Samfunn
Eldre føler at de tvinges til å delta digitalt mot sin vilje
Mange eldre savner tradisjonelle tjenester og synes teknologiutviklingen går for raskt og at de diskrimineres, viser en ny SIFO-rapport.
Andelen eldre uten internett er halvert de fire siste årene, og både smarttelefon og smarte produkter er blitt mer populært.
Eldre, spesielt de over 80 år, er mest utsatt for digitalt utenforskap. Blant eldre er det flest uten internett og flest med lav digital kompetanse, mens aldringseffekter gir gradvis svekket funksjonsevne.
-
LES OGSÅ: Eldre står lenger i jobb enn før
Akselererende digitalisering og bortfall av tradisjonelle/analoge tjenester bidrar ytterligere til digital sårbarhet blant eldre.
Samtidig kan digitale løsninger støtte eldre i deres hverdag, dersom disse er enkle å ta i bruk og oppleves som relevante. Men behov, muligheter og læringsarenaer må synliggjøres, og samfunnets aksept for at eldre ikke ønsker å delta digitalt bør styrkes, skriver rapportforfatterne i en pressemelding.
Ønsker andre alternativer
Andel eldre ikke-brukere av internett er halvert, fra to av ti i 2014 til én av ti i 2018. I den eldste gruppen (81-100 år) har andelen ikke-brukere sunket fra fire av ti til litt over to av ti.
Hovedgrunnene til at internett ikke benyttes er manglende behov og interesse. Men mange føler også at de er for gamle eller de er imot den raske teknologiutviklingen. Hele 8 av 10 hevder de klarer seg godt uten internett.
-
LES OGSÅ: Langt flere eldre arbeider frivillig
Mange av de eldre i utvalget mener at teknologiutviklingen nå går for rask, at den er skremmende, og at eldre tvinges til å delta digitalt mot sin vilje.
En god del mener at de selv faller av lasset eller blir diskriminert. Samtidig mener mange at digitaliseringen gir nye muligheter for deltakelse og ser på utviklingen som spennende.
Uansett savnes bedre tilgang til tradisjonelle/analoge tjenester for de eldre som ikke er digitale.
Nødvendig kompetanse
Andelen eldre nettbrukere som mestrer internett har økt, fra fire av ti i 2014 til fem av ti i 2018. De fleste har lært seg nettbruk gjennom jobb.
I 2018 føler seks av ti seg trygge på internett, mens åtte av ti har god oversikt over passord. Totalt er fire av ti motiverte til å delta digitalt.
Men halvparten ønsker å styrke egen digitalkompetanse, helst gjennom kurs, selv om manglende tid og interesse fremheves som de viktigste hindrene for dette.
Behovet for økt kompetanse kan bunne i at hele seks av ti eldre nettbrukere nå ser internett som nødvendig i eget hverdagsliv, og mange må få digital assistanse fra familie og venner i hverdagen fordi egen kunnskap ikke strekker til.
Flere bruker smarttelefon
SIFO-rapporten viser at blant eldre over 60 år i utvalget har tilgangen til internett økt fra åtte av ti i 2014, til ni av ti i 2018. Bruken av en rekke forskjellige nettjenester øker også.
Men det relative gapet i nettilgang mellom de yngste eldre og de eldste består. Videre viser rapporten at tilgangen til smarttelefon har eksplodert, og syv av ti eldre har dette i 2018, mens fem av ti har tilgang til én eller flere smarte produkter i hjemmet.