Ledelse

I Fretex Jobb jobber de med arbeidsforberedende trening. Inger Kolberg har ni jobbkonsulenter i teamet sitt.

Lederutvikling i Fretex: – Det er fint å bli minnet på hva som skal til for at dette skal fungere

Teamleder Inger Kolberg har hatt nytte av å jobbe mer med hvordan man får folk med på endring.

Publisert Sist oppdatert

Inger Kolberg er teamleder hos Fretex Jobb, som jobber med arbeidsforberedende trening (AFT). Vanligvis har hun ni jobbkonsulenter i teamet sitt. AFT er et tiltak Nav tilbyr via Fretex til jobbsøkere som av ulike grunner står langt unna jobb, og som trenger tid og veiledning til å finne ut hva de ønsker å jobbe med, hva de kan jobbe med og hva som trengs av kvalifikasjoner. Det er mye kartlegging og mye karriereveiledning.

– Blant jobbsøkerne er det alle typer mennesker med alle typer erfaringer, forteller hun.

Hennes egen jobb er å sørge for at konsulentene har det de trenger for å gjøre en god jobb overfor jobbsøkerne. Kolberg var selv jobbkonsulent før hun ble leder.

Kolberg er en av lederne som har erfaring med Fretex sitt «Treningsstudio for ledere», et digitalt lederutviklingsprogram Fretex selv har utviklet. Dagens Perspektiv skriver i en større artikkel om hvordan programmet er bygget opp – og om hvordan det gjennomføres.

Inger Kolberg har vært igjennom alle ledermodulene i ledertreningen, og har vært med i to grupper.

Flere som støtter hverandre

– Vi fikk til et godt samarbeid og gode diskusjoner i den første gruppen. Vi hadde mange av de samme problemstillingene som ledere. Nå er det en ny gruppe, og det tar det litt tid til å bli kjent. Men det som er fint, er at jeg også kan ta kontakt med dem fra forrige gruppe. Jeg får utvidet de totale ressursene som alle disse menneskene er, sier Kolberg.

Hun sier at noe av det som er mest nyttig for henne i ledertreningen, er å jobbe med lederprinsippene i Fretex; ‘Å være tett på og rett på med begeistring’.

– Det er bra å bli minnet på hva som er viktig for at alt dette skal fungere; som hvor viktig psykologisk trygghet er for å få med seg andre. Det er mye endringsledelse i treningen. Det er nyttig. Vi skal jo hele tiden tilpasse oss kravene fra oppdragsgiver og følge med på det som foregår i arbeidsmarkedet. Både det å få teoretiske innspill, å ha en gruppe å diskutere med – og å ha Ann Iren der; med sin faglige tyngde. Det er kjempefint.

Trener på trygghet

Noe av det hun har trent på, er å skape psykologisk trygghet. Hva skal til for at noen hun er leder skal våge å si ’Denne oppgaven klarte jeg ikke. Jeg klarer ikke å jobbe godt for denne jobbsøkeren’ ? Kolberg sier at det ikke nødvendigvis er solskinnshistoriene vi lærer av. Hun bruker ofte seg selv som eksempel.

– Jeg mener virkelig at det er de gangene jeg gjør feil eller ikke får til noe, jeg utvikler meg. Å få fram det, slik at andre også kan lære av meg, er viktig. Så det har jeg trent på; for at vi skal få gode samtaler om de prosessene menneskene vi møter står i. Det er ikke å selge epler, dette. Vi jobber med mennesker. Vi møter egne og andres fordommer. Vi møter kommunikasjons- og kulturutfordringer.

Kolberg er fornøyd med ledertreningen, strukturen, læringsdesignet og måten temaene er bygget opp på.

– Ledertreningen har også gitt meg en større trygghet i at jeg kan være leder som meg. Vi leder jo på ulikt vis, selv om vi har de samme teoriene. Ledelse er ikke en oppskrift.

Powered by Labrador CMS