Samfunn
Ønsker å utfordre politikerne til å tenke langsiktig med ny bok
Dette klarer de ikke i dag, mener gründer Silvija Seres. Hun ønsker derfor å starte en konstruktiv samtale om tema digitalisering.
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Jeg ville skrive denne boken for å hjelpe i gang en offentlig debatt om hvorfor det haster med en fremoverlent digitaliseringspolitikk, et retningsgivende sett med valg for Norge som plasserer oss godt strategisk i den fjerde industrielle revolusjonen.
– Jeg ønsket å invitere alle de jeg har holdt foredrag for og alle andre i Norge til en digitaliseringsdugnad, der vi ikke bare trøtt gjentar «mer digitalisering», men velger bevisst og prioritert mellom de vanskelige valgene som digitalisering setter foran oss. Jeg var bekymret for at vi ikke har nok «sense of urgency», politisk og økonomisk, til å gjøre det som vil kreves av oss for å beholde styringen for fremtiden. Så kom korona.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– At fremtiden er opp til oss, og at vi må tenke selv. Norge er annerledes enn Silicon Valley, Kina, Israel eller Estland. Men vi har våre styrker, og våre kulturelle og historiske preferanser, og fremtiden kommer bakfra - fremtidige suksesser bygger alltid på tidligere suksesser, fordi de er vår identitet. Men vi må endres i en VUCA verden - volatile, uncertain, complex, ambiguous. Fordi det er mye bedre å omstille seg selv, enn å bli omstilt. Og fordi fremtiden ikke må bli en fest for de spesielt inviterte.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Jeg ønsket å utfordre politikerne til å tenke langsiktig - noe de ikke klarer i dag. Og jeg ønsket å starte en konstruktiv samtale om tema digitalisering gjennom tillegg til alle ni Stortingspartienes partiprogrammer, nettopp midt i et valgår - for å vise at det er nok spennende og definerende politikk for alle her.
Teknologien har blitt vår tids største maktfaktor
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Det var vanskelig å skrive en bok på deltid, samtidig med å være gründer av Lørn.tech og jobbe som investor og styremedlem i selskap i avgjørende strategiske faser. Men det var en utrolig spennende prosess, der jeg først skrev en beta-bok (Digital Dugnad) der jeg fjernet konklusjonen min, og inviterte 150 tanke-venner om å skrive konklusjon på dugnad. Det har kommet inn over 50 svar, og de har formet den endelige boken, Staten og Dataen, som kom ut i januar 2021.
Hva vil du oppnå med boken?
– Jeg vil gjerne invitere til en tverrfaglig dans mellom teknologer, økonomer og samfunnsvitere, for å sammen finne nye politiske prioriteringer i en data-drevet fremtid for Norge.
– Teknologien har blitt vår tids største maktfaktor. Et titalls dataselskap fra andre siden av kloden kontrollerer vår fremtid - om vi ikke tar grep, og bestemmer oss for et felles retningsgivende prosjekt. Nasjonal selvråderett står i fare. For Norge er det to opplagte valg: hav som innovasjonsplattform, eller staten som innovasjonsplattform. Jeg stemmer for begge.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Fremtidsopportunisme. «Mens teknologioptimisten, teknologipessimisten, og teknologirealisten kranglet om vinglasset, har jeg drukket den opp. Hilsen, teknologiopportunisten».
– Fremtiden hører til de som hører den komme. Vi må lytte, vi må ha mot til å gjette og ta posisjoner. Vi må tørre å tenke scenarier. Vi må lære om de nye kreftene. Vi må ville være med. På våre egne gode måter. Tenke selv.
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Det virket som en veldig god ide, helt til jeg kom i gang. Så var det ingen vei tilbake.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Alle medlemmer av ungdomspartier - fordi de er vår fremtid. Dette er folk som vil påvirke, som tør å tenke nytt og vil tenke langsiktig. De forstår også generasjonsgapet som skapes av den kortsiktige håndteringen av klima- og pandemi-problematikk, og som ber oss alle sammen ta et mer selv-bevisst holdning til hva landet vårt kan og bør være i fremtiden, i deres tid.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– AI Superpowers: China, Silicon Valley and the New World Order av forfatter Kai-Fu Lee. Det er mange gode bøker om det som skjer nå med digitalisering som stokker om på verdensmakt, ikke minst av Mariana Mazzucato (The Entrepreneurial State), Shoshana Zuboff, Douglas Mark Rushkoff og Jaron Lanier. Men den som først snakket om «missions» til meg, var Kai-Fu - ved å sammenligne på en positiv måte USAs og Kinas forskjellige veivalg inn i den digitale fremtiden. Formet av nasjonal kultur og verdier.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Samme som på forrige spørsmål. Og klassikere - Orwell, Bradbury, Huxley, Plato. Dostojevski, Tolstoj. Vi leste bredt i min utdanning i gamle Jugoslavia, og jeg forsto ikke verdien av disse bøker før jeg ble gammel.
Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?
– Amazon. Jeg har blitt hekta på Audible, og kjøper sikkert 200 lydbøker per år fra dem. Leser omtrent halvparten, mens jeg kjører eller flyr, aldri mens jeg går eller trener. Jeg elsker det og hater samtidig at Amazon klarer å tolke meg så utrolig bra, den har blitt verdens beste bibliotekar. Og så har jeg fått mange gode tips fra gjester i Lørn.tech. Vi har vår egen bokklubb.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At det er godt å være hjemme, uten reiseplaner og uten parkeringsangst. At det jeg savner mest fra kontoret er møtene ved kaffetrakteren, og det sosiale livet. At vi har et flott skolesystem, med fantastiske lærere som ser hvert barn bedre enn jeg kunne forestille meg før jeg fikk se dem live in action, via nett.