SYNSPUNKT
Hans-Erik Skjæggerud: Et krevende arbeidslivsår
Ved inngangen til ett nytt år er det alltid nyttig å reflektere over året som gikk og utfordringene vi må løse i det som kommer. Vi står foran krevende år i norsk arbeidsliv, men det finnes også lyspunkter.
Hans-Erik Skjæggerud er leder i YS.
SYSNPUNKT. Med blikket på 2024 er det
dessverre mange piler som peker nedover. I 143 land mangler arbeidstakerne
grunnleggende rettigheter.
I USA ble en fagforeningsmotstander den store
vinneren i presidentvalget. I Europa har politiske krefter som setter folk opp
mot hverandre og river ned solidariteten, vunnet nytt terreng. De fryktelige og
fastlåste krigene i Midtøsten og Ukraina ødelegger samfunn og gjør det
vanskelig å drive noen form for utvikling, ikke minst for arbeidstakerne.
5 siste Synspunkt
-
Praktisk bruk av KI: Fra data til innsikt – KI som nøkkelen til bedre SoMe-strategi
-
Praktisk bruk av KI: Slik bygger du din egen KI-assistent
-
Praktisk bruk av KI: 'SKI-modellen' – nøkkelen som gjør at KI gir deg bedre svar
-
Vigdis Lamberg: Styrer du mot goodwill eller badwill i oppsigelsesprosesser?
-
Jan K. Karlsen: Aktivitetsbasert kontor er ofte svaret, men hva går det egentlig ut på?
Her hjemme i Norge har det heldigvis vært roligere, og det skal vi være glade for. Men samtidig har også vi vært gjennom et dramatisk år. Dyrtiden fortsetter. Rentene har økt, og det samme har prisene på mat, strøm og andre varer. Dårlig økonomi i kommunene fører til kutt i fritidstilbud for barn og unge. I tillegg har mange mistet jobben fordi det er lavere aktivitet i enkelte næringer. For mange familier må sparekniven svinges.
Derfor må vi, som er parter i arbeidslivet, gjøre vårt beste for å skape økonomisk trygghet for alle, men særlig for de med minst. Lønnsoppgjøret i 2025 blir viktig. I 2024 klarte vi å få til reallønnsvekst for første gang på flere år. Det er et mål vi også har for lønnsoppgjøret i 2025. YS går inn i lønnsoppgjøret met tydelige krav om at lønna må opp, spesielt for de med lavest inntekt.
En annen viktig sak for arbeidslivet i 2025 blir sykelønnsordningen. I høst brøt forhandlingene om en forpliktende IA-avtale sammen. Det betyr at den norske sykelønnsordningen plutselig har kommet i spill. Vi i YS vil kjempe videre for en robust sykelønnsordning som gir arbeidstakere trygghet. Vi avviser alle kutt i sykelønnsordningen som vil ramme sosialt skjevt. Samtidig håper vi at alle parter i arbeidslivet kan samarbeide om å få ned sykefraværet.
En IA-avtale er det beste virkemiddelet vi har, og vi har ikke gitt opp håpet om å få på plass en avtale. Men dagens avtale må ses på med nye øyne, og derfor trenger vi mer kunnskap om hva som fører til det høye sykefraværet. Bare da kan vi finne gode løsninger på hvordan arbeidsfraværet kan reduseres. Nå må det bli slutt på at noen setter sin politiske agenda over medlemmenes beste: Vi trenger en effektiv IA-avtale som får ned sykefraværet, ikke krangling om hvem som er i allianse med hvem. Fordi det bør være partene i arbeidslivet og ikke partipolitikerne som avgjør sykelønnsordningens fremtid.
Vi har sett at andre hovedorganisasjoner knytter seg til enkeltpartier. Det vil vi aldri gjøre. Det enste partiet YS støtter er medlemmenes
Og apropos politikere, i 2025 er det Stortingsvalg. Regjeringen og Stortinget spiller en helt avgjørende rolle i utformingen av det norske arbeidslivet. Hver dag presser vi på mot storting, regjering og andre myndigheter for at vi skal ha et anstendig arbeidsliv. YS kommer også i 2025 til å være en sterk, partipolitisk uavhengig stemme i et viktig valgår. Vi har sett at andre hovedorganisasjoner knytter seg til enkeltpartier. Det vil vi aldri gjøre. Det enste partiet YS støtter er medlemmenes.
Avslutningsvis må vi ikke glemme at 2025 blir året da det legges frem en stor kompetansereform. Timingen er svært god. Den digitale revolusjonen sniker seg sakte men sikkert innover arbeidslivet og endrer måten vi jobber på.
YS er grunnleggende positive til mulighetene dette gir, men vi må passe oss. Mange arbeidstakere vil bruke dette som en mulighet til å kutte i arbeidsstyrken. Dette er en destruktiv holdning, når sannheten er at de arbeidstakerne vi allerede har, kan bli mer produktive hvis de får opplæring i bruken av kunstig intelligens og digitale verktøy.
Vi forventer at politikerne tar dette innover seg og setter opplæring og kompetanseheving gjennom hele arbeidslivet, høyt på agendaen. Det blir vår store kampsak i 2025. Godt nyttår!