Samfunn
Slik endres politiutdanningen med et stadig mer digitalt kriminalitetsbilde
Nettkriminalitet tas nå inn i etterforskningsfaget hvor studentene lærer om sikring av digitale spor, samt etterforske saker der folk er utsatt for trassakering på nett.
De siste årene har det skjedd en dreining i kriminalitetsbildet i Norge. Digital spionasje, trakassering på nett, hacking, cybersikkerhet og overgrep på nett preger i større grad avisoverskriftene.
– Vi ser at kriminalitet på nett er et økende samfunnsproblem. Dette er noe Politihøgskolen tar på stort alvor. Våre utdanninger endres i takt med utviklingen i kriminalitetsbildet, uten at det dermed skulle ha betydning for selve opptaket, sier Torill Gulbrandsen, kommunikasjonssjef for Politihøgskolen.
Rent praktisk vil det si at nettkriminalitet tas inn i etterforskningsfaget, der studentene nå lærer om sikring av digitale spor, samt å etterforske saker der folk er utsatt for trassakering på nett. Et annet eksempel er faget forebygging, der studentene lærer om hvordan de skal forhindre trakassering i sosiale medier.
– Det er mye kompetanse i politiet nå, men det er veldig på spesialistnivå. Alle politifolk burde forstå digitale trusler. Det er en viktig del av det å utføre politijobben fremover, sier Heidi Arnesen Austlid, leder av IKT Norge.
Vil ikke endre opptakskrav
I dag består opptaksprøvene til Politihøgskolen av en PC-test, fysiske tester og en egnethetsvurdering. Tidligere var det krav om at søkere til Politihøgskolen måtte ha tilstrekkelig godt syn uten bruk av briller og linser. Men fra og med opptaket i 2016 ble søkere som ved hjelp av linser dekker kravet til førerkort klasse D, også godkjent.
Politihøgskolen har som oppdrag å utdanne generalister. Utdanningen bygger på prinsippet om at nyutdannede politifolk skal være generalister. En generalist er en tjenestemann eller kvinne som besitter grunnleggende kunnskaper og ferdigheter i politiets forebyggende, kriminalitetsbekjempende og trygghetsskapende arbeid.
Vi ser at kriminalitet på nett er et økende samfunnsproblem. Dette er noe Politihøgskolen tar på stort alvor
– Burde opptakskravene til Politihøgskolen endre seg i takt med et økt digitalt trusselbilde?
– Å skulle endre opptaket i raske taktskifter gir ingen mening. Det er heller ikke mulig. Det bryter også med samfunnsoppdraget; generalisten – som sier at PHS skal utdanne politifolk som er i stand til å mestre alle de forskjellige oppgavene man står overfor som politi, sier Gulbrandsen.
Hun forklarer at samlet sett sørger Politihøgskolens opptakskrav for at studentene er i stand til å lære digitale kunnskaper og forstå cybertrusler.
– Slik at de som fremtidige polititjenestemenn og kvinner kan bekjempe og forebygge disse.
Tilbud til nåværende politifolk
IKT Norge understreker at det er viktig at alle utdanninger og alle profesjoner har digital kompetanse som et bærende element i hele utdanningsløpet. For politistudentene handler dette om cyberkriminalitet og at kriminalitetsbilde endrer seg.
– Det er uansett ikke noe poeng i å stille krav på forhånd til at du skal ha en viss mengde IT-ferdigheter. De som søker Politihøgskolen fremover vil ha med seg en eller annen form for digital kompetanse. Det er først når man begynner på utdanningen at den digitale kompetansen vil bli profesjonsrettet, sier Austlid.
Under selve utdanning må fremtidige politifolk lære hva fremtidens politifolk må vite og forstå om verden og hvordan kriminalitet endrer seg for å få løst oppgavene sine bedre.
– Alle de politifolkene som er ute i arbeid i dag må også få et tilbud for å forstå de digitale endringene verden står overfor slik at de kan utføre sine jobber. Det å stille krav til IT-ferdigheter i stedet for å legge det inn som en del av utdanning, blir feil, sier hun.
Austlid påpeker at det er viktig at digital forståelse blir en del av studiene slik at man kan koble den faglige delen opp mot teknologikompetanse for å utføre jobben bra fremover.
Et lederansvar
Sikkerhetsspørsmål og cybersikkerhet er noe av det viktigste institusjoner og virksomheter jobber med når verden blir med digital.
– Dette er et lederansvar uansett hvor man jobber. Vi må jobbe mye med hva som er det digitale trusselbilde fremover i Norge, sier Austlid.
- LES OGSÅ: – Digitale trusler angår oss alle
Mue av kriminaliteten flyttes i dag over på internett. Da er det avgjørende med politifolk som forstår viktigheten av en endret verden.
Vi må jobbe mye med hva som er det digitale trusselbilde fremover i Norge
– Alle politifolk og ledere må ha nødvendig digital kompetanse for å kunne utøve jobben sin fremover. Vi har samarbeidet mye med ulike deler av politiet om det å gjøre nettet tryggere å ferdes for barn og unge. Det er et kjempeviktig ansvar som bransjen må ta.
Søknadsfrist for Politihøgskolen er 1. mars.