Arbeidsliv

Hans-Erik Skjæggerud er leder i YS.

Hans-Erik Skjæggerud: Kampen om arbeidskraften hardner til

– Kampen om arbeidskraften blir stadig hardere. Vi ser det både i privat og offentlig sektor. Et eksempel er at Kriminalomsorgen mister folk til Tolletaten, som også trenger folk med noenlunde samme type kompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Det sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud til Dagens Perspektiv.

– Det er også kamp om arbeidskraften mellom privat og offentlig sektor, fortsetter han.

– Men de behovene vi har i framtiden kan ikke hentes verken fra privat eller offentlig sektor. Det må være ferskvare, mener Skjæggerud.

TEMA: Det nye arbeidslivet

Dagens Perspektiv med konferanse og egen temautgave om fremtidens arbeidsliv.

Det er et paradoks: Selv om mange står utenfor arbeidslivet, øker behovet for arbeidskraft og tilgangen på kompetanse blir mindre i en rekke sentrale yrker og sektorer.

Jakten på arbeidskraften kan dermed bli enda tøffere – og gapet mellom de som har en trygg og fast jobb og de som står mer eller mindre utenfor risikerer å øke ytterligere.

Det er hovedtema i Dagens Perspektivs neste månedsmagasin som kommer i begynnelsen av mars.

Det er også tema for vår årlige «Arbeids- og velferdskonferansen», som går av stabelen 7. mars på Litteraturhuset i Oslo. Hvis du kan tenke deg å delta der, kan du lese mer og melde deg på ved rett og slett og klikke her.

Som en oppkjøring til temautgaven og konferansen har vi intervjuet lederne fra flere av de såkalte «partene» i arbeidslivet – arbeidsgiver- og arbeidstakersiden:

Også arbeidstakerne vil ha fleksibilitet

Arbeidsdeling og teknologi kan bidra til å dempe presset litt, men Skjæggerud tror vi må regne med at kampen om arbeidskraft vil å hardne til enda mer.

– Denne situasjonen kommer til å utfordre den tradisjonelle tenkningen vår om arbeidslivet. Derfor trenger vi være åpne for nye og andre løsninger enn de vi er vant med, sier YS-lederen.

En slik løsning handler om fleksibilitet.

– Flere av våre medlemmer vil ha mer fleksibilitet. For 10 år siden var fleksibilitet noe arbeidsgiverne snakket om. I dag vil mange ansatte gjerne endre på for eksempel turnuser og arbeidstidsordninger, slik at de passer bedre til egen livssituasjon, sier Skjæggerud.

Når det kommer til de som «står utenfor», er Hans-Erik Skjæggerud krystallklar:

– Må ikke gi opp de som står utenfor og som har mulighet til å bidra. Vi må ta tak i den høye veksten av unge uføre, sier han, og viser til Sysselsettingsutvalget, som han mener hadde flere gode forslag. – Det er mulig å starte der.

YS er ikke motstander av private løsninger, så lenge de ikke svekker det offentlige velferdstilbudet. Vi må våge å tenke nytt og prøve ut nye ting

For mange blir diagnostisert

Et eksempel Skjæggerud trekker fram er det faktum at inntektssikringssystemet vårt alltid krever en diagnose.

– Jeg er redd for at dette har ført til at flere enn nødvendig bli medikaliserte. Og da slutter man å jobbe med den enkeltes ulike utfordringer, som kanskje ikke alltid handler om en bestemt medisinsk diagnose. Vi bør jobbe mer med den enkelte, og ikke presse et diagnosestempel på alle.

Skjæggerud mener det vil betale seg å ikke gi opp folk.

– Ja, det vil koste mye å følge opp disse år etter år ... Men bruker vi 3-4 millioner kroner på å få et ungt menneske ut i arbeidslivet, så vil de til slutt gå med 15-16 millioner i «overskudd» i løpet av et livsløp.

– Dette gjelder ikke bare unge, skoletrøtte med psykisk uhelse. Det handler for eksempel også om mennesker med funksjonsnedsettelser. De kan vi helt sikkert gjøre mer for, og få mer ut av i andre enden.

Vi må ta i bruk restarbeidsevnen til folk. Vi må ikke gi opp. Det finnes muligheter, er budskapet fra YS-sjefen.

Denne situasjonen kommer til å utfordre den tradisjonelle tenkningen vår om arbeidslivet. Derfor trenger vi være åpne for nye og andre løsninger enn de vi er vant med

Tenke nytt – også om private

– Bør utdanningsløpene til den enkelte styres mer politisk?

– Jeg tror politikere bør være tydeligere på å prioritere behov. Vi vet at det er sterkt behov for helse, omsorg og teknologi. Men for stramme rammer blir vanskelig. Så her får du et litt sånt «både og»-svar.

– Hva med at flere private aktører bidrar til å løse de offentlige oppgavene? Er det «no go» for dere?

– YS er ikke motstander av private løsninger, så lenge de ikke svekker det offentlige velferdstilbudet. Vi må våge å tenke nytt og prøve ut nye ting.

YS er en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon. YS har 240.000 medlemmer i følgende 11 YS-forbund: Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Delta, Finansforbundet, Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Negotia, Norsk Tollerforbund, Parat, SAFE, Skolelederforbundet, Stafo og Yrkestrafikkforbundet.

Powered by Labrador CMS