Ukeblikk
Spill og spetakkel om sykelønna på Trump-nivå
NHO er bekymret for konkurransekraften. På området spill og spetakkel klarer vi oss imidlertid bra. Når det gjelder sykelønn er politikere, NHO og LO nesten på høyde med Elon Musk og Donald Trump.
Hadde Vedum hatt litt mer av Trumps stormannstanker, hadde han utropt seg selv til verdens beste finansminister og bedt om ordet i FN
Hvert år i andre uke i januar samler samfunnseliten seg i Oslo spektrum for å høre hva NHO er bekymret for og hva som skal til for at verdiskapningen kan blomstre her i landet. Budskapet er omtrent det samme hvert år: Formueskatten må skrotes, skattene settes ned, ikke minst for bedriftseiere, den offentlige pengebruken må begrenses, det må satses mer på kompetanse og forskning, flere må i arbeid, veier og infrastruktur må bli bedre og det må gjøres noe med sykefraværet.
Alle er enige om at sykefraværet må ned. I et par tiår har partene i arbeidslivet og staten vært enige om at nøkkelen for å få det til det, er IA-avtalen. I høst ga NHO beskjed om at de ikke lenger akter å gå rundt grøten. IA- avtalen virker ikke. Det er sykelønnsordningen det må gjøres noe med.
NHO-sjef Ole Erik Almlid har satt seg på bakbeina. Han skriver ikke under på en avtale om at nåværende sykelønnsordning skal fredes i fire år. LO-sjef Peggy Hessen Følsvik sitter på egne bakbein. Hun nekter å skrive under på en IA-avtale med mindre det står svart på hvitt at ordningen med full lønn under sykdom skal videreføres.
Almlid vil ikke framstå som steil og forstokket. Han vil være dialogens mann. I helgen sa han til VG at NHO ikke har sagt at de vil kutte i sykelønna. Det vil bare utrede alle sider ved sykelønn og sykefravær. Skal det bli endringer, må det være bred enighet om det, mener NHO.
LO er med på utredning, men bare dersom det ikke skjer endringer i sykelønna de neste fire årene. YS, UNIO og Akademikerne utreder gjerne, men de vil ikke gå bort fra ordningen med full lønn under sykdom.
Det vil ikke Erna Solberg heller. Det er kun Venstre som er helt sikre på at de vil det. Frp er i tvil.
Ifølge Peggy Hessen Følsvik er Ole Erik Almlid i bevegelse. Hvor bevegelig han er, er ikke godt å si. Det vil arbeidsminister Tonje Brenna finne ut. Hun har innkalt partene til et møte i slutten av januar.
YS, UNIO og Akademikernes forslag til løsning er utredning og at sykelønnsordningen skal fredes i tre, ikke fire år. Det går nok NHO med på, men neppe LO.
Det NHO mener, men som Almlid ikke vi si rett ut, er at vi ikke bør ha en ordning med full lønn under sykdom.
Som Musk og Trump
Almlid opptrer motsatt av Donald Trump og Elon Musk som har preget nyhetsbildet denne uken. De utbasunerer sine meninger i store bokstaver og herjer på. De elsker den oppmerksomheten de skaffer seg ved å lyve, bløffe eller provosere.
Jeg skrev denne uken at Musk kommer til å ende opp som en vandrende politisk katastrofe. Vi får se hvor lenge Trump ser seg tjent med å ha ham ved sin side.
Vil ha Grønland
Donald Trump er på kjøperen. Han har ikke sagt hva han er villig til å betale for Grønland, men at han i verste fall vil bruke militære midler for å legge verdens største øy under seg. Det var muligens bare en tanke som streifet Trump på en pressekonferanse. Men Trump har ikke lært seg å telle til ti. Han er den typen leder som buser ut med det han mener og ynder å framstå som tøff og mektig.
Trump har skremt vettet av politikerne i Danmark. De vil ikke gi fra seg øya, men det kan bli resultatet om de på Grønland som ivrer for selvstendighet, vinner fram. Statsminister Mette Fredriksen forsøker å sette foten ned og har bedt om et møte med Trump.
Ola Borten Moe sier til Klassekampen at Danmark har seg selv å takke siden de aldri får bestemt seg for hva de vil med Grønland.
Grønlenderen må velge å høre til USA eller Danmark. Trump er i alle fall ikke interessert i at de skal bli selvstendige.
Drømmerier om Canada
Trump sier han også vil legge Canada under seg. Dette utspillet får vi skrive på kontoen for drømmerier fra en usedvanlig selvsentrert mann med sviktene dømmekraft eller manglede kontroll over egen talestrøm.
Noen har alt begynt å skrike opp om at Svalbard blir neste. La oss noe roe ned. Men om noen spør Trump om det kan bli aktuelt å ta over Finnmark og deler av kysten av Norge, får de sikkert som svar at det kan bli aktuelt selv om det er i overkant av hva han forestiller seg.
Trump som Putin
De som har kritisert Putin for å ha farlige og overdrevne ambisjoner om økt herredømme, kan nå rette sine øyne også mot Trump. Det er slik det er i de mektige menns verden.
NTB melder i dag at Trump jobber for å få til et møte med Vladimir Putin. Lederne i Ukraina og EU har all mulig grunn til å skjelve i buksene.
Før jul skrev vi om rektorkrisen. Nesten halvparten av skolelederne bryter loven hver måned eller oftere. Skolelederforbundet peker på ressursmangel. Regjeringen forventer at økte bevilgninger til kommunene kommer skolene til gode.
Martin Bech Holtes bok, der han hevder at Oljefondet har ødelagt norsk økonomi, har skapt stor debatt.
Flere økonomer og politikere er kritiske til analysene og anbefalingene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kaster seg ikke inn i debatten, men sier til oss at det er viktig med en åpen diskusjon om hva som ikke fungerer og hva som kan være mulige løsninger.
Ellers er dette dagen for Trygve Slagsvold til å ta fram sitt bredeste smil. Prisstigningen er nede på 2,2 prosent. Nå går det mot rentekutt. Presist etter planen, kan Vedum si. Hadde Vedum hatt litt mer av Trumps stormannstanker, hadde han utropt seg selv til verdens beste finansminister og bedt om ordet i FN.
Hadde Vedum hatt litt mer av Trumps stormannstanker, hadde han utropt seg selv til verdens beste finansminister og bedt om ordet i FN.
I høst har vi publisert 30 artikler med «støttesamfunnet» som tema. De to siste artiklene handler om landbrukspolitikken og støtten til kultursektoren.
Du finner alle artiklene i denne serien her.
Verden er i endring. NRK melder i dag at kvinnene har fått større føtter. I alle fall er det langt flere kvinner som vil ha sko i størrelse 42 og 43. Så nå må skoprodusentene snu seg rundt og gjøre endringer.
Dette blir det nok orden på. Det er verre å få politikere til å høre på Martin Bech Holte som roper krise og vil ha drastisk kutt i bruken av oljepenger.