Samfunn
Mer sannsynlig at Rogaland-metoden blir avgjørende
De «røde» tok inn på «de blå etter KrFs «superhelg». Men «blå side» er fortsatt i tet, og nå blir KrF-delegater i Rogaland blir bedt om å «ta en for laget».
Som Dagens Perspektiv har skrevet tidligere, kan faktisk den nærmest helblå delegasjonen fra Rogaland avgjøre KrFs veivalg. Det vil i så fall kunne skape en splittelse langt utenfor KrF.
Ekstraordinært
2. november skal et ekstraordinært landsmøte avgjøre om KrF skal søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Frp eller sammen med Ap og Senterpartiet – slik partileder Knut Arild Hareide ønsker.
Istedenfor å sende en representativ delegasjon, der de ulike delegatene speiler stemningen i hele fylkesstyret, har Rogaland valgt å la «vinneren ta alt» – slik at alle delegatene reflekterer den ideen som får flertall – i dette tilfellet blå side. Dette er ikke ulovlig, og er en vanlig måte å velge delegater på i KrF og også andre organisasjoner. Poenget er at de andre fylkeslagene foreløpig har valgt å følge partiledelsens råd om at delegatene skal reflektere den reelle ståa blant fylkeslagenes medlemmer.
Rogaland-metoden
I Rogaland lot man flertallet ta nesten alt, og sender 15 av 16 «blå delegater til landsmøtet». Hadde de sendt et «representativt utvalg» ville de vært 12 blå og fire røde delegater.
Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Tuastad mener KrFs fylkeslag i Rogaland kan bidra til å skape mer ondt blod i partiet med sin «Rogaland-metode».
– Det er nettopp dette som er det virkelig store problemet med Rogaland KrF sin framgangsmåte. Får vi det scenariet, og det er ikke helt usannsynlig, vil man faktisk med rette kunne si at resultatet er illegitimt ut fra rettferdighetskriterier om representativitet, mener Tuastad.
Dersom taperne oppfatter prosessen som illegitim, vil bitterheten mot den andre siden bli større, mener statsviteren fra Rogaland.
– Men her er det et større problem involvert. Det dreier seg ikke bare om en avgjørelse internt i KrF, men om en av de største avgjørelsene i det norske demokratiet: Hvem skal styre landet? Dersom Rogaland Krf sin framgangsmåte er det som avgjør, vil det altså være som et resultat av at en gruppe bevisst valgte å bryte med det alle andre oppfattet som den mest rettferdige framgangsmåten, framhever han.
– Dermed blir hele Norge blir tapere når det gjelder demokratisk legitimitet.
- LES MER | Aslak Bonde: Partisplittelse neste
Ta en «for laget»
Nå frykter stadig flere i KrF at dette scenarioet faktisk kan bli tungen på vektskålen. Og flere KrF-ere fra andre deler av landet ber nå rogalendingene «ta en for laget», skriver NTB,
I en tekstmelding Stavanger Aftenblad har fått tilgang til, spør fylkesleder i Hedmark KrF Oluf Maurud fylkesleder i Rogaland KrF Oddny Helen Turøy om det er aktuelt for noen av delegatene i fylkeslaget om å «stemme i tråd med det som var avstemningen» slik at «mindretallet blir bedre representert».
I praksis betyr dette at opptil fire blå delegater må stemme rødt for å gi riktig representativitet fra Rogaland, skriver avisen.
Rogaland KrF er hittil det eneste fylkeslaget som ikke valgte en representativ delegasjon til fredagens kommende landsmøte, hvor KrFs veivalg til høyre eller venstre skal avgjøres. I stedet gikk de for det omdiskuterte «vinneren tar alt»-prinsippet.
Rogalands fylkesleder Turøy sier til Stavanger Aftenblad at hun ikke kan pålegge delegatene å stemme annerledes enn det de ble valgt på.
– Da måtte vi ha hatt et nytt fylkesårsmøte som hadde sagt noe annerledes. Det kommer vi ikke til å ha. Delegatene våre er valgt på ubundet mandat, men vi har ikke tatt kontakt med noen for å høre om noen vil endre stemmegivningen sin. Det er ikke gjort, sier fylkesleder Turøy ifølge NTB.
Etter helgens mange fylkesårsmøter er kampen mellom de to fløyene fortsatt svært jevn.
Mandag skal lokallagene i Oslo, Vestfold og Akershus velge sine delegater. Østfold er sist ut, som har sitt ekstraordinære årsmøte tirsdag.
Partileder Knut Arild Hereide har uttalt at han ikke vil bruke sin dobbeltstemme under avstemningen.