Samfunn

Administrerende direktør Heidi Austlid i IKT Norge mener regjeringen må styre digitaliseringen i kommunene, men møter motbør. KS mener kommunene digitaliserer og samarbeider som aldri før.

Vil sette lokal råderett til side for bedre digitalisering

Norge kan bli en digital ener, tror IKT Norge. Men for å oppnå det må regjeringen styre sterkere og kommunene få bestemme mindre, mener administrerende direktør Heidi Austlid.

Publisert Sist oppdatert

Norske innbyggere ønsker å betjene seg selv digitalt. 77 prosent av befolkningen har hatt digital kommunikasjon med offentlig sektor det seneste året, ifølge den seneste utgaven av undersøkelsen «IT i praksis», som ble publiser i forrige uke. Den årlige rapporten setter søkelyset på strategi, trender og erfaringer innen bruk av IT i de 500 største private og offentlige virksomhetene i Norge.

Resultatene viser at norske kommuner på ett år har gjort solide byks innen digitalisering, og over 60 prosent leverer for første gang det som kalles individuelle tjenester – tilpasset den enkelte bruker.

Men det er store forskjeller mellom de som lykkes og de som ikke gjør det, skriver administrerende direktør i IKT Norge, Heidi Austlid, i en kronikk i Dagens Perspektiv. Et klart mål må være å utvikle flere proaktive tjenester, «altså tjenester som kommer til deg», skriver hun.

– Det er du og jeg som må oppsøke offentlig sektor selv for å få digitale tjenester. Basert på alt vi vet at offentlig sektor vet om oss, bør ambisjonene være langt større.

For å få til det må det store politiske endringer til, tror hun.

– Vi trenger et felles digitalt veikart, digital mulighetsforståelse og en pisk- og gulrotpolitikk. Så langt er regjeringen ikke villige til å styre sterkere, og la den lokale selvråderetten vike. Dette til tross for at kommunene etterlyser nasjonal digital hjelp og styring.

Samarbeid

Statssekretær Paul Chaffey i kommunal- og moderniseringsdepartementet er ikke videre imponert over innspillet. Han mener det er «fullt mulig» å drive godt digitaliseringsarbeid og la kommunene beholde hånden på rattet, og minner om at noe av hensikten med kommunesammenslåingsreformen er å gi kommunene flere oppgaver.

– I forrige uke vedtok Stortinget en ny kommunelov hvor det er bred politisk enighet om at det lokale selvstyret skal tydeliggjøres i lovverket. Dessuten skjer det mye positivt på digitaliseringsfeltet rundt om i kommunene, noe IT i praksis også viser, sier han.

En kan trygt anta at gevinstene av digitaliseringsarbeidet i kommunene blir mer synlig etter hvert som kommunereformen skrider frem, mener han.

– Så sent som i mars gikk ti kommuner rundt Bergen sammen om å samarbeide tett om digitalisering, sier Chaffey.

Målet med det prosjektet er å lage felles faglige møteplasser, øke tilgangen til felles ressurser, standardisere løsninger og tjenesteprosesser, koordinere mottak av statlige og felleskommunale prosjekt og koordinere regionale innkjøp. «Nå kan vi dele på kompetansen uavhengig av kommunegrenser,» sa finansbyråd Dag Inge Ulstein i den sammenheng.

– Jeg tror vi kommer til å se flere slike prosjekt framover, sier Chaffey.

– Hvis vi skulle tatt fra kommunene selvstyre her måtte vi endret lovene og hatt et helt annet styringssystem. Det tror jeg ikke hadde fått så stor oppslutning, sier han.

Likeverdighet

Han viser også til finansieringsordningen Digifin, som ble etablert av KS i fjor. Formålet med ordningen er å utvikle flere nye felles digitale løsninger for kommunal sektor. Regjeringen har bidratt med 125 millioner kroner til ordningen, KS med inntil 40 millioner, mens kommunene som er med betaler inn 20 kroner per innbygger og fylkeskommunene bidrar med 5 kroner per innbygger.

Et av prosjektene som er iverksatt med midlene er etableringen en felles kommunal «min side», som skal legge til rette for at den enkelte kommune raskt kan etablere et tilbud for innbyggere og virksomheter for å gjenfinne informasjon «om seg selv».

Andre prosjekter inkluderer digitale tjenester innenfor kommunal helse og omsorg (DigiHelse) og utbedring av IT-løsningene som brukes i barnevernet.

– Kommunesektoren har langt på vei samlet seg og er i større grad enn tidligere i stand til å snakke med en felles stemme. Utfordringen er at staten ikke fremstår like samordnet, sier administrerende direktør Lasse Hansen i KS.

Dersom kommunene skal få mest mulig ut av pengene og en «mer brukerdreven utvikling» må departementer og etater samordne seg i mellom, mener han.

– I tillegg bør det legges bedre til rette for at stat og kommune kan digitalisere sammen. Likeverdighet og samstyring der stat og kommune i større grad sees på som utviklingspartnere må til om vi skal lykkes fremover, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS