SYNSPUNKT

President Donald Trump om bord på presidentflyet Air Force One der han ofte forteller om sine nye politiske planer. Som fore eksempel nye tollsatser mot stadig nye land og regioner.

Knut Arne Sanden: Trump, toll og forbannet tull

Trump sesong 2 har startet og mange er blitt redde for hva verdens mektigste mann kan komme til å finne på, overimpulsiv som han har vist seg å være.

Publisert

Knut Arne Sanden er i dag pensjonist, men har tidligere arbeidet ved LOs Brussel-kontor i en årrekke. 

SYNSPUNKT. En stor bekymring er hva som vil skje i handelspolitikken hvor tollbarrierer vil kunne erstatte tiår med global frihandel. Trump har varslet 25 prosent toll mot både Mexico og Canada på nesten alt. Men så utsatte han det hele fordi de to landene styrket sin grensekontroll mot USA.

EU er også «lovet» en straffetoll. Søndag kveld ble det annonsert 25 prosent toll på stål- og aluminium, visstnok fra hele verden.

Det er i denne uavklarte situasjonen at NHO overraskende går svært høyt på banen og advarer mot at Norge havner i en dobbelskvis med straffetoll både fra USA og EUs side.

Toppsjefen Ole Erik Almlid forskutterer i Dagbladet 8. februar at EU vil iverksette beskyttelsestoll mot ALLE handelspartnere. Det er en svært drøy påstand, som muligens kan forklares med at hans sterke ønske om norsk EU-medlemskap forstyrrer evnen til en mer kjølig analyse.

Det er et utspill av typen «rop ulv, ulv».

Heldigvis har ikke panikken nådd medlemmene. Leder Jørn Nørstelien ved G3 Gausdal Treindustrier har et mer traust og nøkternt syn på livet for sin egen bedrift (intervju i lokalavis) selv om også den vil kunne oppleve negative virkninger av en ny handelskonflikt.

Noe av forvirringen kan skyldes dårlig kjennskap til EØS-avtalen, noe som ikke burde overraske noen. EØS-avtalen er i år 30 år og de som forhandlet den fram er gått til de evige jaktmarker eller ikke lenger er aktive. Man blir ikke veldig klok av å lese selve avtalen, som er kort. 

Men i fjor kom det en EØS-utredning som beskriver hva den har betydd i 30 år og hvordan den fungerer. Den er ikke tenkt som en folkelesning, tykk og lang som den er. Men med en ren Ap-regjering kan man håpe på at det kommer en melding til Stortinget og en «statsministerordre» á la Trump om at alle departementer skal sette seg inn i utredningen og finne ut hvilke konsekvenser som bør trekkes i hvert enkelt departement. Et kan være hvordan bruke «handlingsrommet» som framstilles i offentligheten som et obskurt og dunkelt bakrom.

Sannsynligheten for at Norge får straffetoll fra alle kanter, må derfor anses som liten

Så til mitt hovedpoeng: Trump bruker toll som en trussel mot EU, som han i likhet med Senterpartiet, ikke kan fordra fordi det er en internasjonal organisasjon. Det er mulig at det kommer mer US-toll rettet mot EU.

Men vil det komme spesifikt mot Norge, som har et handelsunderskudd med USA og har hans favorittsupporter Jens Stoltenberg som nyslått finansminister? I Trumps verden betyr like og mislike personer nesten alt. Norge er ikke med i EU, som kjent, og vil dermed ikke rammes av en toll direkte rettet mot EU.

Et sannsynlig mottrekk fra EU er å møte US-produkter med tilsvarende straffetoll. Men kan EU-iverksette det mot Norge? Det er her betydningen av EØS-avtalen kommer inn. Riktignok er ikke Norge innenfor EUs tollmur, men vi har full frihandel minus fisk og landbruksvarer. At vi er utenfor, betyr at vi ikke har hevet tollen på kinesiske biler slik EU har gjort. Norge har jo heller ingen bilproduksjon å beskytte, verken mot kinesiske biler, eller fra EU.

EU har frihandelsavtaler med en rekke land og er nå i ferd med å godkjenne en avtale med land i Latin Amerika (Mercosur) for nettopp å åpne nye markeder i stedet for USA. En straffetoll fra EU ville måtte ses som et brudd på slike avtaler, inkludert EØS-avtalen.

Sannsynligheten for at Norge får straffetoll fra alle kanter, må derfor anses som liten.

Det som kan skje er at EU blir enige med USA om å kjøpe mer og dyrere nedkjølt gass som kan fortrenge norsk gass til en viss grad. Rammes EUs eksport vil den kanskje prøve omdirigere noe av denne til Norge, som kan gi billigere produkter, men økt konkurranse. Norske produkter til EU, som energi og fisk, vil fortsatt være etterspurt i EU.

Det er fortsatt mange hvisomatte/dersomatte, tvil og tro om framtida, og Trump er ikke lett å lese i kortene.

Under 2. verdenskrig laget britene seg sin egen flegmatiske trøstemedisin mens tyske raketter og fly herjet med land og folk.

Den het : 'Keep cool and carry on', Ta det må ro og fortsett å gjøre det du gjør.

Jeg tror at det kan passe for nordmenn også i en anspent situasjon.

 Don’t panic. Ro deg ned. NHO også.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS