SYNSPUNKT

Kom i gang med KI. I fem artikler over fem dager vi den selvlærte KI-entusiasten Modolf Moen gi råd om hvordan du kommer i gang og bruker KI i hverdagen.

Praktisk bruk av KI: 'SKI-modellen' – nøkkelen som gjør at KI gir deg bedre svar

Hvordan kan du få KI til å levere bedre svar? Med SKI-modellen lærer du å skrive prompter som er presise og effektive. Dette er nøkkelen til å få mest mulig ut av generativ KI.

Publisert Sist oppdatert

Modolf Moen er selvlært KI-entusiast og kommunikasjonssjef i Arbeid og Inkludering. 

Slik kommer du i gang med KI

Modolf Moen er  kommunikasjonssjef i bransjeforeningen Arbeid &  Inkludering i NHO Service og Handel. Han har de siste par årene tatt i bruk ulike KI-verktøy for å effektivisere og forenkle sin egen arbeidshverdag. I fem dager framover vil han dele sine erfaringer og gi tips til andre «ikke teknologer» som ønsker å ta i bruk KI som verktøy.

Hva er SKI-modellen? SKI står for Spesifikk, Kontekst og Intensjon. Modellen hjelper deg med å gi KI klare og presise instruksjoner, slik at den kan levere resultater som faktisk møter dine behov. Først må du være spesifikk i hva du ønsker. Hvis oppgaven er uklar, vil KI ofte gjette og gi upresise svar. Deretter tilfører du kontekst, som bakgrunnsinformasjon eller eksempler. Dette hjelper KI med å forstå rammeverket for oppgaven. Til slutt klargjør du intensjonen bak oppgaven – hva du prøver å oppnå. Dette kan være å informere, overbevise eller engasjere.

Hvorfor SKI-modellen fungerer 

Grunnen til at SKI-modellen er så effektiv, er at den tar utgangspunkt i hvordan KI fungerer best: gjennom presise og målrettede instruksjoner. Mange feiloppfatninger om KI stammer fra dårlig utformede «prompter». En «prompt», eller «ledetekst» på norsk, er en instruksjon, et spørsmål, eller en setning som brukes for å initiere respons fra KI.

Folk gir ofte generelle oppgaver og forventer perfekte resultater. Ved å bruke SKI-modellen får du mer relevante og tilpassede svar fordi du hjelper KI med å «tenke» innenfor riktige rammer.

Hvordan jeg bruker SKI-modellen 

I mitt arbeid har den egenutviklede SKI-modellen vært avgjørende for å få mest mulig ut av generativ KI. Når jeg skal lage innlegg for sosiale medier, starter jeg alltid med en spesifikk oppgave. For eksempel: «Skriv et innlegg som oppsummerer dette møtet, med en vennlig og informativ tone». Deretter gir jeg kontekst, som hvem målgruppen er, og hva vi ønsker å oppnå. Til slutt legger jeg til intensjonen: «Formålet er å informere leserne om møtets hovedfunn og oppmuntre til engasjement». Resultatet er innlegg som treffer både i tone og budskap.

Tips for å mestre SKI-modellen 

Start med å lage en liste over hva KI trenger for å utføre oppgaven. Jo mer informasjon du gir, desto bedre blir resultatet. Tenk også på at intensjonen kan variere fra oppgave til oppgave. For eksempel vil en e-post til en kunde kreve en annen tone enn et innlegg til en intern blogg. Det kan også være nyttig å teste hvordan små justeringer i prompter påvirker resultatet, og lære av dette.

Kreativitet i samspill med teknologi 

En av fordelene med SKI-modellen er at den kombinerer teknologisk nøyaktighet med menneskelig kreativitet. Når du bruker KI som en sparringspartner, kan den hjelpe deg med å utvikle ideer eller utforske vinklinger du kanskje ikke hadde tenkt på. Men husk: Du setter premissene. KI er et kraftig verktøy, men det er du som bestemmer retningen.

Konklusjon 

SKI-modellen er en enkel, men kraftfull metode for å få bedre resultater fra KI. Ved å gi spesifikke instruksjoner, tilføre kontekst og klargjøre intensjonen bak oppgavene, kan du bruke KI til å løse komplekse utfordringer med høy presisjon. Med litt trening vil du raskt se hvor stor forskjell en godt formulert prompt kan gjøre.

Les i morgen: Slik bygger du din egen KI-assistent.

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS