Nyskaping
UiO eneste norske på liste over Europas mest innovative universiteter
Reuters har rangert Europas 100 mest innovative universiteter og funnet at de har en ting felles: Alle retter innsatsen først og fremst mot anvendt forskning og ikke mot grunnforskning.
Rangeringen avviker fra andre lignende kåringer ved at man har sett på 600 globale organisasjoner som driver med forskning. Disse har igjen blitt rangert etter 10 mål, blant annet siteringer, patenter og evne til å lykkes med kommersialisering. Til slutt valgte man bort de som ikke var europeiske.
Fri og frank
Aller mest innovativt er KU Leuven i Belgias Flanders-region. Universitetet grunnlagt i 1425 av pave Martin V er også verdens eldste katolske universitet som er åpent for alle uavhengig av religiøs bakgrunn. Ifølge Reuters er lærestedet et av verdens største uavhengige forskningsinstitusjoner med et årlig forskningsbudsjett på 426 millioner euro, tilsvarende fire milliarder kroner.
Det er først og fremst fordi KU Leuven har vært opphavsted for en rekke innovative gjennombrudd at skolen når aller øverst på Reuters kåring. Forskerne her får flere patenter enn noe annet universitet i Europa, og de er gjennomgående ofte sitert av andre forskere - kriterier som slår positivt ut på rangeringen.
Bedre som liten
Etter sammenslåingsvåren i norsk akademia er det mange som håper at norske universiteter og høyskoler også skal bli mer innovative. Det gjenstår å se. Men rangeringen burde ikke heve forventingene. Nummer to på listen er nemlig et universitet som er fusjonert ut fra University of London, det ferske Imperial College London, som er spesialister på tekniske og medisinske fagområder.
Tysk dominans
Tyske læresteder kommer ofte relativt svakt ut på internasjonale kåringer - i hvert fall når man tar høyde for størrelsen på befolkningen. Mens Storbritannia, Frankrike og USA vanligvis tar de øverste plassene, har tyske universiteter først dukket opp lengre ned på listene.
Men på denne listen er ting annerledes. Faktist er hvert fjerde universitet på listen tysk, som er en langt høyere andel enn for noe annet land.
Et annet land som gjør det godt, er Irland som har tre universiteter på listen med en befolking på størrelse med den norske.
Det eneste norske universitet på listen er Universitet i Oslo som landet på en 41. plass. Sverige og Finland har ingen universiteter på listen. Men Danmark er suveren vinner i Norden med hele to universiteter på høyt på listen: 11. og 12. plass.