Synspunkt

Gjennom felles innsats av Siva og Enova ble det i 2018 bygget ny fabrikk for The Quartz Corporation på Drag i Nordland. Selskapet produserer et mineral som er kritisk viktig i det grønne skiftet, skriver Jan Morten Ertsaas Foto: TQC

Synspunkt | Jan Morten Ertsaas: Myten om sugerøret i statskassen

De siste ukene har det blitt skapt et inntrykk av at selskaper som etablerer batterifabrikker i Norge har fribillett til offentlige midler. Sannheten er at det først og fremst er privat kapital som investerer i norske batterifabrikker, der offentlige aktører som Siva bidrar med starthjelp og investering i eiendommer, skriver Jan Morten Ertsaas.

Publisert Sist oppdatert

­ Jan Morten Ertsaas er administrerende direktør i Siva SF, Selskapet for industrivekst.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Klimakrisen gjør at norsk industri står ovenfor en historisk stor omstilling. Skal vi lykkes, er vi helt avhengige av tett samarbeid mellom næringslivet og det offentlige.

Siva er ett av flere statlige virkemidler med en sentral rolle i dette arbeidet. På Brattørkaia i Trondheim jobber våre 56 medarbeidere hver dag med å bidra til bærekraftig industriell verdiskaping og produksjon i hele Norge.

Eller sagt med andre ord: Vårt bidrag er å løfte og akselerere de gode prosjektene fra de er på idé-stadiet og frem til industriproduksjon, oftere og raskere.

Ulike tilbud og virkemidler

Dette gjør vi gjennom ulike tilbud og virkemidler, som blant annet investering i industrieiendom. Vi utvikler og investerer i industribygg og infrastruktur som bidrar til grønn industriutvikling, når markedet ikke klarer å løfte prosjektene alene. Totalt har vi næringseiendommer over 100 steder i Norge, som vi utvikler og leier ut for industri og innovasjon.

Dette er også bakgrunnen for at Siva har gått inn på eiersiden av bygget som huser Morrow Batteries utenfor Arendal. Siva har investert omtrent 130 millioner kroner, og eier 67 prosent av industrieiendommen. Vår investering er altså i selve bygget, og ikke i selskapet eller produksjonslinjen.

«Skulle Morrow Batteries mot formodning ikke lykkes, har vi fremdeles et moderne og bærekraftig industribygg som kan benyttes av andre.»

Vi har investert på markedsmessige betingelser, og Morrow skal betale markedsriktig leie. Siva har også planer om å selge seg ut til markedsmessige betingelser når tiden er moden.

På den måten kan vi reinvestere vår kapital i nye, gode og grønne industriprosjekter. Skulle Morrow mot formodning ikke lykkes, har vi fremdeles et moderne og bærekraftig industribygg som kan benyttes av andre.

Når Siva tar risikoen på investeringen i eiendommen, kan Morrow prioritere egenkapital og oppmerksomhet på det de har best kunnskap om – nemlig produksjonsutstyr, teknologi og verdikjeden.

Morrow har selv investert over en milliard kroner i prosessutstyr, og det gjenstår ytterligere kapitalinnhentinger og markedsavtaler for å realisere prosjektet. Dette gjør at Morrows fabrikk primært realiseres gjennom private investeringer.

Sikrer verdiskaping i lokalsamfunnene

Et eksempel på hvordan vi jobber, fikk vi nylig da Siva solgte et industribygg til The Quartz Corp. Selskapet produserer et mineral som er kritisk viktig i det grønne skiftet, og virksomheten sto i 2018 i valget mellom å etablere seg i Norge eller Tyskland.

Gjennom felles innsats fra Siva og Enova ble det bygget ny fabrikk for selskapet på Drag i Nordland. Siva investerte 70 millioner i eiendommen, mens Enova bevilget 20 millioner kroner til fullskala innovativ energi- og klimateknologi. The Quartz Corp investerte omtrent det samme som det offentlige, i ny teknologi og prosessutstyr.

Fem år senere er selskapet en hjørnestensbedrift med stor betydning for lokalsamfunnet, står på Dagens Næringslivs liste over Gaselle-virksomheter, planlegger utvidelse av produksjonskapasiteten og ønsker å kjøpe bygget av Siva på kommersielle vilkår.

Sivas bidrag og risikoavlastning var avgjørende for etableringen, og gjennom salget kan vi nå frigjøre kapital for nye investeringer.

Norsk katapult

Et annet viktig ben for Siva er de såkalte katapult-sentrene under ordningen Norsk katapult. Dette er industrielle sentre der bedrifter kan teste og forbedre sine produkter, før de rulles ut i produksjon.

Sammen med internasjonalt ledende bedrifter og institutter tilgjengeliggjør vi testfasiliteter og kompetanse for bedrifter i hele Norge. Siva har ansvar for katapult-ordningen, som så langt består av fem nasjonale testsentre.

Blant disse er Sustainable Energy på Stord i Sunnhordland, der det foregår et stort testprosjekt for å utvikle marine motorer som benytter hydrogen og ammoniakk som drivstoff.

«Bedriftene, som får støtte av Siva, har ikke sugerør inn i statskassen. Vårt mål er å få til et samarbeid hvor private virksomheter og kapital tar initiativ, og det offentlige gir målrettet hjelp for å utløse og sikre at grønne verdiskapende industriprosjekt blir realisert.»

Testsenteret er nærmest et fullskala skip på land, der det testes og kvalifiseres en rekke nye grønne løsninger som vil bidra til at norsk skipsfart og norsk maritim industri utvikler en sterk internasjonal konkurranseposisjon i en ikke fossil fremtid.

Senteret er et spleiselag der Siva bidrar med noe kapital, og industrien med en stor andel. Dette gjør det mulig for små og mellomstore norske bedrifter å teste teknologi de ellers ikke ville hatt råd til å teste.

Kanskje like viktig er det at testanleggene blir gjenbrukt av andre selskaper – og at kunnskapen blir utviklet og gjenbrukt. Siva er garantisten for at alt dette blir igangsatt.

Fødselshjelp til det grønne skiftet

Siva skal dytte på næringslivet for å gjennomføre det grønne skiftet. Samtidig er det viktig å understreke at vår påvirkning skjer gjennom tilrettelegging, kompetanseoverføring og fødselshjelp.

Bedriftene, som får støtte av Siva, har ikke sugerør inn i statskassen. Vårt mål er å få til et samarbeid hvor private virksomheter og kapital tar initiativ, og det offentlige gir målrettet hjelp for å utløse og sikre at grønne verdiskapende industriprosjekt blir realisert.

Dette er ikke noe nytt. Mange av de store industrisatsningene i Norge har oppstått ved at det private og offentlige spiller hverandre gode.

Powered by Labrador CMS