Synspunkt

Uhell på hjemmekontoret i utlandet kan også utløse et spørsmål om yrkesskadeforsikring, skriver Birgit Abrahamsen. Foto: Helen Ross | iStock Photos

Synspunkt | Birgit Abrahamsen: Nå blir det enklere med hjemmekontor i utlandet

Ny teknologi og endrede arbeidsformer muliggjør at man kan jobbe fra hvor som helst. Men inntil nylig har det ikke bare vært å ta med seg en pc og arbeide på hjemmekontor i utlandet, uten at det har kunnet få konsekvenser, skriver Birgit Abrahamsen.

Publisert Sist oppdatert

­Birgit Abrahamsen er advokat og direktør for arbeidsrett og helse, miljø og sikkerhet (HMS) i Abelia.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

SYNSPUNKT: Det har vært mye tvil om reglene for hjemmekontor i utlandet, og Abelia har omtalt disse problemstillingene i en høring i Stortinget i 2023. Nav har nå avklart at norske trygderegler vil gjelde ved hjemmekontor i EU/EØS-området. Dette er gode nyheter og skyldes nye retningslinjer i EU.

Arbeidstakere kan nå anses utsendt av arbeidsgiver når gitte vilkår er oppfylt.

For mange kunnskaps- og teknologibedrifter kan hjemmekontor i utlandet være aktuelt over kortere eller lengre tid.

Da må det foreligge en avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om midlertidig arbeid på hjemmekontor i utlandet. Arbeidstaker må videre være medlem av folketrygden før utreise.

«Trår man feil, kan arbeidstakeren i verste fall risikere dobbel skatteplikt – både til oppholdslandet og til Norge.»

Det er også en forutsetning at arbeidstaker får utbetalt lønn fra en arbeidsgiver som driver virksomhet i Norge, og at arbeidet på hjemmekontor i utlandet er tilfeldig, tidsbegrenset og ikke del av det vanlige arbeidsmønsteret for arbeidstaker.

Nav anbefaler uansett at det sendes en søknad for avklaring av trygdetilhørighet.

Ikke mer enn to år

Når det gjelder lengden på utenlandsoppholdet, kan det ikke vare mer enn to år. For å unngå skatteproblemer er det viktig å sjekke den konkrete skatteavtalen Norge har med oppholdslandet. I mange tilfeller kan man jobbe i oppholdslandet i inntil 183 dager, men perioden telles ulikt fra avtale til avtale.

Trår man feil, kan arbeidstakeren i verste fall risikere dobbel skatteplikt – både til oppholdslandet og til Norge. Hvilket land som eventuelt skal avstå fra skatteplikten, reguleres i eventuell skatteavtale. Dette vil uansett forutsette korrekt rapportering av inntekten og korrekte skattemeldinger i oppholdslandet.

Uhell på hjemmekontoret i utlandet kan også utløse et spørsmål om yrkesskadeforsikring. Det er derfor lurt å undersøke med virksomhetens forsikringsleverandør og Nav om dekningen også gjelder i utlandet.

Powered by Labrador CMS