SYNSPUNKT
Jan K. Karlsen: Aktivitetsbasert kontor er ofte svaret, men hva går det egentlig ut på?
«Jeg tror aktivitetsbasert kontor er svaret», uttalte en leder for en stor norsk virksomhet. Ved hennes forrige arbeidsplass valgte de kontorlandskap uten faste plasser og ifølge lederen var det en stor bommert.
Jan K. Karlsen er daglig leder i Company Pulse og forfatter av boken «Kunsten å lykkes med hybride arbeidsplasser».
SYNSPUNKT. Etter en tenkepause spør jeg om hva hun mener er forskjellen på kontorlandskap uten faste plasser og aktivitetsbasert kontor. Hun blir usikker og snakker heller om betydningen av å skape en attraktiv arbeidsplass og få til en god prosess, og at arealeffektivt kontor er underordnet. Det er høyst forståelig at hun ikke svarer på mitt spørsmål. Også arkitekter sliter med å svare på et slikt spørsmål.
5 siste Synspunkt
Aktivitetsbasert arbeidsplass blir ofte framstilt som den ideelle kontorløsningen. Et kinderegg, hvor det kan oppnås bedre arealeffektivitet, bedre samarbeid og økt produktivitet. Det nye regjeringskvartalet er et eksempel. Statsbygg, som har ansvar for byggingen av nytt regjeringskvartal, skriver at «med aktivitetsbasert vil de ansatte kunne jobbe der det passer ut ifra den aktuelle oppgaven. Slik sikres departementene stor fleksibilitet og gode muligheter for samhandling».
Vår bevegelsesatferd er svært vanedannet og vi søker mot det kjente og trygge, og helst nært folk vi jobber sammen med
Å jobbe aktivitetsbasert er imidlertid lettere sagt enn gjort. Studier, heriblant Company Pulse målinger, viser at mer enn 90% av brukerne velger å jobbe ved en fast plass og helst nær de man skal jobbe sammen med, dersom det er praktisk mulig. Antagelig har du lagt merke til at folk stort sett havner på samme plass, enten det er i arbeidslokalene, i møterommet eller i kantina, hvor det opplagt er «free seating», eller i privatlivet for den saks skyld. Det skjer nærmest på autopilot. Dersom denne plassen er opptatt søker vi gjerne til en plass nærmest mulig vår foretrukne plass. Årsaken er at vår bevegelsesatferd er svært vanedannet og at vi søker mot det kjente og trygge, og helst nært folk vi jobber sammen med.
Få forskere vet mer om menneskelig bevegelsesatferd enn den anerkjente franske sosiologen Pierre Bourdieu. Han kom fram til at vi må trene på en mer variert bevegelsesatferd, ved å stå opp av sengen på ulike måter (anbefalt og dessuten artig lesning). Jeg har forsket på bevegelsesmønster på kontoret gjennom tre tiår. For at de ansatte skal bruke lokalene variert, slik hensikten er med aktivitetsbasert arbeidsplass, er jeg overbevist om at brukerne må være svært bevisst sitt eget bevegelsesmønster og dessuten oppleve at det er hensiktsmessig å skifte plass gjennom arbeidsdagen og arbeidsuken. Kontorløsningen må dessuten harmonere svært godt med den erkjennelse at folk flest ønsker å få jobben gjort, både alene og sammen med andre, og vil forsøke å unngå forstyrrelser som øker timeforbruket og forsinker leveransene. Fast plass er som en hovedregel den mest effektive måten å jobbe på. Dette gjelder også på arbeidsplasser som benevnes som aktivitetsbaserte. Heldigvis.