Samfunnsansvar

KrF bør søke regejringsmakt sammen Arbeiderpartiet og Senterpartiet – men uten SV, sa Knut Arild Hareide til KrFs landsstyremøte fredag ettermiddag.

Hareide ber KrF vurdere Arbeiderpartiet

– Jeg mener det er nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet dersom vi skal få størst mulig innflytelse i en regjering, sa Knut Arild Hareide i sin tale til KrFs landsstyremøte fredag.

Publisert Sist oppdatert

KrF har hatt mange uenigheter opp igjennom med Ap. Men det er skjedd endringer de siste årene. Og KrF og Ap har funnet sammen på flere viktige saker den siste tiden, mener Knut Arild Hareide, som oppfordrer sine partifeller til å velge side i politikken i løpet av høsten.

– Men jeg mener vi ikke kan stå der vi gjør i dag fram mot valget i 2021. Vi må ta et valg, sa Hareide, og peker på Arbeiderpartiet.

– Mitt råd til dere er at det er tid til å undersøke hva slags gjennomslag det er mulig å få gjennom et samarbeid mellom KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Uten SV.

Lang tid

Knut Arild Hareide brukte nesten tre kvarter av sin tale for å bygge opp til sin konklusjon om å gi landsstyret rådet om å søke regjeringsmakt sammen med Ap og Sp.

– Denne høsten er det 28 år siden jeg for første gang jeg engasjerte meg i politikk for KrF, begynte han, og ramset opp seire og nederlag for KrF de siste årtiene, før han nærmet seg dagens situasjon.

– Dette dreier seg først og fremst om hva slags samfunn vi vil ha, innledet han, og påpekte at vi ikke bare kan «være oss sjøl nok».

– Trumps budskap er «America first». Mitt budskap er: Vi er ikke oss sjøl nok, sa han og høstet applaus fra sine partivenner.

– Mange øyeblikk har gjort meg stolt av å være med i KrF. Nå skal vi vinne nye seire og stå sammen for et varmere samfunn, sa Hareide i ren valgkampstil.

Trumps budskap er «America first». Mitt budskap er: Vi er ikke oss sjøl nok

Må ta et valg

Men partilederen var tydelig preget av situasjonens alvor. Han skulle gi råd om en historisk endring i KrFs politiske linje.

– Vi kan bli der vi er, i konstruktiv opposisjon. Eller vi går inn i en regjering, sa han, og veide de to alternativene opp mot hverandre.

– I noen saker finner vi allianser til høyre. I andre til venstre.

– Slik er det å være et kristendemokratisk parti. Det er sentrumspolitikk.

– Så, skal vi forbli «i midten»? spurte han.

– Ja da, det gir gjennomslag. Både med regjeringen og gjennom samarbeid med opposisjonen. Et sentrumsparti kan samarbeider begge veier.

– Men det er en krevende posisjon som gjør det vanskelig å definere KrFs politikk, sa Hareide, som minnet om at KrFs største seire har kommet fra regjeringsposisjon.

– Vi trives naturlig nok best i sentrum. KrF har vært på sitt beste sammen med Venstre og Sp i sentrumsregjeringer.

– Men en ny sentrumsregjering er neppe realistisk i nær framtid, erkjente KrF-lederen.

Tida er inne

Knut Arild Hareides analyse er at KrF-ere flest føler seg nærmest Senterpartiet rent verdimessig. Så kommer Høyre.

– Vi gikk til valg på en regjering med sentrum og Høyre i 2017. Det gjorde vi i 2013, i 2009 og 2005.

– Det er ikke realistisk å gjøre dette for femte gang, sa Hareide.

– Tida er inne til å velge side.

Før han konkluderte understreket Hareide at KrFs lokalpolitikere skal strå fritt til å velge politiske samarbeidspartnere foran kommunevalget i 2019, slik partiet har tradisjon vår.

– Vi bør velge å gå for regjeringsdeltakelse. Her kan vi legge føringer for saker og peke ut retninger for landet vårt, sa Hareide.

Tida er inne til å velge side

At Knut Arild Hareide ville gå inn for en historisk avgjørelse, ble tydelig da han påpekte at KrF har deltatt i alle ikke-sosialistiske regjeringer etter andre verdenskrig. Uten om Regjeringen Solberg.

Han fortalte videre at KrFs samarbeid med regjeringen de siste årene har vært krevende.

– I det samarbeidet har vi fått jobben med å være bremsekloss. Det er ikke noe positiv betegnelse, men de siste årene tror jeg det har vært bra for landet, sa han.

Men bremsklossrollen er ikke særlig bærekraftig for et parti.

– Det blir som å starte en fotballkamp på 0-2, og jobbe seg opp til 2-2, og så erklære seier.

Det holder ikke i lengden mener Hareide, som også hevdet at de seirene KrF har fått, har gjort regjeringen mer populær, ikke Krf.

– Frp er en tydelig kraft i regjeringen Solberg, sa Hareide.

– Og jeg har stor respekt for mange av deres dyktige politikere. Men Frp ligger langt unna KrF i sin grunnleggende politikk, understreket KrF-lederen.

Han nærmet seg endelig en konklusjon de fleste nå skjønte hvor skulle ende.

– På landsmøtet i 2017 så sa jeg at Erna Solberg måtte velge, for å stoppe serien «Knut Arild Hareide lanserer nye og uventede statsministerkandidater».

Latter i salen. Han er fortsatt morsom innimellom.

Senterparti-love

– Erna har valgt Frp. Det må vi respektere, sa han, og begynte å skryte av Senterpartiet.

– Krf er et sentrumsparti. Som Sp. Som søsken flest er vi våre viktigste kritikere.

Men vi finner hverandre på mange politikkområder, sa Hareide og listet opp en veldig lang rekke saker der de to er enige. Om alt fra landbruks- og distriktspolitikk til søndagsåpne butikker og familiepolitikk.

– Det er med Sp at Krf har det sterkeste verdifellesskapet i norsk politikk. Kontrasten til Frp er betydelig. I en regjering hvor Frp har stor plass og vi er små, vil vi få små muligheter, understreket Hareide.

Så kom det:

– Men jeg mener vi ikke kan stå der vi gjør i dag fram mot valget i 2021. Vi må ta et valg.

Og vi bør gjøre valget denne høsten. Det Frp som er den store utfordringen i dagens regjering, ikke Høyre.

– Jeg mener det er nødvendig å vurdere Arbeiderpartiet dersom vi skal få størst mulig innflytelse i en regjering.

– Mitt råd til dere er at det nåe er tid til å undersøke hva slags gjennomslag det er mulig å få gjennom et samarbeid mellom KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Uten SV.

– Krf er alltid KrF, avsluttet partilederen. – Jeg ønsker å være med uansett. Dette er ikke en debatt om KrFs sjel. Den er ikke avhengig av Høyre eller venstresiden.

Knut Arild Hareide setter med andre ord ikke sin stilling inn på at partiet skal velge Ap og Sp.

I dagene framover er det partiorganisasjonen som skal si sitt.

Powered by Labrador CMS