Arbeidsliv

Unge arbeidstakere ønsker flere tilbakemeldinger fra sjefen, mens deres eldre kolleger ikke er like opptatt av feedback, viser undersøkelse.

Unge arbeidstakere savner tilbakemeldinger fra sjefen

66 prosent av arbeidstakerne mellom 20-29 år ønsker flere tilbakemeldinger på hvorvidt de leverer gode nok resultater for bedriften.

Publisert Sist oppdatert

To av tre unge arbeidstakere ønsker seg flere tilbakemeldinger fra egen leder, viser altså en undersøkelse som HR-rådgivningsselskapet Simployer presenterer i en fersk rapport. Til sammenligning ønsker kun 39 prosent av de mellom 50-66 år det samme.

−Tilbakemeldinger er viktig

De unge arbeidstakerne vil ikke bare vite hvordan de presterer, de vil også vite hvordan sjefen mener de utvikler seg og om hvordan kollegene deres oppfatter dem:

72 prosent av dem mellom 20-29 år ønsker flere tilbakemeldinger på sin personlige utvikling innenfor ulike arbeidsoppgaver og 58 prosent ønsker flere tilbakemeldinger på hvor tilfredse kollegaene er med deres innsats og tilstedeværelse i ulike team, heter det i rapporten.

– Disse tallene viser hvor viktig det er å sette tilbakemeldingskultur på dagsorden. Arbeidslivet har forandret seg, flere jobber hjemmefra og det er generelt mer avstand. Derfor er det viktig å ha faste møtepunkter og rutiner for å sikre at særlig unge arbeidstakere får gode tilbakemeldinger på jobben de gjør, sier Simployers HR- og ledelsesrådgiver Fam Viksand Manson i forbindelse med rapprtlanseringen.

Fam Viksand Manson trekker også fram viktigheten av at lederne lærer sine ansatte å kjenne for å utøve godt lederskap.

– Det er mange som tenker at tilbakemeldinger handler om å identifisere feil, men jeg vil understreke hvor viktig det er for arbeidsmiljøet å gi positive tilbakemeldinger med gode hensikter for å spille hverandre gode. sier hun.

Det er mange som tenker at tilbakemeldinger handler om å identifisere feil

 

Krevende med hjemmekontor

Undersøkelsen, som er gjennomført på vegne av Simployer, med fokus på kontorbaserte bedrifter, viser at økt bruk av hjemmekontor har vært krevende for mange. En fellesnevner er at de ansatte føler en større distanse. Både til samholdet med andre kollegaer, dialogen med ledelsen og eierskapet til eget arbeid, heter det i Simployers rapport.

Det er særlig unge arbeidstakere og de som er helt ferske i arbeidslivet som har merket mest til dette, men flere av tendensene er gjeldende også hos de eldre generasjonene:

Nær halvparten av alle arbeidstakere mellom 20-29 år opplever at samholdet med andre kollegaer har blitt dårligere med utstrakt bruk av hjemmekontor. I tillegg har rundt én av fire fått mindre motivasjon til å gjennomføre ulike arbeidsoppgaver, og mer enn hver tredje synes det er vanskeligere å be andre kollegaer om tilbakemeldinger på eget arbeid.

Også seniorer trenger tilbakemeldinger

De eldre på jobben, de mellom 50 og 66 år, er ifølge Simployer-undersøkelsen ikke fullt så gira på å høre sjefens mening om hvordan de fungere på jobben:

Kun 39 prosent vil ha mer tilbakemelding om egne prestasjoner mens 40 prosent av seniorene ønsker seg flere tilbakemeldinger om «personlig utvikling». Og bare 36 prosent gjerne kunne tenkt seg å vite mer om hvordan kollegene oppfatter dem.

Dette mener leder for Simployer Norge, Gard Rønning, er et dårlig utgangspunkt hvid seniorene ønsker å delta i de endringene som kommer i arbeidslivet.

– Jeg er litt usikker på om vi ser konsekvensen av en slik type holdning. Det sies jo at 30 prosent av jobbene kommer til å forsvinne som et resultat av digitalisering, samtidig som 100 prosent av stillingene kommer til å endre seg.

− Hvis vi som har vært lenge i arbeidslivet ikke er opptatt av å få tilbakemelding på hva vi driver med, hvordan vi gjør det og hva andre synes om oss, så er ikke det så bra utgangspunkt, sier Gard Rønning.

Powered by Labrador CMS