SYNSPUNKT

Oppsigelser er alltid vanskelig. Ved å tilby et karriereendringsprogram viser arbeidsgiveren respekt og omtanke for den som må gå, skriver Vigdis Lamberg.

Vigdis Lamberg: Styrer du mot goodwill eller badwill i oppsigelsesprosesser?

For den som mister jobben, innebærer dette som regel en oppsigelsestid og lite mer. Men hva om vi kunne gjøre denne prosessen bedre? Hva om vi kunne bygge goodwill, ikke badwill? Og ta enda bedre vare på en medarbeider som har bidratt?

Publisert Sist oppdatert

Vigdis Lamberg er daglig leder i KarriereAkademiet.

SYNSPUNKT. Oppsigelser er en krevende del av arbeidslivet. Arbeidsmiljøloven gir tydelige retningslinjer for hvordan slike prosesser skal håndteres, men mange HR-ansvarlige opplever ubehag i gjennomføringen. Fokus blir derfor ofte å gjøre alt korrekt – og raskt.

Hvorfor et karriereendringsprogram er avgjørende

Realiteten er at de fleste jobber aldri lyses ut. Over 70 % av stillinger fylles gjennom nettverk, anbefalinger og proaktiv kontakt. Mange jobbsøkere tror imidlertid at finn.no eller andre stillingsportaler er svaret, og overser verdien av nettverksbygging og å selge sin egen kompetanse. Dette gjelder selv for erfarne arbeidstakere med solid utdanning.

Ved oppsigelser har arbeidsgiveren en unik mulighet til å støtte den oppsagte i overgangen til noe nytt. Et karriereendringsprogram kan hjelpe personen til å skifte tankesett – fra å være jobbsøker til å bli en kompetanseselger. Dette handler om mer enn å være en ansvarlig arbeidsgiver; det handler om å bygge langsiktig goodwill og opprettholde selskapets omdømme.

NAV er ikke løsningen alene

Det er en utbredt misforståelse at NAV har alt på plass for å hjelpe folk tilbake i jobb. Selv om NAV tilbyr verdifulle tjenester, er det langt fra nok til å sikre en rask og relevant overgang for mange. Arbeidsgivere må derfor ta et større ansvar for å tilrettelegge for en smidig overgang til ny jobb. Et karriereendringsprogram kan gi den oppsagte verktøyene og nettverket som trengs for å navigere et arbeidsmarked som i stor grad er skjult.

De menneskelige konsekvensene

Hva skjer med en person som mister jobben? Reaksjonene varierer, men fellesnevneren er ofte en kombinasjon av sorg, sinne og usikkerhet. Mange tenker: «Etter alt jeg har gjort for dette selskapet, må jeg likevel gå!» Dette kan eskalere til trusler om arbeidsrettssak, rykter om virksomheten og tap av lojalitet. For de gjenværende ansatte skaper det bekymring og frykt for fremtiden. Vår identitet er sterkt knyttet til jobben vår. «Hva driver du med?» er spørsmålet man alltid får når man treffer nye mennesker. I tillegg til tap av kolleger, lønn på konto hver måned og vissheten om at noen venter på deg, er lave dagpengesatser et sjokk for mange som arbeidsledig. 62% av snittlønnen gjennom de 3 siste å rmed et tak på 6 G, er en økonomisk ruin for veldig mange. Dette kommer på toppen av sorgen ved å ha mistet jobben.

Oppsigelser er uunngåelige i noen situasjoner, men måten de håndteres på, har stor betydning for både de oppsagte og virksomheten

Goodwill som investering

Ved å tilby et karriereendringsprogram viser arbeidsgiveren respekt og omtanke for den som må gå. Dette bygger tillit, reduserer konfliktnivået og kan forebygge negative konsekvenser for selskapets omdømme. De ansatte som blir igjen, ser også hvordan virksomheten håndterer situasjonen, noe som kan styrke deres lojalitet.

Oppsigelser er uunngåelige i noen situasjoner, men måten de håndteres på, har stor betydning for både de oppsagte og virksomheten. Arbeidsgivere som investerer i karriereendringsprogrammer, bidrar til å hjelpe ansatte tilbake i arbeid raskt og effektivt. Dette er ikke bare en human løsning, men også en strategi som bygger goodwill og styrker selskapets omdømme på lang sikt.

Spørsmålet er derfor: Vil du styre mot goodwill eller badwill i din oppsigelsesprosess?

 

Hva mener du?

Lyst å sende oss et innlegg? Send til: synspunkt@dagensperspektiv.no 

Powered by Labrador CMS