Samfunn
Urbanisering er en global megatrend som endrer norske byer
By- og regionsforskningsinstituttet (NIBR) ved Høgskolen i Oslo og Akerhus har lansert blogg om byutvikling.
Seniorrådgiver i Jan-Tore Berghei forklarer at de har sett et økt fokus kunnskap rundt byer de siste årene.
– Vi ønsker å skape en plattform som samler alt om byrelaterte tema. Både vår internasjonale avdeling og de som jobber lokalt i Norge er med på å bidra til bybloggen, sier Berghei.
Bybloggen kan du lese her.
Dagens Perspektiv har tidligere skrevet en artikkelserie om hvordan en gjør norsk byer smarte og bærekraftige. Den kan du lese her.
Tidligere i år lyste Forskningsrådet ut 71 millioner kroner til nettopp byforskning for å skape bærekraftige, sosiale, økonomiske og miljøvennlige byer.
– Det er viktig for oss å samle og dele den kunnskapen vi har om by- og samfunnsutvikling, sier Berghei.
NIBR ønsker å trekke frem erfaringer og løsninger i utlandet som også kan brukes i Norge, og omvendt.
Byer best på klima
Til nå har 72 land sluttet seg til den den globale klimaavtalen, også kjent som Parisavtalen, ble vedtatt i fjor og som trer i kraft 5. november i år.
Formålet med avtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
Les også: Klimaavtale i boks: Nå begynner den vanskelige delen
Seniorrådgiveren påpeker likevel at det er flere byer som tar mer ambisiøse steg enn det lanf gjør når det kommer til klimatiltak.
– Byene ønsker å ta en mer aktiv rolle, men igjen er det byene som gjerne står for de største utslippene, sier Berghei.
Han tror byutviklere fremover kommer til å ha et økt fokus på klimaendringene når de planlegger hvordan fremtidenes Oslo skal se ut.
– Det blir stadig mer nedbør, noe som skaper flere utfordringer for byutvikling når en planlegger infrastrukturen. Dette gjelder ikke bare i Oslo, men også i kommune-Norge.
Må løse ulikhetene
FN spår at 70 prosent av verdens befolkning vil bo i byer innen 2050. Flere eksperter uttalte under Oslo Urban arena i september at byer må bli mer selvforsynte, finne smartere løsninger og satse på kollektiv transport.
– Det som er viktig med god byutviklinger er at alle stiller likt og har god helse. En må finne en løsning på de ulikhetene som kommer tydelig frem i byer som Oslo. Her ser vi et klart skille mellom øst og vest, det ser vi ikke så mye til andre steder i Norge, sier Berghei.
Han tror derimot det er vell ambisiøst å tenke at byer skal være selvforsynte.
– Men det er artig at en har startet å tenke i de baner. Jeg tror nok ikke vi får se oppdrettsanlegg i Oslofjorden med det første, sier han.
Infrastrukturen i byer er i forandring. Bilveier blir omgjort til gater i Østerikets hovedstad Wien og Obama-regjeringen kutter ut gateparkering for å frigjøre mer areal til å bygge boliger for de som trenger det.
– En ser også en trend med selvstyrte biler og at en tar bort gateparkering for å lage breiere gågater og sykkelveier, sier Berghei.
Bybloggen til NIBR planlegger å legge ut ett innlegg i uken som tar for seg et nytt tema innen byutvikling.