Samfunn
Stortingspresidenten klar til å sette regjeringen «under administrasjon»
Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er beredt til å ta i bruk en sjeldent brukt kriseløsning, dersom regjeringen ikke klarer å skaffe flertall for sitt budsjett innen mandag.
Fem dager før neste års budsjett må være klart, er budsjettforhandlingene i full krise. Begge regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, har nå brutt forhandlingene, og det er helt i det blå hvordan regjeringen skal klare å skaffe et styringsdyktig budsjett innen finansdebatten mandag.
- Les også: KrF bryter budsjettforhandlingene
- Magne Lerøs leder: Støtte fra KrF
- Les også: Venstre bryter med regjeringen
Dersom landet står uten et flertallsbudsjett mandag, er stortingspresident Olemic Thommessen klar til å iverksette Stortingets kriseprosedyre.
– Hvis denne situasjonen oppstår, vil jeg som stortingspresident ta initiativ til at det utstedes en tidsbegrenset styringsfullmakt til regjeringen. Denne fullmakten må vedtas av et flertall i Stortinget, forteller stortingspresident Olemic Thommessen (H) til NTB.
Styrt av Stortinget
Dersom regjeringen ikke oppnår flertall har statsminister Erna Solberg (H) to muligheter under finansdebatten mandag. Hun kan stille kabinettsspørsmål på budsjettet og gå av, dersom hun ikke oppnår flertall. Eller hun kan velge å fortsette å styre på grunnlag av et budsjett uten flertall.
Hvis dette skjer, må hun styre på en fullmakt fra stortingspresidenten. En slik kriseløsning har kun vært tatt i bruk to ganger siden 2. verdenskrig. Sist gang var i 1986 under Gro Harlem Brundtlands regjering.
Fullmakten vil gi regjeringen mulighet til å gjennomføre skatte- og avgiftsvedtak og gi penger til disposisjon for å kunne holde statsapparatet i gang, forteller Thommessen.
Budsjettbehandlingen vil med dette mest sannsynlig bli utsatt til etter jul, og regjeringen må innen den tid ha klart å skape flertall for et budsjett.
– Settes regjeringen i praksis under administrasjon av Stortinget?
– Ja, på ett vis gjør den det, selv om jeg ikke vil bruke det uttrykket. Men realiteten er at det er Stortinget som legger rammene for regjeringens virksomhet, sier Thommessen til NTB.
– Mistet kontrollen
På slutten av stortingsmøtet tirsdag kveld, gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til det uvanlige skritt å be om ordet for å uttrykke sin bekymring for budsjettkaoset på borgerlig side.
– Regjeringen ser ut til å ha mistet kontrollen med denne prosessen, og slik styrer man ikke et land, uttalte Støre.
Han pekte på at frist etter frist hadde blitt brutt i prosessen, slik at opposisjonen nå knapt vil få tid til å gjøre sine endringer og merknader før finansdebatten.
– Jeg ønsket å ta opp dette i stortingssalen nå, så stortingspresidenten skal føle alvoret, sa Støre i Vandrehallen etter møtet.
Thommessen sier han mener det er naturlig for opposisjon å påpeke at prosessen har dratt ut, men sier han ikke er enig i at budsjettbehandlingen har vært uansvarlig.
– Utgangspunktet er forslag til statsbudsjett, som opposisjonen har hatt tilgang til i månedsvis. Så har partiene utarbeidet sine egne forslag på bakgrunn av dette. Det som gjenstår, er å forholde seg til og kritisere det som eventuelt blir forhandlet fram med Venstre og KrF, samt korrigere egne budsjetter. Denne jobben er av begrenset omfang og er mulig å få gjort i løpet av et par dager, mener Thommessen.