Samfunn
Påførte Solberg sitt «største nederlag» i vår - mener Ap-regjering er «helt uaktuelt»
Men Steinar Reiten (KrF) maner samtidig til lojalitet.
I samarbeid med venstresiden tvang han Solberg-regjeringen til å stramme kraftig inn i arbeidslivspolitikken. Men KrFs næringspolitiske talsperson, Steinar Reiten, mener et regjeringssamarbeid med Ap er «helt uaktuelt».
I et skriv sendt til sentralstyret i KrF mandag kveld, advarer Reiten og parlamentarisk leder i paritet, Hans Fredrik Grøvan, mot en «overilt og litt panikkartet» regjeringssammensetning med Ap og Sp, hvor SV havner på vippen.
Reiten samarbeidet tett med alle disse partiene i vårsesjonen, da regjeringen ble tvunget til å stramme kraftig inn i reglene for innleid arbeidskraft. Statsminister Solberg omtalte dette som sitt største nederlag i løpet av stortingsperioden.
-
LES OGSÅ |Nye innleieregler omgås allerede
Til Dagens Perspektiv bekrefter han at et Støre-samarbeid er nederst på hans liste når KrF skal gjøre sitt veivalg 2. november. Helst ser han at partiet fortsetter i blokkuavhengig vippeposisjon, som i dag.
Denne posisjonen understreker han også i en kronikk som står på trykk i diverse lokalaviser tirsdag, blant annet i Romsdals Budstikke.
«Hvis jeg blir stilt overfor valget om enten å gå inn i Solberg-regjeringen eller en Støre-ledet regjering, så velger jeg det første forutsatt at vi får gjennomslag for viktige profilsaker i forhandlinger om regjeringsplattform,» skriver Reiten.
Dersom forhandlingene ikke fører fram, bør paritet etter Reitens mening fortsette som nå. Å gå inn i en Ap-ledet regjering mener han er «helt uaktuelt», fordi de på den måten gir fra seg posisjonen som vippe-parti til SV, med «Rødt som uavhengig støykilde på ytterste venstre fløy».
– Det vil bety at alle kamper om verdisaker som er viktige for KrF, og der ytterste venstre er vår ideologiske motpol, i realiteten er tapt før kampen starter, sier Reiten.
Han berømmer samtidig partileder Knut Arild Hareide for å ha lagt til rette for en beslutningsprosess som gir partiet anledning til å gå videre samlet.
«Vi har alle et felles ansvar for å opptre lojalt i forhold til vedtaket som blir gjort», skriver han.