![Totalberedskapsmeldingen mangler konkrete løsninger og finansiering, særlig for politiet. Norges Politilederlag (NPL) og Parat politiet mener egen langtidsplan for politiet vil bidra til en mer forutsigbar og effektiv polititjeneste.](https://image.dagensperspektiv.no/1297784.webp?imageId=1297784&width=960&height=548&format=jpg)
SYNSPUNKT
Synspunkt: Tid for konkrete løsninger – derfor trenger politiet en egen langtidsplan
Både Totalberedskapsmeldingen og Politidirektørens faglige råd har mye bra innhold, men for å få en forutsigbar og effektiv polititjeneste trengs det en egen langtidsplan for politiet.
Kjetil Ravlo er forbundsleder Norges Politilederlag. Einar Tolo-Kaldhol er hovedtillitsvalgt i Parat politiet.
SYNSPUNKT. Vi har nylig mottatt en totalberedskapsmelding med mye positivt innhold. Det er viktig i en slik sammenheng å se helheten for å dekke både offentlig og privat sektor – og ikke minst frivillighet og den enkeltes ansvar.
Samtidig hevder kritiske røster at meldingen mangler konkrete løsninger og finansiering. Vi i Norges Politilederlag (NPL) og Parat politiet deler denne bekymringen og forventer gjennomføringskraft i oppfølgingen. Det forutsetter et bredt politisk forlik, og deretter handling for å komme på rett vei.
5 siste Synspunkt
-
Knut Arne Sanden: Trump, toll og forbannet tull
-
Ine Mæland/Mathilde Faldbakken: Nå risikerer ledere å miste engasjement
-
Bjørn Solend: Frivillig eller tvungen nedbemanning? Velg riktig tilnærming for din virksomhet
-
Mostyn Thomas: Vær årvåken mot filløse angrep og verdikjedeangrep
-
Synspunkt: Slik får vi flere personer med funksjonsnedsettelse inn i arbeidslivet
En langtidsplan for politiet er også omtalt i Totalberedskapsmeldingen, men som en del av en overordnet langtidsplan for sivil beredskap. En egen langtidsplan for politiet er en av NPL og Parats viktigste saker fordi den vil bidra til en mer forutsigbar og effektiv polititjeneste for innbyggerne. En plan basert på et faglig råd og som beskriver ulike ambisjonsnivåer på hva politiet skal kunne løse av oppgaver. Et råd som blir del av offentlig og politisk debatt og med påfølgende beslutning om et ambisjonsnivå.
En langtidsplan for politiet vil også måtte omfatte beredskapsfeltet. Selv om det er naturlig at denne planen ses i sammenheng med en plan for sivil og militær beredskap, er det svært viktig at politiet får en egen plan. Denne må dekke alle deler av samfunnsoppdraget, inkludert operative tjenester, grensekontroll og kriminalitetsbekjempelse, for å nevne noe.
Vi har nylig fått første versjon av Politidirektørens faglige råd. Dette er et initiativ politidirektøren selv har tatt og som er fulgt opp av et samlet storting i et anmodningsvedtak 4. juni 2024. Dette rådet inneholder mange gode vurderinger.
Denne første versjonen vektlegger utfordringer som politiet ikke kan løse alene. Rådet er tydelig på behovet for langsiktig planlegging, behovet for et digitalt løft og for mer forutsigbar finansiering. Rådet er også tydelig på at det i senere versjoner skal gis mer konkrete anbefalinger på hva politiet skal kunne løse ut fra ulike ambisjonsnivåer. Men det er nok av utfordringer å ta tak i med det rådet som leveres nå.
En langtidsplan må dekke alle deler av samfunnsoppdraget, inkludert operative tjenester, grensekontroll og kriminalitetsbekjempelse, for å nevne noe
Vi forventer at rådet medfører en bred politisk debatt og gir en god retning. Norges Politilederlag og Parat vil gjerne bidra. Det må også bidra til fart for å komme over i konkrete løsninger. Vi hadde gjerne sett enda mer konkrete beskrivelser av behov allerede i første versjon av rådet. Men vi anerkjenner at dette er krevende arbeid. Vi har tillit til at arbeidet med å komme videre på dette gis høy prioritet, fordi det handler om å vise vei for våre politikere. En vei som sier hvor vi skal gjennom et definert ambisjonsnivå.
Det ligger mye kunnskap i politiet om hva som kreves for å nå ulike ambisjonsnivå på de tjenester vi forventes å levere. Denne innsikten må kobles sammen med bidrag fra andre aktører i samfunnet. I sum kan dette gjennom offentlig debatt og politisk handlekraft avklare hvilket ambisjonsnivå samfunnet skal forvente av politiet. Det er fullt mulig å få dette til. Forsvaret har lyktes med et ambisjonsnivå for ytre sikkerhet i sin langtidsplan.
Nå må politiet og indre sikkerhet komme på plass med et ambisjonsnivå. Først da vet vi hvor vi skal. Og som kjent; for å finne veien, må vi vite hvor vi skal.