Nyskaping

DIGITAL JUSS: Advokatfirmaet Wikborg Rein kunne i et lengre intervju med Dagens Perspektiv fortelle at digitaliseringsbølgen nå har nådd advokatbransjen – ikke bare i Norge, men over hele verden. De fleste store advokatfirmaene i Norge er i ferd med å bli digitale.

Juridisk rådgiving blir mer automatisert

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare hos Wikborg Rein de tar digitaliseringen på alvor. Både hos Thommesen, BA-HR og Simonsen Vogt Wiig har de satt i gang interne digitaliseringsprosjekter.

–Det som kan automatiseres vil bli det. Dermed vil en god del av dagens arbeidsoppgaver bli automatisert, sier digitaliseringssjef i Advokatfirmaet Thommesen, Trine Melsether.

Les saken om digitalisering i Wikborg Rein:

Må bygge innovasjonskultur

Også hos Advokatfirmaet Thommesen har de opprettet et eget digitaliseringsteam.

– Vi må drive kontinuerlig innovasjon for å beholde og engasjere dyktige medarbeidere, sier digitaliseringssjef Trine Melsæther.

– Hvordan vil digitaliseringen påvirke deres firma?

– Digitaliseringen vil føre til økt automatisering av arbeidsoppgaver, og dermed at vi arbeider på en annen måte enn vi gjør i dag, sier digitaliseringssjefen.

Hun forteller at Thommessen i flere år har jobbet bevisst med profesjonalisering og forbedring av prosesser og prosjektledelse.

– For oss er digitalisering en naturlig videreføring av dette arbeidet. Hvordan kan vi arbeide på en bedre måte, og hvilke arbeidsoppgaver kan best automatiseres? Digitalisering vil også kreve at vi blir flinkere til å tenke nytt, teste ideer og bygger en sterkere innovasjonskultur.

– Et av våre strategiske satsningsområder er ThommessenDigital. Vi mener vi må lykkes med digitalisering og innovasjon for å være det klart ledende advokatfirmaet i Norge, sier Melsether.

Som en konsekvens av dette har advokatfirmaet blant annet ansatt Trine Melsether som digitaliseringssjef og opprettet et eget digitalt team som bidrar inn i selskapets digitaliseringsprosjekter.

– Vi har også opprettet et forum på tvers av faggrupper og lokasjoner, som har digitalisering og innovasjon som tema. For oss er den menneskelige delen av digitaliseringen viktig. Innkjøp av ny teknologi er enkelt, men å sikre at menneskene bruker disse verktøyene og faktisk endrer måten de arbeider på er utfordrende, framhever Melsether.

Fokuserer på mulighetene

Foto DIGITALISERING: BA-HR jobber blant annet med et verktøy som kalles «Luminance» – som benytter «machine learning» til å klassifisere dokumenter, forteller partner Morten P. Smørdal. (Ole Walter Jacobsen)

Fremfor å se på digitalisering som utfordringer med negative fortegn, velger vi i BA-HR å fokusere på alle mulighetene dette paradigmeskiftet byr på. Vi kan selvsagt ikke utelukke at enkelte av våre tjenester på noe sikt vil bli mindre etterspurt og utsatt for prispress. Endringene vil imidlertid åpne for muligheter som vil gi interne og eksterne samhandlingsgevinster, sier partner Morten P. Smørdal i Advokatfirmaet BA-HR.

– Enhver endringsprosess fordrer dog at det investeres nok tid i kompetanse og kunnskap for å ta bruk og utnytte nye verktøy og ny teknologi. Dette tror vi mange undervurderer, og dermed ikke lykkes med å hente ut potensialet i nye løsninger, mener Smørdal.

Vi investerer i opplæring, men det handler også om å la dem som ønsker å være digitale få lov til å være det

Lean

– Har dere tatt grep for å møte utviklingen?

