cv
Tre råd for en bedre CV
Kompetanse er mer enn formalia og arbeidserfaring – livserfaringer kan være din X-faktor som gjør at du skiller deg ut fra andre kandidater.
CV-en er ditt første møte med en potensiell arbeidsgiver, og en viktig døråpner for å få nye jobber og prosjekter, samt for å bygge karriere.
Rådene for hvordan bygge en god CV er mange, men etter å ha jobbet med å ansette og selge inn konsulenter over mange år fra et av Norges største konsulentselskaper, har jeg gjort meg mange erfaringer med hva som trigger arbeidsgivere.
Dette er mine tre fremste råd:
Råd #1: Lag en evaluerbar CV
Det kan være mange kandidater til en jobb. Gjør det enkelt for oppdragsgiverne å se om du tilfredsstiller deres kriterier – få fram fakta om jobb, utdanning og erfaring. Spesifikke kompetanseområder bør raskt kunne avsjekkes og det bør være enkelt å måle hvor mye erfaring du har på ulike områder.
Lag lister og fremhev antall års erfaring du har på dine viktigste kompetanseområder.
Vær presis og tenk nøye gjennom ordbruken. Hvis du har utført en oppgave er det bedre å skrive nettopp det enn å si at du har «bidratt til at den ble utført». Unngå tåkelegging av eget bidrag. Bruk et klart og tydelig språk!
Råd #2: Vis hvem du er gjennom hva du har gjort
Beskriv bransjer du har erfaring fra, roller du har hatt, størrelse og kompleksitet på arbeidet du har levert og hvilke verktøy og metoder du har erfaring med.
Arbeidserfaringen og kompetansen du har bygget er verdifull for andre.
Resultatene du har oppnådd, valgene du har gjort og de mulighetene du har fått sier mye om dine personlige egenskaper og potensiale.
Råd #3: Beskriv din X-faktor
Hva er det som gjør din kompetanse unik?
Har du vært med på et prosjekt som har vunnet priser eller har fått mye positiv medieomtale, så sol deg i glansen. Har du skrevet artikler, holdt foredrag eller engasjert deg i en relevant organisasjon, så få det med på CV-en. Det viser at du oppnår gode resultater sammen med andre og at du har gjort deg bemerket.
Rune Bjerke, administrerende direktør i DNB, skrev i februar i et innlegg på LinkedIn at han har blitt forelagt mange CV-er gjennom sin karriere. Han sier at arbeidsgivere hadde vært tjent med å vurdere flere kandidater med utradisjonell bakgrunn, og nevner smertelige erfaringer og tilpasset streetsmartness. Han nevner folk som forstår folk, kunder og endringene i tiden som eksempler.
X-faktoren kan gi det lille ekstra som gjør at nettopp du er best på kompetanse!
Solveig Jerijærvi er tilbudsporteføljeansvarlig i Sopra Steria.