Samfunn
Regjeringen alene om å ville bevare takhøyden for oljepengebruk
Etter år med rekordhøy oljepengebruk under blått styre har resten av partiene fått nok. Med Arbeiderpartiet på laget er det offisielt flertall på Stortinget for å endre handlingsregelen.
Denne uken ble det kjent at Arbeiderpartiet (Ap) i neste stortingsperiode ønsker å stramme inn i den såkalte handlingsregelen, som i praksis sier at det ethvert år ikke skal brukes mer enn fire prosent av kapitalen i Oljefondet.
Partiet følger dermed etter Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre (V), som var på banen med krav om å barbere handlingsregelen til tre prosent allerede i fjor sommer. Forslaget støttes også av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Sjeføkonom Øystein Dørum uttalte i Klassekampen onsdag at tre prosent «er riktig tankegang».
– Ved å late som om fire prosent fortsatt er taket, skyver vi problemene foran oss, sier Dørum til avisen.
En gjennomgang Dagens Perspektiv har gjort viser at hele Stortingets sentrum-venstre nå går aktivt inn for, eller ikke motsetter seg, å stramme inn regelen som ble innført i 2001:
Maks tre prosent
Blant annet konstaterer Senterpartiet, som nylig gjorde sin beste meningsmåling på 20 år, at tre prosent er i det beskjedne hjørnet, og at handlingsregelen helst bør ned til 2,5 prosent for å få «reell effekt».
– Vi er oljepengejunkies, sier nestleder i Sp, Ola Borten Moe.
– Utgangspunktet vårt er at, uavhengig om handlingsregelen sier tre eller fire prosent, så brukes det alt for mye oljepenger. Denne regjeringa har gått fullstendig berserk.
Han understreker at partiet «på ingen måte avviser å stemme for» et forslag på tre prosent. Kun at det bør tas noen forbehold, og at man gjerne kan gå lenger.
– Et argument mot å stramme inn er at hvis man reduserer handlingsregelen fra fire til tre prosent, så kan man fort bruke det som et argument for at det er helt greit å gå fra 2,71 (H/Frp-regjeringens siste budsjett, journ.anm.) til tre. Da lager man egentlig en unnskyldning for at man kan svi av enda mer penger, og skyve enda mer på ubehagelige beslutninger fordi man da har «disiplinert seg selv», sier Borten Moe.
Også Venstre, ved finanspolitisk talsperson Terje Breivik, sier til Dagens Perspektiv at tre prosent er en absolutt maksgrense.
– Venstre ikke bare åpner for, men mener det både er nødvendig og rett å stramme inn handlingsregelen. Skal vi sette en ny prosentgrense bør den ikke være høyere enn 3%. Vi mener også det må vurderes om den årlige bruken av oljefondet heller bør reguleres som en andel av avkastningen, ikke fondets totalstørrelse, sier han.
SV, på sin side, ønsker Arbeiderpartiet «velkommen etter», og viser til at de har foreslått lavere oljepengebruk enn både Ap og regjeringen i sine alternative budsjetter den seneste perioden.
Dermed er det flertall på Stortinget for å endre den 16 år gamle regelen.
I likhet med Sp sier imidlertid SVs nestleder Snorre Valen at handlingsregelen ikke er det vikgiste for å få bruken av oljepenger ned:
– Regjeringen har øst av oljefondet for å finansiere skattekuttene sine. Dette har de greid selv om de har ligget under tre prosent. Det viktigste er derfor ikke nødvendigvis om handlingsregelen sier tre eller fire prosent, men at vi har et politisk flertall som fører en mer ansvarlig økonomisk politikk og omfordeler mer innenfor fastlandsøkonomien.
Frp ubestemt
Høyre (H) ønsker ikke å endre regelen, mens Fremskrittspartiets (Frp) finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi opplyser i en melding at partiet ikke har «tatt stilling til endringer i handlingsregelen og justering av beregnet avkastning». Dette skal diskuteres innad i partiet i forbindelse med en stortingsmelding om Statens Pensjonsfond Utland som kommer fra regjeringen i slutten av mars.