Nyskaping
UiO Norges mest innovative universitet
Satsingen på helseforskning og livsvitenskap får mye skryt i internasjonal kåring.
Hvert år rangerer Reuters de 100 mest innovative universitetene i Europa basert på patenter, selskaper og annen nyskaping med utspring fra lærestedene.
De siste årene er det belgiske KU Leuven som har stukket av med seieren, mye på på grunn av et velutviklet medisinsk og biologisk forskningsmiljø som leverer forskning til legemiddelindustrien.
Mens Danmark har klart å få inn tre universiteter på årets liste, og med København helt oppe på 13 og Danmarks tekniske universitet på en 14. plass, er det kun UiO fra Norge som kommer på en 46. plass.
Reuters fremhever særlig UiOs helseforskning, og trekker spesielt frem selskapet Algetas suksess med legemiddelet Xofigo som ble kjøpt av Bayer AG.
Nye statistiske teknikker i forskningen på bakterier, data-drevne modeller til bruk mot epedemiutbrudd og ny kreftvaksine trekkes også frem som gjennombrudd fra dette lærestedet.
Sist men ikke minst peker Reuters på at UiO i dag har verdens største database med over 5000 prøver med babybæsj tatt fra 13 babyer gjennom ett år.
Satser på livsvitenskap
Ledelsen ved UiO har lenge vært bevisst at det er helseforskningen som har gitt både flest siteringer og penger i kassen.
Satsingen på livsvitenskap har også vært en av avgående rektor Ole Petter Ottersens prioriteringer, han kommer også selv fra forskningsavdelingen på medisinsk institutt og går videre som rektor på Karolinska.
Nylig trakk også Innovasjon Norge frem helsenæringen som et av seks utvalgte områder Norge bør satse på og anbefaler et mål om 10 000 nye arbeidsplasser de neste ti årene.
– Oslo skal bli et nordisk kraftsenter for livsvitenskap, med sterke koblinger til andre universiteter både i og utenfor Norden. Nytt livsvitenskapsbygg og sterke fagmiljøer vil gi ny innsikt og nye utdanningsløp og samtidig skape grunnlag fro arbeidsplasser og bedrifter i en helsenæring med stort potensial, skriver Ottersen på bloggen sin.