Ledelse

Bedrifter sliter med rekruttering av nødvendig kompetanse, men også med opplæring av egne ansatte, viser undersøkelse.

1 av 4 mener sjefen hindrer deres personlige utvikling

Og kun 2 av 10 har en konkret utviklingsplan sammen med lederen sin, viser undersøkelse. Mens norske virksomheter sliter med å skaffe rett kompetanse, evner de altså ikke å utvikle de folka de allerede har.

Publisert Sist oppdatert
Rune Alvestad er direktør i HR-selskapet SD Worx. Foto SD Worx

Halvparten av norske bedrifter mangler nok personell til å håndtere alle nødvendige oppgaver. Samtidig finnes det få insentiver som skal sørge for at ansatte blir, deriblant gode nok utviklingsmuligheter.

– Det er en paradoksal tid i arbeidsmarkedet for tiden., sier Rune Alvestad, direktør i HR-selskapet SD Worx.

Ifølge en undersøkelse utført av SD Worx opplever hele 1 av 4 at lederen deres regelrett hindrer dem i å utvikle seg. Av de spurte har kun 2 av 10 har en konkret utviklingsplan sammen med lederen sin, heter det i undersøkelsen ifølge SD Worx.

Om undersøkelsen

SD Worx samlet inn data fra 16 europeiske land: Østerrike, Belgia, Kroatia, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Norge, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Sveits og Storbritannia. Totalt 16.011 ansatte og 4.833 arbeidsgivere svarte på spørsmål fra SD Worx.

For Norge er det samlet inn data fra 303 bedrifter og 968 ansatte fra ulike størrelser, sektorer og regioner.

Dårlig tilrettelagt for kompetanseutvikling

En tredjedel av ledere svarer ifølge SD Worx at de sliter med å gi sine ansatte opplærings-muligheter:

  • 42% mener de ikke har tid til å gjennomføre opplæring

  • Nærmere 6 av 10 av arbeidstakere i Norge deltok ikke på noen kurs det siste året

– Samsidig ser vi at 34 % av selskaper har problemer med å tiltrekke seg nye talenter, og nesten like mange sliter med å beholde dem. For å konkurrere i kampen om talentene, bør selskaper revurdere hvordan de arbeider med kulturen i selskapet. God tilrettelegging for utvikling er et steg i riktig retning, sier Rune Alvestad i en pressemelding.

Kampen om arbeidskraften tilspisser seg

Deltakerne i undersøkelsen tror heller ikke at det vil bli enklere i framtiden. Blant annet innen IT og teknologi vil det være underskudd på 40.000 folk i 2030. En rapport fra NAV bekrefter også mangelen på arbeidskraft. Tross dette ser man likevel tegn til at arbeidsledigheten i Norge øker.

40 prosent av HR-ansvarlige i Norge sier i undersøkelsen at de sliter med å rekruttere kvalifiserte arbeidstakere, og de samme trendene ser vi også hos naboene våre, hvor Sverige (43%) og Danmark (42%) forteller om det samme.

– Påfallende nok svarer også 4 av 10 selskapene at de ikke har gjort noen endring i hvordan de rekrutterer, tross problemene de har med å tiltrekke seg arbeidskraft, sier Alvestad i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS