Ledelse

Den erfarne topplederen Harald Rafdal tror at lederkandidater kan bli flinkere til å stille de riktige spørsmålene i en rekrutteringsprosess, men understreker at riktig informasjon fra virksomheten er kritisk for at lederen skal kunne gjøre en god jobb.

– Jeg fikk beskrevet en situasjon som overhodet ikke stemte med virkeligheten

Harald Rafdal har flere ganger kommet inn som ny toppleder uten å ha blitt godt nok orientert om tilstanden.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er urovekkende vanlig, sier ledelsesrådgiver Frode Dale, som står bak rapporten «Ny som toppleder i Norge».

Topplederskifter kan ha store ringvirkninger. Det påvirker organisasjonen som helhet, de ansatte, styret, lederen selv, kunder, leverandører, interessenter og sannsynligvis enda mange flere. Da er det viktig at den nye topplederen får en så god start som mulig – med riktig informasjon, gode samarbeidspartnere og en klar plan for den første tiden. Det viser seg imidlertid at innfasingen av den nye topplederen ofres svært få tanker, ifølge en undersøkelse gjennomført av Frode Dale.

Frode Dale, som er daglig leder i De Gode Hjelperne og partner i Crisis Leadership Group, gjennomførte i perioden november 2017 til mars 2018 dybdeintervjuer og skriftlige oppfølgingsspørsmål med 18 toppledere i Norge, noe som har resultert i rapporten «Ny som toppleder i Norge». Respondentene hadde roller som konsernsjef, administrerende direktør, daglig leder eller generalsekretær, og hadde vært i stillingen sin mellom et halvt og fire år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS