Ledelse

Hos Amazon må underpresterende ansatte gjennom en «domstol» for å få bli i jobben

Publisert Sist oppdatert

I fjor lanserte Amazon «Pivot» – et program for underpresterende ansatte, for å hjelpe dem med å finne tilbake til toppformen og prestere bedre. Programmet er et ganske tydelig eksempel på den harde amerikanske HR-formen, hvor det er tallene som taler og egenverdien hele tiden må bevises.

Under Pivot-programmet får de ansatte som blir pålagt å forbedre prestasjonene i hovedsak tre valg:

  • Si opp og motta sluttpakke

  • Få noen måneder på seg til å vise at de kan nå prestasjonsmålene som blir satt av lederen deres

  • Ha en videokonferanse med en «jury» bestående av enten én leder eller tre medarbeidere uten lederstillinger. Under «høringen» møter kandidaten og kandidatens leder foran juryen og presenterer for- og motargumenter, før juryen tar en beslutning om hvorvidt den ansatte fortjener å fortsette i Pivot-programmet.

70 prosent av ansatte taper «rettssaken», og må velge mellom alternativ 1 eller 2.

Urettferdig

Nå har programmet pågått i 18 måneder, og en del ansatte klager på programmets metoder, skriver Business Insider. De føler at det er urettferdig at fremmede skal bedømme framtiden deres, og at sjansene de får ikke er helt reelle, siden bare tre av ti faktisk får fortsette.

Ekspertene hyller programmet som innovativt, men er likevel bekymret over at fremmede ansatte uten inngående kunnskap om en ansatts arbeid skal få mandat til å definere hele hans eller hennes framtidige karriere.

«En persons karriere er svært personlig, og det er et stort ansvar å skulle avgjøre hvordan denne skal utvikle seg. Du skal være ganske godt skolert for å faktisk være i stand til å bedømme om en person har potensial for å forbedre seg eller ikke», sier Jaime Klein, leder for Inspire Human Resources, til Business Insider.

Jodi Glickman, leder for «Great on the Job», er enig, og mener det er spesielt at uerfarne ansatte uten erfaring med læring på jobben, videreutvikling og personalarbeid, samt uten kjennskap til den aktuelle kandidatens arbeidshistorikk, skal avgjøre en ansatts framtid.

30 prosent > 0 prosent

Selv om det bare er 30 prosent av Pivot-deltakerne som faktisk får beholde jobben, påpeker flere av ekspertene at dette tross alt er mer enn ingen, som kanskje hadde vært tilfelle uten programmet. Uten programmet hadde de ikke fått mulighet til å forsvare seg, og hadde sannsynligvis fått sparken.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS