Nyskaping
Søker aktivt etter mottakere av bank-gaver
Nå blir det vanskeligere å søke om penger til ny ballbinge fra SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus. Nå søker stiftelsen selv etter prosjekter de vil støtte, og trekker inn sosiale entreprenører i gjennomføringen.
SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus går nye veier med sin gavmildhet. Proaktiv gavevirksomhet, kaller de det. Det betyr at de selv identifiserer de prosjektene stiftelsen ønsker å støtte, ut i fra utvalgte fokusområder, skriver Ferd Sosiale entreprenører i sitt nyhetsbrev torsdag.
– Tradisjonelt har vi gitt støtte til prosjekter og aktører som sender oss søknader to ganger i året. Dette er vanligvis lokale lag og foreninger, frivillig sektor og kulturaktører. Vi har imidlertid sett at kvaliteten på disse søknadene ikke øker og antall søknader er stabilt. Vi har derfor også valgt å også satse på proaktiv gavevirksomhet, sier daglig leder, Just Erik Næss i SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus.
Eksempler på prosjekter de har valgt å støtte på denne måten er Fontenehuset i Rygge som i sin tur etablerer samarbeid med bedrifter rundt helt konkrete oppgaver som skal løses og skaffer arbeid til mennesker med psykiske lidelser.
– Vi bidrar også til at det etableres møteplasser og iverksettes kompetansetiltak for entreprenørvirksomheter og oppstartsbedrifter. Vi har blant annet gitt midler et akseleratorprogram der Blender er prosjektansvarlig. Prosjektet er finansiert av EU, fylkeskommunen, kommunen og oss, forteller Næss.
Stiftelsen har også bidratt til å realisere Drivhuset Østfold sammen med Høyskolen i Østfold og Halden og Fredrikstad kommune. Dette samarbeidet sikrer studentene tilgang på real-life bedriftscaser de kan øve seg på.
Det er et stort omstillingsbehov i offentlig sektor og sparebankstiftelsene er med på dugnaden
Vi ha effekt fra gavene
Sammen med Ferd Sosiale Entreprenører har stiftelsen jobbet frem en modell der de sine gaver inn mot formål og prosjekter, og ikke til de som utøver tjenestene.
– Vi bestemte oss for å støtte prosjekter med entreprenører vi vet skaper effekt. Deretter gikk vi i dialog med kommunene og spurte hva de hadde behov for. I vår modell har vi definert kommunen som mottaker og det er de som søker oss om støtte til prosjekter de ønsker iverksatt. I neste fase inviteres de sosiale entreprenørene inn i prosjektet som medutviklere og leverandører. Dette dreier seg om prosjekter som ikke er lovpålagte for kommunen, men som er prosjekter som ellers ikke ville bli realisert, sier Næss i Ferds nyhetsbrev.
Årsaken til at Sparebankstiftelsen i Østfold og Akershus har endret gavestrategi handler om at stiftelsen kommer til å disponere mer penger fremover og ønsker å bruke mer på gaver. De hadde behov for å finne flere gode prosjekter og endte opp med å omdefinere gavepolitikkn.
– Vi opplever en metning på tradisjonelle søknader. Enten må vi gi ut penger til halvgode formål eller finne på nye ting. Sosialt entreprenørskap er et spor vi vil følge, i tillegg til næringsutvikling. Det er et stort omstillingsbehov i offentlig sektor og sparebankstiftelsene er med på dugnaden for et innovativt og effektivt velferdssamfunn, sier Just Erik Næss i SpareBank 1 Stiftelsen Østfold Akershus.