Nyskaping
Taqanu – banken for de bankløse
Ny finansteknologi skal hjelpe flyktninger og mennesker uten identifikasjonspapirer til å skaffe seg banktjenester.
Finansbransjen og teknologi går hånd i hånd i disse dager, og ifølge Finansforbundets medlemsmagasin FinansFokus skal 2017 virkelig bli året for samarbeid mellom bankene og finansteknologiselskapene.
Ett av de mange prosjektene som finnes er faktisk startet på Voss. Det heter Taqanu, og er en blockchainbasert bank med hovedformål å hjelpe de som ellers har vanskeligheter med å skaffe seg bankkonto og andre banktjenester – blant annet flyktninger og mennesker uten gyldige identifikasjonspapirer.
Taqanu er startet av den ungarske entreprenøren Balázs Némethi, som fikk ideen da han kom til Norge og brukte tre måneder på å klare å åpne en bankkonto.
– Hvis dette er vilkårene for meg som er hvit og som allerede har tre kredittkort og kommer fra Europa, hvordan er det da å komme som immigrant fra et fjernt land? Det må nesten være helt umulig, sier han.
Hindrer integreringen
Némethi, som nå har flyttet til Berlin for å skaffe finansiering og være tett på et stort marked, forteller til det tyske næringslivsmagasinet Enorm at dagens banksystem, der man skal «kjenne kunden» gjennom identitetspapirer, hindrer kriminelle i å skaffe finansiering eller hvitvaske – men at det også stenger ærlige og trengende ute.
– Systemet stenger ute flyktninger og andre mennesker som har vanskelig for å framskaffe identifikasjonspapirer. For disse menneskene haster det kanskje å få koblet seg på finansnettet, for eksempel for å integrere seg, sier han til magasinet.
Tidligere har problemet med manglende bankkonto vært et problem bare for hjemløse, sier Némethi, men etter flyktningkrisen står millioner av nye mennesker overfor samme problem.
– Hvordan skal de få bygget seg et nytt liv hvis de ikke får lov til å benytte grunnleggende finansielle tjenester, spør Némethi.
- Les også: Danskene vurderer e-krone
Foreldede lover
Han mener at lovene er gamle og lite oppdaterte til dagens teknologi, og at digitale spor og fingeravtrykk i framtiden kan være like nyttige som offisielle identifikasjonspapirer. Teknologien er imidlertid ikke utviklet for å bruke innen finansbransjen.
– Det er uproblematisk å identifisere noen etter sin atferd på internett – gjennom kontakter, søkehistorikk, sosiale medier. Slår man sammen bare en liten brøkdel av all den tilgjengelige dataen har man en profil som er like unik som et fingeravtrykk, sier han til Enorm.
Han presiserer at systemet teoretisk sett er like anonymt som alle andre identifikasjonssystemer, da dataen ikke brukes til å spørre hvem du er – bare til å bekrefte at du virkelig er den du sier du er.
I starten vil systemet baseres på tillit, og hvem som helst kan potensielt bli kunde. Men etter hvert som man ser den digitale oppførselen kan man luke bort eventuelle kriminelle eller uønskede kunder. Myndighetene vil uansett ha tilgang til kontantstrømmene, forklarer Némethi.
- Videre lesning: Ikke la digitaliseringstoget gå