Samfunn
– Positiv, med forbehold
IKT Norge liker at Oslo kommune satser knallhardt på å bygge IKT-kompetanse. Men håper ikke kommunen vil drive teknologiutvikling på egen kjøl. Dataforeningen mener Origo-prosjektet er «utrolig spennende».
– Vi er positive med forbehold til Oslos digitaliseringsprosjekt Origo, sier sjeføkonom Roger Schjerva i IKT Norge.
Schjerva mener det er viktig at prosjektet Oslo Origo blir brukt til å bygge nødvendig og helhetlig IKT-kompetanse i Oslo kommune.
– Håpet er at dette kan få fart på digitaliseringen, sier han.
Men: Bør bruke markedet
Men IKT Norge har også et nokså stort «men» på lager:
– Men, dette prosjektet må ikke ende med at kommunen nå blir for høy på seg selv og tror at de kan løse alt helt selv. Jeg er skeptisk dersom dette dreier seg om å bygge opp et stort og eget utviklermiljø, sier Schjerva. At kommunen gjør noe av utviklingsjobben selv, er ok, men de bør passe på å ikke bli for store når det gjelder teknologiutvikling i egne rekker.
– Oslo kommune bør som hovedregel bruke markedet når de skal utvikle nye løsninger, mener Roger Schjerva.
– Hvorfor det? Er du redd for at dine medlemmer skal miste oppdrag?
– Jeg er alltid opptatt av våre medlemmer, men her snakker jeg som skattebetaler og samfunnsborger. Og da mener jeg bestemt at det er best at offentlig sektor bruker kompetansen i markedet når de trenger nye IKT-løsninger i stedet for å bygge alt selv, sier Schjerva.
Men dersom Oslo kommune bruker IKT-satsingen sin til å skape en kompetanse og kultur som setter fart på digitaliseringen i hovedstaden, vil Origo-prosjektet få IKT Norges velsignelse.
– Men jeg tror ikke dette prosjektet kan overføres til andre kommer, sier Schjerva.
– Det kan gå i hovedstaden fordi Oslo er så mye større enn de andre kommunene.
– Hva kan andre kommuner gjøre for å få fart på digitaliseringen da?
– Det gjøres jo allerede en del rundt om. Men kanskje KS kan gå inn å lage en slags overbygning for digitalisering i kommunal sektor. Hvis KS koordinerer, kan kommunene lettere lære av hverandre. En annen modell er slik de gjør det i Danmark. Der pålegger staten hva kommunene skal digitalisere.
– Utrolig spenennde
I Den norske dataforening, som har individuelt medlemskap av folk som jobber i hele IKT-bransjen, er man positive til satsingen i Oslo.
– Det er utrolig spennende at Oslo kommune gjør en slik satsing på digitalisering, sier Kirsti Kierulf, som har rollen som ildsjel i Dataforeningen. Til daglig jobber hun som rådgiver i et IKT-selskap.
Kierulf mener særlig den rekrutteringen Oslo kommune hittil har gjort til Origo-prosjektet er spennende.
– Bemanningen er kjempespennende. De har blant annet hentet folk som har jobbet med å bygge opp Finn.no. Det viser at man har ambisjoner, sier hun.
– Hva med de som er kritiske til at kommunen nå skal «gjøre alt selv» og bygge et stort og dyrt miljø i stedet for å søke kompetanse i markedet?
– Jeg ser det poenget, helt klart. Og det er jo en balanse her. Men jeg er ikke sikker på at det kommer til å utvikle seg slik noen frykter, sier Kierulf.
– Det er vel så sannsynlig at Origo-prosjektet vil gi nye oppdrag for private leverandører. Bak Origos ambisjoner, ligger det muligheter for mange, mener Dataforeningens ildsjel.