangfold intakt, mens et land som Brasil har 80 prosent og India 57. Samme rapport viser at Norge har nesten 90 prosent av sitt naturmangfold intakt, og er med det «blant de beste i verden».