Nyskaping

Anita Krohn Traaseth presenterer Innovasjon Norges årsrapport for 2015.

Innovasjon Norge siste år: Høyere risiko og grønne gründere

– 2015 var det grønne gründeråret, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, som også økte andelen engasjementer med høy risiko betraktelig i fjor.

Publisert Sist oppdatert

38 prosent av Innovasjon Norges portefølje rettet seg i fjor til grønne prosjekter. I 2014 gikk 28 prosent til miljørettede prosjekter. Det kommer fram i Innovasjon Norges årsrapport for 2015 som ble presentert i formiddag.

Omstilling

Innovasjon Norge har vært igjennom et turbulent år, med store kostnadskutt og reduksjon av antall medarbeidere. Av de 745 ansatte i Norge og 35 utenlandskontorer som gikk inn i 2015, er det i dag 696 igjen i organisasjonen. Administrasjonen har kuttet 35 millioner i kostnader.

Like vel hevder Anita Krohn Traaseth å ha levert varene. Tross bemanningsreduksjoner har saksbehandlingstiden sunket fra 60 til 13 dager i gjennomsnitt. Målet er å komme ned i 4 dager.

6,1 milliarder til innovasjon

Innovasjon Norge fikk 3,4 milliarder i bevilginger fra Stortinget og landets fylkeskommuner i 2015. I tillegg har de en ramme på 3 milliarder i lånemidler som de kan bruke på låneordninger til næringslivet.

I fjor brukte Innovasjon Norge til sammen 6,1 milliarder på tilskudd og lån til norsk næringsliv. Disse utløste 10 milliarder ekstra i investeringer fra de bedriftene som var fikk støtte, heter det i årsrapporten. Så ifølge Innovasjon Norge har deres innsats til sammen utløst investeringer for 16,3 milliarder i 2015.

Grønn og høy risiko

Etterspørselen etter høyrisikolån økte med 20 prosent i 2015 i forhold til 2014. Dette henger sammen med uttalte mål om å stase på grønn og klimavennlige prosjekter. Dette er ofte risikoprosjekter i utgangspunktet.

Noen tall

Følgende er noen sentrale tall Innovasjon Norges årsrapport for 2015:

  • Tilskudd til rådgivning og profilering: NOK 425 millioner
  • Tilskudd: NOK 2781 millioner
  • Lavrisikolån: 1958 millioner
  • Høyrisikolån: 861 millioner
  • Antall tilsagn: 2480 (+ 38 %)
  • Etablerertilskudd i kroner: NOK 399 millioner (i 2010 var denne summen 50 millioner)
  • Antall etablerertilskudd: 1498
  • 35 % av midlene fra Innovasjon Norge går til tjenesteytende næringer
  • 11 % til olje og gass
  • 25 % til fiskeri og oppdrett
  • 20 % til landbruket

Ikke alle lykkes

Ikke alle som søker støtte hos Innovasjon Norge får tildelt midler. Og blant de som får midler, er det langt fra alle som lykkes. Styreleder Per Otto Dyb skriver i årsrapporten at Innovasjon Norges suksess ikke kan måles i antall vellykkede prosjekter:

«Det er grunn til å understreke at vi ikke måler vår suksess på antall «vellykkede» prosjekter. Hvis alle prosjektene Innovasjon Norge er med på finansiere lyktes, og alle bedriftene overlevde, hadde vi ikke tatt den risikoen vi skal ta. Innovasjon er en risikosport, og Innovasjon Norge skal bidra til at flere bedrifter tør ta sjansen på innovasjon. Selv «mislykkede» prosjekter kan bidra til læring - læring som kan føre til innovasjon i andre sammenhenger», heter det i styrets beretning.

Anita Krohn Traaseth understreker at de fleste bedrifter i Norge ikke får støtte av Innovasjon Norge, og at deres innsats alene ikke er nok til å skape ny vekst og nye nye virksohmeter:

– Vi er jo bare en liten del på en reise for en bedrift eller en næring, sier Traaseth.

Innovasjon Norge har for første gang laget en heldigital årsrapport. Her kan du selv sjekke ut årsrapporten.

Min side for gründere

Om kort tid, senest i løpet av året, vil Innovasjon Norge lansere en egen digital plattform for grundere som ønsker å søke om støtte. Min Side for gründere skal gi rask tilbakemelding på søknader og god og effektiv veiledning for den som ønsker å starte egen virksomhet.

Grundere har selv vært med å utvikle denne tjenesten, forteller Anita Krhon Traaseth.

Min side vil ha egen innlogging med Bank-Id. Enkle skjema skal gjøre søknadsprosessen raskere – Innovasjon Norge snakker om fem steg til fullstendig søknad om for eksempel etablererstøtte. Forklaringer om hvordan du går frem skjer på video, og en egen statusside som følger saksgangen

Du skal også få rask respons ved uklarheter, der søkeren for eksempel blir bedt om flere opplysninger, tydeliggjøring etc.

Powered by Labrador CMS