SYNSPUNKT

Praktisk bruk av KI. Les om hvordan du kommer i gang med kunstig intelligens i din arbeidshverdag.

Praktisk bruk av KI: Slik kommer du i gang med KI i arbeidshverdagen

Å bruke kunstig intelligens (KI) i arbeidshverdagen kan virke overveldende, men nøkkelen er å starte i det små. Ved å fokusere på rutineoppgaver kan du raskt oppnå gevinster som frigjør tid til mer strategiske oppgaver.

Publisert

Modolf Moen er selvlært KI-entusiast og kommunikasjonssjef i Arbeid og Inkludering.

Slik kommer du i gang med KI

Modolf Moen er  kommunikasjonssjef i bransjeforeningen Arbeid &  Inkludering i NHO Service og Handel. Han har de siste par årene tatt i bruk ulike KI-verktøy for å effektivisere og forenkle sin egen arbeidshverdag. I fem artikler vil han dele sine erfaringer og gi tips til andre «ikke teknologer» som ønsker å ta i bruk KI som verktøy.

Les alle KI-tipsene her

Finn oppgavene som passer for KI.  For å bruke KI effektivt, er det lurt å identifisere rutinemessige eller repeterende oppgaver. Min tilnærming var å analysere arbeidsprosesser for å finne deloppgaver som egner seg for automatisering. Oppgaver som møtereferater, enkle dataanalyser og standardiserte e-poster er ideelle startpunkter. De er tidkrevende, men følger faste mønstre som KI kan håndtere godt.

Start enkelt – møtereferater som eksempel 

En praktisk metode for å implementere KI er å bruke den til å forenkle møtereferater. Ta opp møtet med et verktøy som SpeakApp eller Trint, få en transkripsjon og be ChatGPT lage et referat. En effektiv prompt kan være: "Match transkripsjonen med denne agendaen og lag et strukturert referat." Referater er ofte like i stil og struktur, noe som gjør dem enkle å automatisere. Dette sparer deg for repetitive oppgaver og gir mer tid til strategisk arbeid.

Ikke vent på den perfekte planen 

Den vanligste feilen mange gjør, er å vente på den perfekte KI-strategien før de setter i gang. KI er en teknologi i rask utvikling, og de som lykkes, er ofte de som starter smått og eksperimenterer underveis. Ved å bruke KI til å effektivisere eksisterende prosesser, bygger du gradvis kompetanse og erfaring. Selv enkle forbedringer kan gi betydelig verdi, og du lærer mens du går.

Eksperimentering bygger kompetanse 

Vi lever i en tid der eksperimentering belønnes, og perfeksjonisme kan føre til at man blir akterutseilt. Det er viktig å prøve, feile og tilpasse seg. Teknologilandskapet utvikler seg raskt, og KI-verktøyene vi bruker i dag, kan være utdatert om få år. Ved å eksperimentere med enkle oppgaver som analyse av sosiale medier eller personaliserte e-poster, bygger du praktisk KI-kompetanse. Hver milepæl gjør det lettere å utnytte nye muligheter.

Gevinster over tid 

En gradvis implementering av KI skaper en læringskultur der teknologi og mennesker samarbeider for å øke effektiviteten. Når rutineoppgaver er automatisert, kan KI brukes til mer avanserte oppgaver som prediktive analyser. Over tid integreres KI som en naturlig del av arbeidsflyten din, og både ansatte og organisasjonen blir mer fremoverlent og konkurransedyktig.

Begynn nå – bygg kompetanse 

Effektiv implementering av KI handler om å komme i gang med det du allerede gjør. Identifiser oppgaver som kan automatiseres, test eksisterende verktøy og lær av erfaringene. Organisasjoner som eksperimenterer og bygger praktisk KI-kompetanse, vil rykke fra dem som venter på den perfekte strategien. Fremtiden belønner de nysgjerrige som tør å prøve, feile og utvikle seg. Start i dag – og oppdag hvor langt KI kan ta deg.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Slik kommer du i gang med KI

Modolf Moen er  kommunikasjonssjef i bransjeforeningen Arbeid &  Inkludering i NHO Service og Handel. Han har de siste par årene tatt i bruk ulike KI-verktøy for å effektivisere og forenkle sin egen arbeidshverdag. I fem artikler vil han dele sine erfaringer og gi tips til andre «ikke teknologer» som ønsker å ta i bruk KI som verktøy.

Les i morgen:  Slik kommer du i gang med KI i arbeidshverdagen

Powered by Labrador CMS