Ledelse

Prøv dette hvis lederen din ikke gir deg tilbakemeldinger

Publisert Sist oppdatert

Tilbakemeldinger er en viktig del av en arbeidshverdag, og noe av fundamentet for ansattes jobbtilfredshet. Tall fra PwC viste at mellom 60 og 72 prosent ønsket seg ukentlige tilbakemeldinger fra lederen sin. Mye av dette ansvaret ligger hos sjefen, som bør prøve så langt hen kan å sørge for at den ansatte får denne feedbacken. Men det betyr ikke at medarbeidere ikke spiller en rolle, mener Gabriel Shaoolian, leder og grunnlegger av selskapet DesignRush.

Hos karriereportalen Glassdoor skriver han at det er flere ting medarbeidere kan gjøre både for å hente ut tilbakemeldinger fra sjefen, og for å bruke feedbacken til å forbedre sine egne prestasjoner. Her er hans fire tips:

1) Finn riktig tid og sted

Ansatte har rett på tilbakemeldinger, men ikke når og hvor som helst. Det er ikke alle situasjoner som er passende, for eksempel i lunsjen, på firmafest eller etter et kundemøte som gikk dårlig, skriver Shaoolian.

– Den beste du kan gjøre er å avtale en tid med lederen din, der begge vet at dette er tema for møtet. Forklar at du ønsker å forbedre prestasjonene dine, og at du trenger tilbakemeldinger for å vite hva du skal endre på

2) Vær spesifikk

Etter du har fått avtalt et tidspunkt, så er det viktig at møtet ikke blir for omfattende og generelt. Shaoolian anbefaler å avgrense samtalen til tre eller fire områder hvor du vet at du trenger innspill, for eksempel dine grunnleggende egenskaper i stillingen, prestasjoner på nylige prosjekter og umiddelbare muligheter for kompetanseutvikling. Blir det for omfattende er det lett at alt koker bort i kålen.

3) Sett i gang

Når møtet er over sitter du forhåpentligvis igjen med noen konkrete innspill på hvilke utviklingsmuligheter du har framover. Da gjelder det å vise at tilbakemeldingene betydde noe.

– Skriv først en epost til lederen din der du oppsummerer hva du fikk ut av samtalen, og hvilke tiltak du planlegger framover, skriver Shaoolian.

– Så setter du i gang. Gi deg selv 30 dager til å følge planen, og noter ned underveis hvilke av tiltakene som fungerte, og hva som ikke fungerte. Jo bedre notater du gjør, desto mer effektive blir framtidige tilbakemeldingssamtaler med lederen din. Dette signaliserer også at du er samvittighetsfull og opptatt av å faktisk forbedre deg selv, legger han til.

4) Det stopper ikke der

Alle har et kontinuerlig forbedringspotensial, og det stopper ikke etter én tilbakemeldingsøkt.

– Prøv å gjør dette til en rutine, hvor du ber om tilbakemeldinger etter alle store prosjekter, i slutten av uka eller måneden. Det er ingen fasit, så finn ut hva som fungerer best for deg, og hva som gir best effekt på prestasjonene dine, skriver Shaoolian.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS