Samfunn

Finanspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad (foran), og finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andre Njåstad etter forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Fire partier – fire fortellinger

KrF gleder seg sammen med barnefamiliene, mens Frp forbanner tax free-endring. Fire ulike fortellinger beskriver virkeligheten etter forliket om statsbudsjettet i går kveld.

Publisert Sist oppdatert

Det var tilløp til panikk på Stortinget tirsdag kveld. KrF, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet var blitt enige om et forlik om statsbudsjettet for 2019, og det var varslet pressekonferanse klokka 21.00. En sånn seanse med fire finanspolitiske talspersoner smiler og ler og klapper hverandre på skuldrene.

Men klokka gikk. Ingen fra Frp dukket opp. Der slet de med å få tilslutning fra stortingsgruppa. Frp-politikerne var forbanna på KrF som i et møterom satt og forhandlet budsjett, mens de samtidig i stortingssalen stemte sammen med opposisjonen for å reversere Frps taxfree-seier fra 2014 som lar reisende bytte en ubenyttet tobakkskvote mot en større alkoholkvote.

– Det var et allment raseri! De sier de vil være samarbeidspartner i framtida, og så gjør de noe sånt, sa en opprørt partiveteran Carl I. Hagen til Dagbladet.

Også finanspolitisk talsmann Helge André Njåstad hadde gjennom NTB en klar beskjed til KrF og nestleder Kjell Ingolf Ropstad: – Vi kan ikke fortsette å samarbeide sånn!

Det endte så vidt bra, og pressekonferansen kom i gang ved 22-tiden. Ifølge Dagbladet stemte 12 i stortingsgruppa for forliket – men hele 9 Frp-ere var i mot.

Fire ulike fortellinger

Hvordan denne stemningen vil påvirke de kommende forhandlingene om KrFs deltakelse i den borgerlige regjeringen, gjenstår å se.

Politiske analytikere mener regjeringsforhandlingene vil ende med at KrF kommer med i regjering, men at det interne konfliktnivået vil øke betraktelig.

Men det vi kan se allerede nå, er hvordan de fire forlikte partiene velger å fortelle om den enigheten de kom fram til på overtid i går kveld. Det bør være grunnlag for et par doktorgrader i retorikk.

Det er fire forskjellige virkelighetsbeskrivelser budsjettkameratene presenterer for sine tilhengere.

KrF: En historisk satsing på familiene

– Vi gleder oss sammen med familiene som nå for første gang siden 1996 får øke barnetrygden. Dette vil styrke familienes valgfrihet og redusere barnefattigdom. Vi har forhandlet frem økt minstepensjonen for enslige minstepensjonister med 4000 kr i året, og vi har sørget for etableringen av et uavhengig eldreombud. Dessuten har vi vunnet betydelige seire for klima og verdiskapning. Nå fjerner vi 350-kronersgrensen, som har gitt norske bedrifter en kraftig konkurranseulempe med utlandet, sier Kjell Ingolf Ropstad, finanspolitisk talsmann i KrF på partiets nettsider.

Kun glede og KrF-seiere å hente der i gården, altså.

Frp: «Krevende»

På Frps hjemmesider, går man rett på problemene når de der presenterer forliket:

Helge André Njåstad har ledet forhandlingene for Frp på Stortinget, og han legger ikke skjul på at han var skeptisk før forhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF startet.

– KrF har brukt mye tid på å snakke ned Frp i høst, og vi har merket oss at KrF stemte for å endre tax free-ordningen i Stortinget i dag, samtidig som vi satt i forhandlinger om statsbudsjett. Det er ingen hemmelighet at det finnes spenninger mellom oss og KrF, sier Njåstad til sine velgere og partikamerater.

Selvsagt må han også legge til noen Frp-seire:

– Budsjettet regjeringen la frem var et godt budsjett med gode Frp-satsinger, sier Njåstad. Like vel kommer han tilbake til KrF-problemene:

– KrFs alternative budsjett var ikke akkurat noe frieri til Frp. Den største Frp-seieren er helt klart at ingen avgifter øker i dette budsjettet. Vi har stått knallhardt på at det ikke skal innføres nye avgifter for å skaffe inndekning for KrFs ønsker, sier Njåstad, som også finner rom til å påpeke hva Frp og KrF faktisk står sammen om i forliket:

– Frps profilsaker i budsjettet ligger heldigvis fast. I tillegg har KrF og regjeringspartiene blitt enige om å legge til rette for å stanse utflaggingen av Color Line. Det er en stor seier for Frp.

Høyre: Godt sonderingsgrunnlag

En som nok var ekstra stressa da Frps gruppemøte trakk ut på Stortinget i går, var Høyres finanspolitiske talsperson, Henrik Asheim. Og i Høyre legger de mest vekt på styringsdelen i forliket – at de faktisk fikk til et forlik er viktgere enn det meste.

– Vi er glad for å presentere en enighet om budsjettet mellom de fire partiene for sjette år på rad. For Høyres del er vi fornøyd med at det samlede skatte- og avgiftsnivået går ned, slik at det blir billigere å skape flere jobber og billigere å jobbe. Dette viser nok en gang at de ikke-sosialistisk partiene på Stortinget klarer å samle seg om et godt helhetlig opplegg, som alle partier kan være stolte av. Dette legger et godt grunnlag for de forestående sonderingene, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Henrik Asheim, før han spandere på seg litt framsnakk av «Høyre-profil også:

Budsjettettenigheten viderefører viktige prioriteringer fra statsbudsjettetsfremlegget til regjeringen. Det samlede skatte- og avgiftsnivået går fortsatt ned med én milliard, noe som bidrar til at det skapes flere arbeidsplasser og at det lønner seg å jobbe, sier Asheim.

Venstre: «Grønt og raust»

Venstre fremstår som den som har spilt fjerdefiolin i forhandlingene. Det tyder partiets fortelling på også, den er mer vag og overodnet enn de andres.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi nå får flertall for et grønt, raust og sosialliberalt budsjett, som prioriterer barn og barnefamilier, tar vare på miljøet og bidrar til å skape arbeidsplasser over hele landet. Det er budsjett for økt optimisme i næringslivet og hos privatpersoner, og et budsjett som tar viktige grep for fremtiden, sier Venstres finanspolitiske talsperson Abid Q. Raja.

De konkrete endringene i Statsbudsjettet for 2019 kan du lese her.

Powered by Labrador CMS