Arbeidsliv

Finansnæringen går en usikker tid i møte. Ny kompetanse blir viktig for å møte endringene.

Finansnæringen vil møte fremtiden med ny kompetanse

Digital helomvelting fører til nedbemanninger. Men er det noe næringen er gode på, så er det omstilling, mener Finans Norge. Finansforbundet frykter at eldre ansatte skvises ut, til fordel for unge med ønsket kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Finans Norge, bransjeorganisasjonen som representerer rundt 240 finansbedrifter i Norge, har gjennomført sin årlige undersøkelse «Kompetansesjekken». Med den undersøker de hva slags kompetanse arbeidsgivere ønsker seg, i forbindelse med den digitale omveltningen finansnæringen nå er inne i.

En ting som kommer tydelig frem av undersøkelsen er at det fremdeles nedbemannes i stor skala.

34 prosent av bedriftene svarer at de har nedbemannet i 2015-2016. Det utgjør rundt 50 bedrifter og inkluderer alle de store og nesten alle av de nest største.

– Nedbemanningene må blant annet ses i sammenhengen med omstillingen vi er inne i, med endrede forretningsmodeller og digitalisering, sier Runa Opdal Kerr, direktør for arbeidsgiverområdet i Finans Norge.

Hun viser til nye mobilbetalingsløsninger og nedleggelser av bankfilialer, som eksempler på det.

– For enkeltansatte er det vanskelig å miste jobben, men mye tyder på at flere går videre til annet arbeid, også innen finans. Det er også en del naturlig avgang i næringen, sier Kerr.

Hele én av fire bedrifter har planer om å nedbemanne også i 2017.

Ønsker ny kompetanse

Det er i stor grad økonomiske årsaker, endrede forretningsmodeller og strukturelle endringer som ligger til grunn for nedbemanningene. Men bedriftene oppgir også manglende kompetanse og egenskaper blant de ansatte, som en grunn.

Arbeidsgiverne ønsker seg først og fremst mer kompetanse innen analyse, tjenestedesign og innovasjonskompetanse, samt teknologi, matte og data.

Oversikten over hvilke type kompetanse bedriftene ønsker, svarprosent «mer enn i dag»:

– Dette henger klart sammen med den digitale omveltningen vi ser i bransjen, samt fokus på kunden.

Kerr mener at selv om digitaliseringen har kommet langt innen finanssektoren, gjenstår mye.

– Det kommer inn ny og sterk konkurranse fra sidelinjen, og man må være villige til rask og kontinuerlig omstilling og ta nødvendige grep for å holde tritt. Vi ser at både arbeidsgivere og ansatte tar tak i de utfordringer og muligheter tiden byr på. Finansnæringen er en av bransjene som har kommet lengst på dette feltet. Denne utviklingen vil også nå andre bransjer, som ville kunne lære av finans, sier hun

Kerr ser at det ikke bare er den faglige kompetanse arbeidsgiverne er på jakt etter, men også egenskaper som vilje til endring og egenlæring, samt det å forstå kunden og markedet.

– Det har skjedd store omstillinger i næringen de siste tiårene, så omstillingsevnen ligger der, tror jeg.

– Påfyll, ikke kompetanseutskiftning

Pål Behrens, advokat i Finansforbundet, er enige i at bransjen har endringskompetanse.

– Vi har de beste forutsetningen for å klare omstillingen, men det er klart at det er en svært krevende situasjon, sier han

Arbeidstakerorganisasjonen er opptatt av ar arbeidsgiverne tilrettelegger for at ansatte får den kompetansen som trengs i møte med fremtiden.

– Man må sørge for å gi ansatte kompetansepåfyll, i stedet for å satse på et kompetansebytte, sier Behrens.

Han frykter at eldre skyves ut, til fordel med unge med mer av den kompetansen bedriftene ønsker.

– Det er uakseptabelt at arbeidstakere over 55 år blir byttet ut. Disse er også motiverte ansatte som kan tilegne seg ny kompetanse.

– Konkretiser

Finans Norge spør i undersøkelsen om hvordan bedriftene vil dekke inn behovet for kompetanse. De aller fleste svarer, i tråd med hva Finansforbundet ønsker, at de vil heve kompetansen til ansatte. 96 prosent svarer i stor eller i noen grad her.

En del vil også ansette nyutdannede for å dekke inn kompetansebehovet. 69 prosent svarer at de vil det i stor eller i noen grad.

– Vi forstår og er forberedt på at det er behov både for nedbemanninger og ny kompetanse. Men vi vil utfordre arbeidsgiver til å konkretisere hvilke type kompetanse de vil ha behov for og hvilke planer de har for å møte utviklingen, sier advokat Behrens.

Powered by Labrador CMS