SYNSPUNKT
Jørund Rytman: Næringslivet har mistet troen på regjeringen
Det er nå helt tydelig at næringslivet har mistet troen på dagens regjering, og ønsker ny regjering og en ny politikk.
Jørund H. Rytman er administrerende direktør i SMB Norge.
SYNSPUNKT. Det har vært mye fokus på næringslivspolitikk i 2024, spesielt knyttet til debatten om formuesskatten som norske eiere må betale og på regjeringens forslag om en exit-skatt.
5 siste Synspunkt
Det er godt nytt for næringslivet at politikk på dette området er i fokus, for veldig ofte handler den politiske debatten om hva man skal bruke offentlige midler på, fremfor hvordan legge til rette for verdiskapning.
Dagens regjering har i liten grad levert positive saker ovenfor næringslivet. Tvert i mot. Skattene er økt, til dels ganske dramatisk. Nye skatter er innført, slik som «lakseskatt» og «exit-skatt». Regjeringens egne målsetninger om forenklinger har man ikke klart å innfri. Store deler av næringslivet har vært tydelig på at man må få gjort noe med strømprisene som bedriftene betaler, men vi ser ingen handling fra regjeringen og svaret har vært at de «følger situasjonen nøye».
Konkursene øker, og regjeringen har ikke noe annet svar enn at det angivelig går veldig godt i Norge, selv om alle vet at deler av næringslivet sliter.
I valgkampen i 2021 var mantra at nå skulle «de rike tas» og det skulle bli «vanlige folks tur». De to partiene som utgjør regjeringen, Ap og Sp, skjønte etter en stund at de måtte begynne å snakke positivt om næringslivet da store deler av næringslivet reagerte på retorikken som hadde blitt fremført i valgkampen fra flere politikere. Det å snakke positivt er likevel ikke det samme som å føre en positiv politikk ovenfor næringslivet.
Når vi nå har kommet oss til valgåret 2025, er det på tide å gjøre opp status. Dagens regjering har ikke levert, og har valgt å lene seg på oljefondets store rikdom til å plusse på markeringssakene i statsbudsjettet, samtidig som man ikke har lagt til rette for hverdagsnæringslivet. Det er nå helt tydelig at næringslivet har mistet troen på dagens regjering, og ønsker ny regjering og en ny politikk.
SMB Norge har nylig fått utført en spørreundersøkelse blant 400 norske bedriftseiere i regi av Respons Analyse. Ett av spørsmålene Respons Analyse stilte var hvem man ønsker som ny statsminister etter valget i september. Kun 3 prosent svarte sittende statsminister Jonas Gahr Støre. Ingen svarte Trygve Slagsvold Vedum. Det var overveldende respons på at norske bedriftseiere ønsker enten Erna Solberg eller Sylvi Listhaug som ny statsminister.
Vi har også fått med oss nyheten om at regjeringen og det offentlige tok mindre hensyn til næringslivet i 2024 når de skulle utforme nye lover og regler. Økonomi24 har foretatt en gjennomgang av Regelrådets arbeid og innspill til nye lover som var foreslått, og som hadde konsekvenser for næringslivet. I Regelrådets historie har det bare skjedd ett år tidligere at de som utreder nye regel eller lovforslag har vist mindre hensyn til næringslivet enn i fjor.
Dagens regjering har ikke levert, og har valgt å lene seg på oljefondets store rikdom til å plusse på markeringssakene i statsbudsjettet
SMB Norge har gjentatte ganger kommet med innspill om hvordan man kunne ført en bedre politikk ovenfor landets små og mellomstore bedrifter. Senest nå på starten av året så har Stortinget holdt høring knyttet til den fremlagte «gründermeldingen». Når regjeringen la frem meldingen før jul så var det tydelig at her hadde man redusert sine ambisjoner ovenfor gründere og alle de som ønsker å starte ny virksomhet. Meldingen var i stor grad blottet for ny politikk, og meldingen nevner ikke engang at man burde se på innretningen på skattepolitikken selv om et samlet næringsliv har bedt om nettopp det.
Ambisjonen ved starten av valgperioden var at Norge skulle bli det beste landet i verden å starte ny virksomhet i. Nå er ambisjonen at Norge skal bli ett av de beste. Med den fremlagte og gjennomførte politikken som regjeringen kan vise til i sitt fjerde år ved makten så kan vi trygt si at selv den modererte ambisjonen er helt urealistisk. Det er synd, for Norge har alle muligheter til å føre en politikk som bygger opp under hverdagsnæringslivet og våre gründere som ønsker å starte opp nye virksomheter.
Tenk om vi hadde hatt en situasjon der Norge hadde vært internasjonalt kjent for å være det beste landet i verden for å starte og drive bedrift. At talentfulle gründere og investorer fra hele verden hadde lyst til å komme til Norge. I motsetning til hvordan situasjonen er i dag. Der suksessfulle norske gründere og investorer rømmer Norge, og hvor Norge har blitt internasjonalt kjent for å føre en uforutsigbar nærings – og skattepolitikk.
Nå er tiden for dagens regjering snart ute, og det vil være opp til velgerne i september å gi beskjed om hva man ønsker av politikk for de kommende fire årene. Hvis vi legger til grunn responsen på SMB Norges undersøkelse så er det i hvert fall tydelig hva norske næringslivsledere vil gi som beskjed til høsten.