Nyskaping
Sverige har flere «enhjørninger» enn Tyskland
Selv om USA står for halvparten av verdens teknologigiganter, har noen av Europas mest vellykkede teknologi-startups opphav i Skandinavia.
Man tenker gjerne Silicon Valley når man hører ordet «teknologigigant». Delstaten California er hjemmet til teknologiplattformer de fleste av oss bruker hver dag, som Facebook, Google og Uber.
USA leder an med teknologigiganter og såkalte «enhjørninger» som er selskap som har en verdi på mer enn én milliard dollar (drøyt 8,25 milliarder kroner).
Kina kan også tar æren for noen av de største selskapene i teknologibransjen; handelsplattformen Alibaba, søkemotoren Baidu og transport-appen Didi Chuxing.
Nå skriver World Economic Forum at også Europa viser seg å være et potensielt bra oppstartsted for teknologi-gründere.
Flest i Storbritannia
Storbritannia står for de største verdiene av teknologi-startups i Europa. De har blant annet klekket ut selskaper som Asos, Just Eat, Skyscanner, Shazam og Boohoo. Tilsammen utgjør «enhjørningene» hele 49,9 milliarder dollar.
På andreplass finner man kanskje ikke overraskende Norges naboland Sverige. Dette er hjemlandet til Europas største teknologiselskaper.
- LES OGSÅ: Norsk seriegründer med storsatsing i USA
Svenskene er hjernen bak musikkgiganten Spotify, betalingstjenesten Klarna og kommunikasjonsplattformen Skype. Det står også bak teknologigiganter som Mojang, Avito og King. Teknologiselskapene har en samlet verdi på 35,9 milliarder dollar.
Tyskland er det tredje største teknologilandet i Europa og har blant annet produsert reiseplattformen Trivago, klesnettstedet Zalando og nettsamfunnet XING. Tilsammen har alle start-up selskapene en verdi på 27,3 milliarder dollar.
- LES OGSÅ: Spår gullalder for norsk spillbransje
Det finske mobilspillselskapet Supercell er kjent for spill som Clash of Clans. I fjor kjøpte den kinesiske teknologigruppen Tencent 84 prosent av aksjene i selskapet. Supercell ble da verdsatt til 10,2 milliarder dollar.
Brexit kan ødelegge
Storbritannia er rangert som nummer 8. i World Economic’s Global Competitiveness Report for 2017-2018 fordi de er «hurtige på teknologifronten og har en sofistikert forretningssektor».
Rapporten advarer derimot om Storbritannias brexit-forhandlinger om at det å forlate den europeiske union kan undergrave konkurransedyktigheten deres.
Fri ferdsel for EU-borgere er en sentral del av forhandlingene mellom den britiske regjeringen og EU. Rapporten hevder at mye av årsaken til Storbritannias teknologisuksess skyldes at London er en attraktiv by for entreprenører fra hele kontinentet.
Mer enn en tredjedel av europeiske teknologigrunnleggere er basert i Storbritannia.