Ledelse

Senioradvokat og mentor Liss Sunde, styreleder Erling Opdal og advokat og mentor Alexander Wiesner Barg.

Etablerer «omvendt» mentor-ordning for styreleder

I Advokatfirmaet Ræder har styreleder fått to yngre medarbeidere som mentorer. De skal bidra til å fornye både ledelse og kommunikasjon i selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Erling Opdal er en av Norges mest erfarne advokater på insolvens og restrukturering. Vanligvis bistår han selskaper som gjennomgår betydelige endringer. Nå vil to yngre medarbeidere bidra til at advokatbyrået selv endres, gjennom å være mentor for han.

Ledelsesmessig nytenking

For etter 35 år som partner og leder så han behovet for selv å formalisere tilbakemeldinger fra neste generasjon advokater.

– Jeg så at de yngre kollegaene mine hadde et annet syn på og forventning til ledelse og kommunikasjon, samt stilte nye krav til oss som arbeidsgiver. Derfor tok jeg initiativ til mentor-ordningen. Gjennom jevnlige møter får jeg både ærlige tilbakemeldinger, og kan diskutere ulike problemstillinger som jeg ser i forhold til organisasjonen, sier Opdal.

– Hva konkret av tilbakemeldinger har du fått av dine «unge mentorer»?

– Jeg får gode råd, kritiske spørsmål og ærlige tilbakemeldinger, samt nye perspektiver. Konkrete tilbakemeldinger omfatter blant annet kommunikasjonsform og hva det er ønskelig at det kommuniseres mer om, innhold på informasjonsmøter, Ræders satsingsområder og utvikling av selskapet, forteller Ræder-styrelederen, og fortsetter:

– Enkelte forhold har blitt aktualisert og ført til raskere behandling enn uten innspill fra mentorene. Ved bruk av omvendt mentoring får jeg belyst saker fra flere perspektiv om forhold som berører de ansatte, men også driften av selskapet.

Når alle viktige beslutninger tas av partnere, er det viktig med et korrektiv

Ærlige sparrinspartnere

Liss Sunde og Alexander Wiesner Bard ble valgt etter at Erling Opdal inviterte de yngre kollegaene til å hjelpe han med den omvendte mentorordningen. De to advokatene arbeider selv på andre fagområder enn lederen. Det gjør at tiden i møtene brukes på organisasjonsmessige og ledelsesmessig nytenking.

– Da jeg valgte mine to mentorer la jeg vekt på at de ikke var fra mitt eget fagområde, men representerte ulike miljøer og dermed også bredden i selskapet, sier Opdal.

– Personlig og for utviklingen av selskapet gir samtalene meg mye energi og inspirasjon til videre utvikling. Jeg hadde aldri fått satt av tid til disse samtalene uten å ha formalisert ordningen, sier han.

– Vår oppgave er å utfordre Erling. Vi skal være ærlige sparringspartnere og et korrektiv til det ledelsen diskuterer. Til gjengjeld får vi gode innspill på bedriftsforståelse og kommersiell tankegang, sier Liss Sunde. Hun er arbeider med arbeidsrett og pensjon i Ræder.

Mentorene har faste møter med styreleder, men møter han også hver for seg.

– Trygghet og tillit er avgjørende for at ordningen blir god for alle parter. Skal vi gi gode råd til Erling, må vi kunne snakke helt fritt. Det betyr at vi av og til også har møter hver for oss med han. Vi opplever at den kombinasjonen gir mest effekt, sier Alexander Wiesner Bard. Han jobber til daglig med blant annet shipping og transport.

Unngår at alle «tenker likt»

Advokatfirmaet Ræder er et partnerdrevet selskap.

– Når alle viktige beslutninger tas av partnere, er det viktig med et korrektiv. Faren for oss og liknende organisasjoner er at beslutningene tas av folk som tenker for likt. Vi er et selskap som skal vokse. For å skape en attraktiv arbeidsplass for fremtidens advokater må vi både lytte til yngre medarbeidere og sikre at deres syn kommer på bordet når beslutninger tas. Det sikrer denne ordningen, sier Erling Opdal.

Dette med at en virksomhet har en type ledelse som «er like og tenker likt» er et velkjent «problem» uansett bransje. Erling Opdal i Advokatfirmaet Ræder er krystallklar på at denne formen for «omvendt mentorering» vil være et løft for andre bransjer også.

– Jeg anbefaler dette! Dette burde jeg ha satt i gang tidligere, sier Opdal til Dagens Perspektiv.

– Jeg liker å tenke utenfor boksen, er nysgjerrig av natur og mener at jeg fortsatt har mye å lære, sier han.

Styrelederen forteller at de to unge mentorene hans alltid stiller godt forberedt til samtalene deres, og at de «har spennende og interessante diskusjoner som videreutvikler meg».

– Det er en stor inspirasjon og berikelse og jeg reflekterer mye over hva de sier. De har ofte helt andre vinklinger på saker, de tørr å utfordre meg og jeg opplever at jeg utvikler meg som leder, fremhever Erling Opdal.

– En slik ordning kan og bør egentlig benyttes av de aller fleste bransjer og virksomheter, i hvert fall i virksomheter av noe omfang.

Powered by Labrador CMS