Samfunn
Norsk omstillingsevne er kraftig svekket
Vi i Norge må slutte å skryte av at vi er så gode på digitalisering og ny teknologi. En fersk analyse viser at vi er i ferd med å bli hektet av sammenlignet med andre land.
Det er Abelias årlige «Omstillingsbarometer» som tydelig viser at vi bør slutte å skryte av vår sterke omstillingsevne her i landet. Resultatene viser at vi taper terreng til andre land i den knallharde globale konkurransen innen digitalisering, nyskapning og grønn teknologi.
− Dette er urovekkende. Vi ser en tendens over tid. Det er ingen tvil om at det brenner et skarpt, gult lys for norsk evne til omstilling, sier administrerende direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide, til Dagens Perspektiv.
Måles mot 29 andre land
Omstillingsbarometeret, som i år publiseres for sjette gang, viser hvor godt Norge gjør det sammenliknet med andre land på en rekke områder som er viktig for omstilling. Rapporten følger rundt 100 sentrale indikatorer for omstilling, og Norge måles opp mot 29 andre land.
Resultatene fra årets Omstillingsbarometer gir grunn til bekymring, skriver Abelia i sin rapport:
For Norges del går utviklingen innen teknologi og digitalisering «gjennomgående feil vei», heter det i rapporten.
Norge mister i år sin topplassering på tilkoblingsmuligheter, og vi går tilbake på teknologi og digitalisering både i bedriftene og i befolkningen. For eksempel er størrelsen og omfanget av vår IKT-sektor fortsatt svært liten sammenlignet med andre vestlige land. Barometeret måler også investeringer i, og bruk av, muliggjørende teknologi. Også her går Norge tilbake. Fra å være i verdenstoppen til å rangere midt på treet, skriver Abelia i sin ferske rapport.
At Norge også sliter med å avle fram og tiltrekke riktig og god nok kompetanse, gir også god grunn til bekymring, mener Abelia. Norge har rangert dårlig på spisskompetanse over lengre tid, og i tillegg taper vi den internasjonale kampen om de kloke hodene. Dette hemmer vår omstillingsevne og svekker norsk konkurransekraft, heter det.
Men det finnes også lyspunkter: Innovasjonsaktiviteten er svært høy, og på dette området er Norge best i Norden. Vi klatrer kraftig på finansiering av entreprenørskap, og har blitt bedre på utdanning og trening. Samtidig er vi ikke lenger best i klassen når det kommer til å starte virksomhet. «Dette er et funn vi må ta på alvor – vi trenger så mange nye bedrifter som mulig», skriver Abelia.
Andre løper fortere
På mange områder går det jo bra med Norge. Det viser også årets barometer. Men Abelia-sjef Øystein Eriksen Søreide er opptatt av at vi alle må innse at vi står i en konkurranse med andre land. Vi deltar i et kappløp.
− I Norge jogger vi videre i fin flyt, men de andre løper fortere. Jeg er bekymret for Norge som teknologinasjon, sier Abelia-sjefen.
For Eriksen Søreide er det særlig utviklingen på to områder som bekymrer: Vi taper i kampen om de kloke hodene. Og vi faller stadig mer etter når det kommer til digitalisering og bruk av IKT-teknologi.
− Derfor trenger vi en vekstplan for teknologi-næringslivet, sier han.
- Vi er med i en internasjonal konkurranse. Og nå må vi få på oss løpesko vi også.
Eriksen Søreide mener det er på tide å sette konkrete og målbare ambisjoner for norsk omstilling. Blant annet på IKT-sektorens andel av BNP og av eksporten.
− Vi bør også få et måltall for antall arbeidsplasser i IKT-næringen, sier han.
− Hvor mange da, mener du?
− Det bør være mulig å doble antall arbeidsplasser i IKT-næringen i løpet av 10 år.
Videre mener Abelia-direktøren at vi bør bruke en milliard kroner i året de kommende fire årene for å bygge ut og forbedre nettilgangen i hele landet. Sverige og Danmark satser nå mer enn Norge på nett, og vi har falt fra topplasseringen når det gjelder befolkningens tilgang til et godt nett.
− At Norge faller på rangeringen når det kommer til bruk av og tilgang til internett var rett og slett overraskende, sier Eriksen Søreide.
Politisk «omstillingsforlik»
Omstillingsbarometeret ble diskutert under en seanse i Arendaluken denne uken.
Administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge – som faktisk var toppsjef i Abelia før Eriksen Søreide – framhever mye av det positive som skjer i norsk næringsliv om dagen. Blant annet påpeker han at juli var den beste eksportmåneden målt i kroner noen gang for landet vårt.
Baksiden av den medaljen er at årsaken skyldes en svært høy oljepris.
− Skalering og vekst for nye virksomheter er en utfordring. Og det krever kapital. Vi må bli bedre til å koble offentlig og privat kapital, mener Haugli.
− Og vi må investere mer i kommersiell kompetanse. Det er ikke noe som selger seg selv.
− At vi sakker akterut på digitalisering er ikke til å leve med. Vi er for svake på avansert digital kompetanse, mener Innovasjon Norge-sjefen.
Vi er med i en internasjonal konkurranse. Og nå må vi få på oss løpesko vi også
Også administrerende direktør Mari Sundli Tveit i Norges Forskningsråd uttrykker sterk bekymring for norsk omstillingsevne. Hun mener den svekkede tilgangen på kompetanse er blant det mest alarmerende i Omstillingsbarometeret.
− Det er bekymringsfullt at det står så dårlig til med humankapitalen, sier Sundli Tveit. Hennes poeng er at omstilling først og fremst krever kompetanse. Men hun har også et konkret forslag for å sette fart på omstillingen:
− Vi må få til et tverrpolitisk omstillingsforlik, sier Mari Sundli Tveit.
Politikerne må ta grep, og jobbe tverrpolitisk med omstilling slik de gjorde i forbindelse med Stortingets klimaforlik i sin tid, mener Sundli Tveit.
Det er et utspill Øystein Eriksen Søreide i Abelia støtter.
− Olje og gass-avhengigheten vår gjør at Norges behov for omstilling faktisk er større enn i mange andre land. Derfor vil en tverrpolitisk plan for omstilling kunne sette både fart og retning på den nødvendige omstillingen, mener Abelia-direktøren.