Samfunn
Propagandakrig om privatisering
Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo mener Høyre mistet kontrollen over velferdstjenestene da de styrte. – Johansen sprer direkte feilinformasjon, svarer Høyres toppkandidat i hovedstaden.
Eirik Lae Solberg er mannen som etter valget i september svært gjerne vil overta jobben til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo. Han mener Johansen sprer direkte feilinformasjon om både sin egen og de borgerliges velferdspolitikk.
– Vi har dessverre en byrådsleder i Oslo som ser seg tjent med å systematisk feilinformere og villede når han skal forsvare byrådets politikk.
– Det er en oppførsel som på sikt vil ødelegge den politiske debatten og som gjør det vanskelig å ha opplyst politisk ordskifte, sier gruppeleder og byrådslederkandidat for Høyre, Eirik Lae Solberg.
Spekter inviterte til debatt
Høyre og Ap i Oslo har – naturlig nok – vært i tottene på hverandre tidligere.
Denne gangen handler det om privatisering – eller re-kommunalisering:
Sist uke arrangerte arbeidsgiverforeningen Spekter sin årlige konferanse. Tema i år var «noe å gå på» – som henspiller til tiltak der Norge her «noe å gå på» med hensyn til prioriteringer og grep for å opprettholde dagens nivå på velferdstjenester og verdiskaping også i årene som kommer.
- LES MER | Akademikerne slår tilbake mot Bratten: Studiefinansieringen bør styrkes, ikke svekkes
Anne-Kari Bratten synes blant annet at det ris for mange ideologiske kjepphester i norsk politikk.
– Det blåser en re-kommunaliseringsvind over kommune-Norge, som er skummel, og ikke minst dyr. Og det er det rene ideologiske årsaker til, sier Bratten.
Bratten peker direkte på Arbeiderpartiet i Oslo som lokomotivet i det hun kaller en «re-kommunaliseringsbølge».
– Jeg registrerer at Arbeiderpartiet står i front for denne re-kommunaliseringspolitikken i Oslo. Og det synes jeg er trist. Arbeiderpartiet har alltid vært kjent for å føre en konstruktiv og pragmatisk politikk, sa Bratten til Dagens Perspektiv.
Rydder opp
– Anne-Kari Bratten sier private bør være supplementet, der er vi helt enige, begynner Johansen. Men enigheten stopper omtrent der:
– Problemet er at private var hovedregelen i Oslo etter 18 år med Høyre-styre. Når dagens rødgrønne byråd retter opp i dette, er det merkelig at Bratten skal kritisere oss, sier byrådslederen.
– For det er høyresiden som har vært ideologisk her, ikke Arbeiderpartiet. Det er dessuten rart å tenke at det å ha politisk kontroll over velferden er ideologisk, mens det å overlate kontrollen til kommersielle selskaper, ofte multinasjonale, er nøytralt og ikke ideologisk, sier Raymond Johansen.
– Det er vel ingen som tar til orde for at alt skal bli kommunalt, i alle fall ikke byrådet. – Med meg som byrådsleder har vi tatt tilbake den politiske kontrollen over velferden, og vi har fått en bedre balanse mellom private og kommunale tilbud. Kommersialisering av velferden har stoppet opp, påpeker byrådslederen.
Pussig balanse
Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, og byrådslederkandidat foran det kommende kommunevalget, Eirik Lae Solberg, reagerer sterkt på Raymond Johansens uttalelser. Lae Solberg mener Johansen bruker privatiseringsargument til å spre falske anklager om at Høyre vil la kommersielle selskaper ta over alt i hovedstaden, og lister opp det han mener er fasiten for Oslo da de rødgrønne overtok etter det borgerlige byrådet:
– 60 prosent av barna i Oslo gikk i en kommunal barnehage i 2015, 92 prosent av dem som fikk hjemmesykepleie mottok tjenestene av kommunen, 70 prosent av dem som mottok hjemmetjenester med praktisk bistand mottok dem av kommunen. 21 sykehjem var drevet av kommunen, 11 av ideelle og 14 av andre private.
– Hvis Johansen mener det er ubalansert så har han en veldig pussig definisjon av balanse. Det høres ut som om det eneste som er balansert for Johansen er at alle tjenester leveres av kommunen, sier Lae Solberg.
– Men de stemmer at dere vedtok at ingen nye barnehager i Oslo skulle være i kommunal regi?
– Føringen om at nye barnehager kun skulle bygges i privat regi varte i to år og var uheldig. Derfor foreslo det borgerlige byrådet selv å avvikle den føringen. Jeg utfordrer Ap og Johansen til å være like pragmatiske som vi var og straks oppheve forbudet mot å etablere nye private barnehager.
Til Dagens Perspektiv sier Raymond Johansen at private skal være et supplement til kommunalt drevne tjenester. Men det argumentet kjøper ikke Eirik Lae Solberg. Han peker på at dagens byråd har gått til den andre ytterligheten når det gjelder sykehjem, og vil nekte private å slippe til ved å kun la kommunen og ideelle organisasjoner drive sykehjem.
– Byrådet vil ikke lenger kjøpe velferdstjenester av private leverandører til å drive sykehjem. Så snart kontraktene går ut skal kommunen ta over. Så langt er bare ett sykehjem planlagt overført til ideell drift.
Ap har gitt helt etter for SV og MDG og erklært krig mot dyktige private tilbydere enten de driver barnehager, sykehjem eller hjemmetjenester,
Veireno-saken
Flere ganger i intervjuet gjentar Johansen poenget om at problemet i Oslo har vært at private aktører har vært hovedregelen, ikke supplementet. Som eksempel viser han til søppelskandalen med det private selskapet Veireno for et par år siden
– Veireno-saken avslørte dessuten at Høyre var grenseløst naive overfor kommersielle selskaper, og nå går de altså til valg på å privatisere avfallshåndtering igjen. Frp vil i tillegg privatisere alle sykehjem. De borgerlige stilte dessuten aldri klare nok krav til private aktører, sa Johansen.
Eirik Lae Solberg reagerer kraftig også på denne uttalelsen. Han mener både Ap og Høyre må dele skylda for Veireno-skandalaen.
– Raymond Johansen var selv byråd da Oslo først konkurranseutsatte avfallsinnhentingen. Det skjedde på 90-tallet. I Veireno-saken er det flere som har sviktet både forrige byråd, men definitivt også Ap/SV/MDG-byrådet som ikke forberedte overgangen til ny leverandør på en skikkelig måte og i strid med kontraktsgrunnlaget godkjente en full ruteomlegging fra første dag. Det endte som kjent i kaos.
Oslo-modellen – et barn av Høyre
Heller ikke den såkalte Oslo-modellen, som stiller krav til anstendige lønns- og arbeidsforhold for alle leverandører til Oslo kommune, får det rød-grønne byrådet «ha i fred».
– Strenge krav til leverandører for å hindre arbeidslivskriminalitet og sikre seriøse leverandører leverer ble innført av det borgerlige byrådet i 2014 og av meg da jeg var finansbyråd.
– Det er bra at Ap-byrådet har jobbet videre med det, men Oslo-modellen ble innført av oss. Vi kalte den bare noe annet, nemlig handlingsplanen mot arbeidslivskriminalitet, sierEirikLae Solberg.
Han mener Oslo Arbeiderparti de siste fire årene har latt seg styre av SV og MDG.
– Under Raymond Johansens ledelse er Ap i Oslo nesten ikke til å kjenne igjen. Ap har gitt helt etter for SV og MDG og erklært krig mot dyktige private tilbydere enten de driver barnehager, sykehjem eller hjemmetjenester, sier Eirk Lae Solberg.
– Uansett hvor hardt han prøver greier ikke byrådslederen bortforklare at byrådet i Oslo setter SVs og Rødts ideologiske kjepphester foran hensynet til innbyggerne.