Samfunnsansvar

– At fattige land og fattige mennesker får effekt av vår bistand og utviklingspolitikk, må være et selvsagt mål. Det er dessverre likevel ingen selvfølge, sier talsperson fra Kirkens Nødhjelp.

«Bistandspolitikken innrettes etter Norges egne interesser»

Flere norske hjelpeorganisasjoner anklager Solberg-regjeringen for å prioritere egne sikkerhetsinteresser og sier at dette kan sette bistandsresultatet i fare.

Publisert Sist oppdatert

Kirkens Nødhjelp frykter at vi ikke vinner kampen mot fattigdom hvis regjeringen bare prioriterer bistand som gir raske resultater.

– Vi ser en tendens til at bistandspolitikken rettes mer etter Norges egne interesser og vi må følge med på hvor bistanden går, sier generalsekretær Anne Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Hun påpeker likevel at det er viktig å få bekreftet bistandsbudsjettet på en prosent av BNI.

Flyktninghjelpen: – Terningkast 6 for satsing på utdanning av barn i krig og konflikt

– Interessen for å hindre at folk på flukt kommer til Norge og vårt eget behov for sikkerhet i en utrygg verden synes å være et av motivene i dette budsjettet, sier generalsekretæren.

Redd Barna er enig med Kirkens Nødhjelp og har tidligere uttalt at Norge år etter år er det største mottakslandet av egen bistand.

Etter at statsbudsjettet for 2017 ble lagt frem torsdag morgen, gikk kristelig ut å sa at «størrelsen på bistand bare er et utgangspunkt»

– Det som teller er utviklingseffekten, sa stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.

Trenger egen bistandsminister

Regjeringen vil bruke mer enn hver tinende krone til flyktningtiltak i Norge.

– Vi skal ta i mot flyktninger på en skikkelig måte, men det er uholdbart at det går på bekostning av fattige og sårbare mennesker i andre deler av verden, sier generalsekretær Helland fra Kirkens Nødhjelp.

Andelen til asylutgifter i Norge på bistandsbudsjettet er fremdeles høyt, 10,9 % og spiser for stor del av bistandskaka.

På 20 år er denne prosenten til asyl på bistandsbudsjettet en av de høyeste.

– At fattige land og fattige mennesker får effekt av vår bistand og utviklingspolitikk, må være et selvsagt mål. Det er dessverre likevel ingen selvfølge. Derfor trenger vi en egen minister som har dette som oppgave, for å unngå at man flytter penger fra verdens fattige til egne interesser og eget land, sier Helland.

Les mer:

Powered by Labrador CMS