– Vi jobber ganske tett opp mot Lean-rammeverket. Mange verktøy og metodikker vil gjøre hverdagen vår enklere og mer effektiv, men ikke alle. Ofte vet man ikke dette med sikkerhet før man har testet det ut i praksis. I korte trekk handler det om å prøve og feile. Holde på lenge nok, men også å gi seg i tide, framhever Smørdal.

Det viktigste grepet BA-HR har foretatt seg, er at firmaet over flere år har bygget en kultur for å utnytte teknologien bedre, og endre seg i takt med den.

– Vi investerer i opplæring, men det handler også om å la dem som ønsker å være digitale få lov til å være det. Vi har gitt medarbeidere rom for å teste ut nye digitale verktøy, advokater så vel som ansatte innen forretningstøtte. Blant annet jobber flere av våre advokater nå fullstendig papirløst, internt og i store rettsaker med tusenvis av dokumentsider, forteller BA-HR-parneren.

«BA-HR Law Tech Lab».

Også hos BA-HR har de etablert et eget kompetanseforum for å møte digitaliseringens utfordringer og muligheter.

– Et av våre siste grep er etableringen av «BA-HR Law Tech Lab». For BA-HR vil noen av skrittene på den digitale reisen være utstrakt dialog med våre klienter, leverandører, «digital frontrunners» og akademia gjennom BA-HR Law Tech Lab. I felleskap ønsker vi å definere og utvikle hensiktsmessige verktøy og plattformer for effektiv og god oppdragsutførelse. Samtidig er det viktig at vi finner en god balanse mellom digitale løsninger og personlig klientkontakt, sier Smørdal.

BA-HR har blant annet i snart et år jobbet med et verktøy som kalles «Luminance – med utspring i forskningsmiljøet ved Oxford – som benytter «machine learning» til å klassifisere dokumenter.

– Vi også nylig utviklet et digitalt faktureringssystem i samarbeid med Canon, og vi har prosjekter innen virksomhetsanalyse, virksomhetssøk og robotisering, forteller Morten Smørdal.

Den største utfordringen i dag er hvordan man skal forberede seg, altså utarbeide sin egen digitaliseringsstrategi og velge de tekniske løsninger som passer

– Må prioritere

– Den største utfordringen i dag er hvordan man skal forberede seg, altså utarbeide sin egen digitaliseringsstrategi og velge de tekniske løsninger som passer, og sørge for at organisasjonen kan ta nye løsninger i bruk. Man kan ikke investerer i alt, sier managing partner Mona Søyland i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig.

Ifølge Søyland vil digitaliseringen vil bli synlig når det gjelder hvordan advokatkontorene betjener sine kunder. Via flere digitale tjenester som kundeportaler, digital samhandling, dashboards og dokumentautomatisering vil kundene få tilgang til flere nye produkter som støtter den juridiske rådgivningen.

«Intelligent» kundeportal

Simonsen Vogt Wiig AS er et firma som ifølge Mona Søyland i har vært en ledende juridisk rådgiver innen teknologisektoren i en årrekke. De har gitt advokatene der en «technology edge», mener hun.

– Flere av våre advokater melder seg for å være med på de piloter og prosjekter hvor vi tester ut ny teknologi. Dette gjelder særlig i team hvor teknologi allerede er en del av DNAet. Generelt tenker jeg også at digitaliseringen gir mye positiv energi internt ved at man setter i gang nye prosjekter som er spennende og fremtidsorientert. Automatisering vil også føre til økt intern effektivitet, framholder Søyland.

Simonsen Vogt Wiig har gjort en del piloter med ny teknologi de siste årene, blant annet innenfor AI, forteller Søyland.

– Vi har utviklet en strategi for å sikre de tekniske og organisatoriske forutsetninger for å ta pilotene et steg videre. I praksis betyr dette at vi skal endre noen prosesser og erstatte dette med ny teknologi. Vi utarbeider blant annet en ny kundeportal med forskjellige AI-funksjoner.

Powered by Labrador CMS